Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FERDO MILIN ZA MAX!

Mladi Hrvati s Perišićem i Kovom harat će u Europi

Mateo Kovačić i Ivan Perišić
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
1/2
04.04.2016.
u 17:39

'Belgija je bila favorit, ima moćnu reprezentaciju. Vrsta do 17 godina im je treća na svijetu.'

Tipičan trenerski život. Prije godinu dana Hrvatska pod njegovim vodstvom u Austriji nije ostvarila plasman na Euro, tražila se njegova glava. Godinu dana poslije izbornik nogometne reprezentacije do 19 godina Ferdo Milin (38) je slavljen, Hrvatska ide na Euro. A Milin je isti, lani je govorio da neće dati ostavku, bio je siguran u ono što želi. Tada je na izborničku funkciju došao umjesto Zorana Vulića, kratko je bio s igračima. Godinu nakon neuspjeha Milinova reprezentacija u kvalifikacijama za Euro pomela je konkurenciju, svladala Bugarsku, Škotsku i Belgiju bez primljena gola. Priču o Ferdi Milinu donosi sportski tjednik Max!

Posebno se slavi pobjeda nad Belgijom.

– Belgija je bila favorit, ima moćnu reprezentaciju. Vrsta do 17 godina im je treća na svijetu – kaže Milin.

Valjda ćemo biti kompletni

I što se dogodilo? Koji je vaš recept?

– Puno smo razgovarali, upoznavao sam njihova razmišljanja, posebno dijela igrača rođenih 1998. koji nam se priključio. Kazali su da smo si “kliknuli”, dizali smo se iz utakmice u utakmice, na kraju je ispalo da smo rezultatski pregazili konkurenciju. Tražio sam da budu jednostavni, dao sam im da igraju nogomet. Trebao nam je bod s Belgijom, ali pustio sam ih da se nadigravaju. Uzeli smo loptu od prve minute, pokazali tko je gazda na terenu – rekao je Milin.

U tim mlađih kategorijama često se znalo dogoditi da se Hrvatska fizički ne može nositi s rivalima. Sada je priča izgledala drugačija.

– Bitno je što dosta naših igrača igra seniorski nogomet, lakše se nose s fizički jakim reprezentacijama. Benković, Balić, Brekalo i Brodić igrali su za prve momčadi, dosta njih igra u drugoj ligi. Iskustvo u tim snažnim duelima seniorskog nogometa je iznimno važno – kaže Milin.

Najveći ispit ove sjajne generacije bit će to Europsko prvenstvo koje će se na ljeto igrati u Njemačkoj.

– Na završnom turniru su sve jake reprezentacije, a moj prvi cilj je biti među prvih pet, što donosi plasman na SP u Južnu Koreju. Engleska i Francuska bit će glavni suparnici, fizički su moćni. Ta Belgija, koja nam je pokazatelj, po statusu spada među pet najboljih reprezentacija u ovoj kategoriji. Naša reprezentacija u kojoj dominiraju igrači poput Brekala, Kneževića, Balića, Lovrena, Benkovića može se i nadograditi. Naime, pravo igranja imaju Nikola Vlašić i Ante Ćorić.

Milinov problem je što će dosta igrača biti priključeno prvim momčadima.

– U vrijeme našeg Eura počinju pripreme klubova, igraju se kvalifikacije eurokupova. Logično bi bilo da u Njemačkoj budemo u kompletnom sastavu. Znam sigurno da igrači žele nastupati za U-19, ali tek ćemo vidjeti tko će sve biti s nama – kazao je Milin.

Zanimljiv je taj 38-godišnji trener, koji je vodio Zadar. Ima neke svoje teorije, voli način rada Alexa Fergusona.

– Dan prije Belgije prekinuo sam trening u 35. minuti. Shvatio sam da će pozitivna energija nestati. Moja filozofija nogometa je jednostavna. Ne mislim pritom na sustave i podsustave čime se bave svi treneri, ali kao izbornik se više temeljim na psihologiji. Biti izbornik je drukčije nego biti trener u klubu. Moj stav je da u kratko vrijeme koje provodimo s njima trebamo raditi na doradi, prenošenju ideja. Glavni rad je u klubu – prepričava nam Milin.

Puno je onih koji će Milinu predbaciti to što je u reprezentaciju pozvao dvanaest igrača Dinama.

– Kvaliteta je na strani Dinama, u ovoj generaciji to je realnost. Uostalom, treba pogledati rezultate koje su ti momci iz Dinama napravili. Tko će biti igrač za velike stvari pokazat će vrijeme, ali u ovom trenutku to je realnost. Najvažnija nam je odlika da smo momčad, da dišemo kao obitelj – kaže Milin.

Koliko ste samostalni u izboru?

– Naravno, da sam samostalan, pa u reprezentaciji ima i igrača iz druge lige – rekao je Milin.

Uvjeren je da ova generacija, zajedno s nešto starijima, ima veliku budućnost. Mnoge od igrača koje sada vodi Milin vidi kao reprezentativce na svjetskim prvenstvima u Rusiji i Kataru.

Uspjeh posvetio Čustiću

– Zajedno s mladom reprezentacijom i igračima poput Kovačića i Perišića ova generacija igrača može postati novi oslonac Hrvatske za vrh Europe. Oni su zalog da nema straha za naš nogomet – kazao je Milin.

Veliki uspjeh s U-19 reprezentacijom posvetio je igraču Zadra Hrvoju Čustiću, koji je prije osam godina tragično nastradao kada je nakon jednog dvoboja na utakmici s Cibalijom (igralo se 29. ožujka 2008. godine) udario u betonski zid i od teških ozljeda preminuo.

– Osam godina je prošlo od tog tužnog događaja, bio je to tjedan u kojemu su se vraćale te slike. Redovito se čujem s njegovom obitelji, i ovo je bio način da pokažem da sam s njima. I ne samo ja, tu su i Subašić, Modrić, svi se sjećamo Hrvoja, koji bi nam uvijek vraćao osmijeh na lica. Sjećanje na njega je najmanje što svi možemo učiniti – zaključio je Ferdo Milin.

>> Ferdo Milin: Plasman na Euro posvećujemo obitelji Hrvoja Ćustića

Komentara 5

Avatar josip.prelcec.58
josip.prelcec.58
18:52 04.04.2016.

Ništa drugo MOČNI STE hvala vam klinci.

IM
imotadin
19:40 04.04.2016.

Ajmo mladi Vatreni ! Hrvati su sa vama.

DH
dalibor.hren
07:04 05.04.2016.

Što je s repkom čije vodstvo ne zna ispuniti zapisnik - protokol?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije