Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tri skijaške dive

Moser-Pröll: Bila sam najveća, ali nakon skijanja morala sam raditi

skijašice
Foto: VL
1/18
05.01.2017.
u 09:10

– U posljednjoj veleslalomskoj utrci sezone 1977. – 1978. bila sam druga, no tih 20 bodova nije mi priznato jer sam nosila pogrešan kombinezon pa me na koncu Hanni Wenzel pretekla za samo četiri boda.

Među sudionicama jučerašnje revijalne utrke legendi u središtu Zagreba našle su se i tri austrijske skijaške dive – Annemarie Moser-Pröll, Petra Kronberger i Renate Götschl. Najveća među njima je Moser-Proll, jer samo ona ima šest najcjenjenijih trofeja u skijanju – šest velikih Kristalnih globusa (sveukupno 16).

Kad smo joj kazali da je najveća od najvećih u povijesti ženskog skijanja, baka Annemarie (63) malo se zarumenila. No, da joj se nisu dogodila dva peha, mogla je osvojiti i više ukupnih pobjeda u Svjetskom kupu od onih fascinantnih šest.

Skijanje je težak sport

– U posljednjoj veleslalomskoj utrci sezone 1977. – 1978. bila sam druga, no tih 20 bodova nije mi priznato jer sam nosila pogrešan kombinezon pa me na koncu Hanni Wenzel pretekla za samo četiri boda.

Nakon pet velikih Kristalnih globusa u nizu, Annemarie je napravila jednogodišnju stanku.

– Te godine bila sam u sukobu s tvornicom skija Atomic i, kada sam doznala da moj otac boluje od raka pluća, nisam nimalo dvojila i prestala sam skijati. Kada je on sljedeće godine umro, ja sam se skijanju vratila.

I Annemarie je bila profesionalna skijašica, ali ne način na koji se to događa danas.

– Nisam ništa drugo radila i od skijanja sam mogla živjeti, ali ne i da si osiguram egzistenciju. Današnje vrhunske skijašice mogu zaraditi toliko da poslije karijere ne moraju ništa raditi. No, ja sam sretna što sam skijala u ono doba, ali i drago mi je da današnje djevojke dobro zarađuju jer ovo je vrlo opasan sport s velikim rizikom od nezgoda.

Jedna od tih koja danas može živjeti od zarađenog na skijama jest i Renate Götschl, osvajačica jednog velikog Kristalnog globusa, 11 malih i devet medalja sa SP-a.

– Hvala Bogu da sam dovoljno zaradila u karijeri pa sam sada kod kuće, s dvoje svoje djece. Zapravo, imam ih troje, ako uračunam i svojeg muškarca – našalila se Renate kojoj se raspoloženje nije pokvarilo i kada smo je podsjetili na veliko rivalstvo s Janicom u kojem je ona lošije prolazila.

– Janica mi je stalno bila u mislima pa su moji živci bili posvuda. U slalomu je dominirala kao Shiffrin sada, a jako je dobro vozila i ostale discipline. Uvijek sam se pitala kako u tome uspijeva. Znam da je trenirala jako puno, vjerojatno više i od mene koja sam puno trenirala, no bila je i vrlo jaka u glavi. Još i danas čudim se njezinim trima zlatima na OI 2002. Znate li vi koliko morate biti mentalno jaki za takav domet?

A Janica je bila mentalno jaka i svestrana, kao njezin uzor Petra Kronberger, kojoj je pak idol bila Annemarie Moser-Pröll.

– Pa ja sam počašćena ako sam bila uzor Janici – kazala je skijašica koja je mogla biti možda i veća od svog uzora, samo da nije završila karijeru sa samo 23 godine.

– Nakon što sam osvojila tri velika Kristalna globusa u nizu, počela sam skijati ležerno. Osvojila sam sve što se osvojiti moglo i nisam više imala ciljeva. Dala sam sve od sebe i s tjelesnog i s mentalnog aspekta i imala sam osjećaj da je vrijeme da prestanem inače bi, u suprotnom, za mene moglo postati preopasno. Jer, tu više nije bilo prave koncentracije.

Petra rano u mirovinu

Petra Kronberger završila je karijeru usred sezone.

– Nisam to planirala, htjela sam izgurati sezonu do kraja i svima zahvaliti, no razum me natjerao na to. Imala sam osjećaj da odmah moram stati inače bi mi se nešto loše moglo dogoditi pa sam već u prosincu rekla da je kraj.

Karijeru je završila i zbog toga što je htjela studirati pa je diplomirala germanistiku i povijest umjetnosti.

– Nakon skijanja posvetila sam se pjevanju pa sam pjevala i u crkvenom, ali i jednom svjetovnom zboru. Volim pjevati sve, i gospel, i klasiku, i austrijske narodne, u tome uistinu uživam. Nakon što sam diplomirala, bila sam asistentica na fakultetu, radila sam na edukaciji starijih ljudi, ali i u muzeju i muzejskom arhivu, no nešto kao da mi je nedostajalo pa sam se nakon 19 godina odsustva vratila skijanju i danas sam konzultantica za žensko skijanje u našem savezu.

Komentara 1

Avatar Neobavezno
Neobavezno
09:35 05.01.2017.

Svjetska glupost u reziji banditica..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije