Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
239. EL CLASICO

Modrićev ključni korak k još jednoj Zlatnoj lopti

Luka Modrić
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
28.10.2018.
u 08:00

Kao ključne poluge Barcelonine igre nameću se Ivan Rakitić, posljednji Hrvat koji je bio strijelac u Clasicu, te Luis Suarez.

Prvi put nakon Clasica odigranog 23. prosinca 2007. godine na Nou Campu, kada je Real Madrid svladao Barcelonu 1:0, u najvećem derbiju europskog nogometa neće biti megazvijezda Lionela Messija i Cristiana Ronalda, što kapetanu hrvatske reprezentacije Luki Modriću stavlja na leđa tešku hipoteku – od najboljeg nogometaša svijeta očekuje se Clasico za pamćenje!

U Modrića gledaju kao u Boga

Naime, u Real Madridu, koji je već tjednima daleko od vrhunske forme, u Modrića gledaju kao u Boga, kao u ključnog igrača koji će pokrenuti uspavanu Lopeteguijevu momčad u najzahtjevnijoj utakmici sezone, ali pritom na ovaj, sedamnaesti Lukin Clasico, gleda se i kroz još jednu intrigantniju prizmu.

Nagađa se, naime, da se upravo ovih dana skupljaju odlučujući bodovi u utrci za drugu najprestižniju individualnu nogometnu nagradu, Zlatnu loptu (Balon d’Or) France Footballa. Ta anketa, u kojoj sudjeluje 195 novinara iz isto toliko zemalja, otvorena je od 8. listopada do 8. studenoga, a u ponudi su imena tridesetorice nogometaša. Među njima su, naravno, dominantni Francuzi (Lloris, Pogba, Varane, Kante, Benzema i Griezmann), dok trojac iz Hrvatske predstavljaju Luka Modrić, Mario Mandžukić i Ivan Rakitić.
Svaki novinar (iz Hrvatske je to doajen Slobodne Dalmacije Zdravko Reić) glasuje za petoricu nogometaša vrednujući pritom (po redoslijedu kriterija FF-a) najprije individualne i momčadske dosege, zatim nogometaševu klasu i fair play te na kraju i njegovu kompletnu karijeru.

Foto: Reuters/Pixsell

Uzimajući u obzir da je Luka Modrić ove godine već pokupio sva najvažnija pojedinačna priznanja (Zlatna lopta SP-a, Nogometaš Europe i Fifin The Best), pritom osvojivši s Realom europski naslov i svjetsko srebro s Hrvatskom, ne dobivši nijedan crveni karton u kalendarskoj godini, pobjeda bilo kojeg drugog kandidata u ovoj anketi bila bi gotovo pa skandalozan ishod.
Istini za volju, Zlatna lopta France Footballa u svojoj je 61-godišnjoj povijesti već bilježila neke iznenađujuće pobjednike. Tako je primjerice 2010. godine, koju je obilježio genijalni Iniesta (svjetski prvak sa Španjolskom, strijelac u finalu SP-a), pobjedu odnio Lionel Messi, koji je na SP-u bio potpuno podbacio i s Argentinom izletio već u četvrtfinalu. U toj je anketi 2003. godine i Čeh Pavel Nedved pobijedio Zinedinea Zidane, a 1994. godine prgavi Bugarin Hristo Stoičkov šokantno je slavio ispred svjetskog prvaka, maestralnog Romarija...

No, okrenimo se ipak Clasicu, u kojemu Barca figurira kao favorit zbog bolje forme momčadi, domaćega terena i bodovne prednosti. Barcelona je nakon devet odigranih kola vodeća s 18 bodova, a Real Madrid tek sedmoplasirani s 14 bodova. Eventualnih plus sedam za Katalonce bio bi alarm za čelnike Reala i vjerojatno promjenu trenera kako situacija u Primeri ne bi potpuno izmaknula kontroli.

Rakitić kao ključna poluga Barce

Kakav će biti Clasico bez Messija i Ronalda?, pitali su trenera Barcelone.

– Clasico je Clasico, i s njima i bez njih. Uvijek je bilo napetosti u ovim dvobojima i zato ovu utakmicu ne doživljavam drukčijom od prethodnih protiv Real Madrida. Cristiano je povijest, a što se tiče Messija, i tu smo stranicu već okrenuli. Čudno je pripremiti Clasico bez njega, ali momčad je psihički već na to spremna – kazao je Ernesto Valverde, koji s Barcelonom brani naslov u Primeri.

Naglasio je i uvijek prisutnu emotivnu komponentu derbija.

– Nisu ovdje u igri samo tri boda koja se traže od nas, puno je tu i emocija. Nije lako pripremati ovu utakmicu jer od Barcelone se uvijek traži prepoznatljivost u izvedbi, njezin stil. S obzirom na snagu suparnika, to neće biti jednostavno. Od nas se traži kontrola igre, kao što smo je imali protiv Intera, dok smo protiv Seville izlazili iz tih okvira – dodao je Valverde.

Kao ključne poluge Barcelonine igre nameću se Ivan Rakitić, posljednji Hrvat koji je bio strijelac u Clasicu, te Luis Suarez. Urugvajac je u sezoni 2014./2015. postigao čak šest pogodaka protiv Reala, a 2015. godine prelomio je utakmicu na Nou Campu. Bio je to posljednji Realov poraz na Barcinu stadionu.

>> Pogledajte i Lovrenov video iz zrakoplova

Komentara 1

Avatar Sveti_Stavim
Sveti_Stavim
05:40 29.10.2018.

Dasoviću , budući da pišeš tzv. članke o Dinamu , a ne dozvoljavaš komentare na njima , komentiram ti ovdje . Zaista si jedan jadan mrzitelj Dinama .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije