Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UOČI EL CLASICA

'Fenomen Rakitić': Kad nema Lea, najbolji je Ivan

Ivan Rakitić
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
26.10.2018.
u 20:43

Briljantni Ivan Rakitić igra sezonu života u Barceloni. Na njemu iscrpljujuće Svjetsko prvenstvo u Rusiji nije ostavilo traga

Još jedan prilog tome titula je igrača utakmice Barcelona – Inter u Ligi prvaka na specijaliziranom nogometnom portalu whoscored.com koji je Ivanovu izvedbu ocijenio s 8,3 (iznad osmice bio je ocijenjen još samo Jordi Alba, 8,2).

Rakitić je protiv Intera dva puta pucao na gol, imao je dva ključna dodavanja, od kojih je jedno bilo asistencija za Albu, po tri driblinga i dobivena zračna dvoboja. Ukupno je imao 115 dodira s loptom.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

Drugi specijalizirani nogometni portal sofascore.com ocijenio je Rakitića sa 7,9, kao i dvojicu strijelaca Albu i Rafinhu te Luisa Suareza.

Tako se Ivan Rakitić, u odsutnosti Messija, prometnuo u najvažnijega igrača Barcelone, onoga bez kojega se ne može. Fenomen Rakitić nije samo u činjenici što je naš reprezentativac nezamjenjiv u Barcinoj koncepciji, što već odavno nije novost, nego je Ivan jedini Dalićev čovjek na kojemu strahoviti napori na Svjetskom prvenstvu nisu ostavili nikakvoga traga.

Pazite, Ivan “nepoderivi” u prošloj je sezoni skupio čak 55 nastupa za Barcelonu, a potom sudjelovao i u svih sedam nastupa Hrvatske na svjetskoj smotri u Rusiji odigravši ukupno 639 minuta. To je u stanju samo sportaš zadivljujućih fizičkih kapaciteta i poštivanja visokih zahtjeva nogometnoga profesionalizma.

>> Pogledajte galeriju što je navijačica učinila kako bi došla do zajedničke fotografije s Lukom Modrićem

Ivan Rakitić
1/16

No je li Ivan Rakitić doista tako važna figura u Barceloni u eri bez Lea Messija, čovjek koji drži ključeve Barcine igre, pitamo eksperta za španjolski nogomet, 71-godišnjeg umirovljenoga trenera Sergija Krešića, nekada učitelja brojnih španjolskih klubova (Burgosa, Betisa, Valladolida, Las Palmasa, Numancije...).

Svi ga proučavaju...

– Možda ipak malo preuveličavamo Ivanovu ulogu premda je on bez sumnje izvanredan nogometaš. Naime, kada je Messi u igri, svi ostali igrači Barcelone su ne u drugom, nego u trećem, četvrtom planu. Jer, Messi, i kada je u najlošijemu izdanju, u stanju je jednim potezom odlučiti utakmicu. Svi ga treneri proučavaju već skoro petnaest godina, a još nitko nije uspio pronaći rješenje za njega – kaže Krešić.

Ipak, Rakitić je konstanta koja u Barceloni traje već petu sezonu bez značajnijih oscilacija?

– Ivan je već u prvoj sezoni u Barceloni uspio nešto što rijetko kome uspije; tako se nametnuti treneru da je praktički postao neizostavan član prvih 11. To nije samo dokaz iznimne nogometne kvalitete nego i ljudske zrelosti i inteligencije. Rakitić se izvanredno uklopio u igru Barcelone jer samo iznimni igrači u toj momčadi mogu igrati s dva-tri dodira, a Rakitić igra samo s jednim, on diktira i ubrzava igru Barcelone. S lakoćom je prihvatio Barcinu filozofiju koju je patentirao Cruyff, a gotovo do savršenstva doveo Guardiola. Meni je stoga i žao što i Luka Modrić, koji kao i Rakitić uvijek sve čini da suigrač, a ne on bude bolji, nije završio u Barceloni, jer bi u njoj postao još bolji igrač – naglašava Krešić.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

Pratite nastupe Barcelone i Real Madrida. Tko je u ovom trenutku više hendikepiran, Barca bez Messija ili Real bez Ronalda?

– Real je godinama živio i osvajao trofeje bez prepoznatljive igre oslanjajući se na Ronaldovu individualnu klasu. Zbog toga danas pate, jer i dalje iščekuju da netko od njihovih zvijezda, Benzema, Bale ili netko treći, preuzme Ronaldovu ulogu. Ronaldo je za mene neponovljiv nogometaš, s nevjerojatnim osjećajem za gol, ali opet nije tako kompletan kao Messi – kaže Krešić.

Potpuna posvećenost

Vratimo se na kraju Rakitiću. Fascinira li vas podatak da je Ivan u stanju odigrati gotovo 60 klupskih utakmica u sezoni?

– To je dokaz njegove profesionalnosti, njegova sportskoga života i potpune posvećenosti nogometu. On svakodnevno živi za nogomet, što zahtijeva velika odricanja te potporu i razumijevanje obitelji, a Ivan sve to očito ima – zaključio je Krešić.

Ivan Rakitić od 2014. godine skupio je 227 nastupa za Barcelonu u svim natjecanjima, od toga 129 u španjolskom prvenstvu. Do kraja ove sezone u toj će kategoriji nadmašiti neke od najvećih igrača u povijesti ovoga velikoga kluba, Cruyffa (139 nastupa) i Ronaldinha (145). 

>> Pogledajte galeriju: Rakitić je važan igrač Barcine momčadi

Ivan Rakitić
1/5

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije