Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Milijuni u kopačkama

27. svibnja 2006. u 18:36 1 prikaza
sp_kopacke_tx.jpg
Foto: import

Koliko ste puta gledali nogometaša kojemu nakon postignutoga pogotka suigrači u slavu lašte kopačku? Taj se postupak u svijetu proizvođača sportske opreme višestruko plaća. A kada na red dođe Svjetsko prvenstvo, onda novac bubri kao kvasac. Nike, Adidas, Lotto, Puma i ostali žestoko se bore da nađu svoje manekene u kopačkama.

Borba za Olića
Recimo, Lotto i Adidas tukli su se za našeg reprezentativca Ivicu Olića. Predstavnici Lotta, koji su svojim manekenima donijeli kopačke, ispričali su nam kako je Olić potpisao ugovor s njima, ali se u zadnji trenutak predomislio i odlučio za Adidas.

- Iako taj postupak nije korektan, nećemo mu praviti probleme - kazali su ljudi iz Lotta.
 Mjesecima uoči Svjetskog prvenstva trajao je lov na naše igrače. Većina naših igrača potpisala je dvomjesečne ugovore. Ili ugovore koji traju od početka priprema do ispadanja Hrvatske s Mondiala.
- Ti su ugovori vrijedni oko desetak tisuća eura. Nekome više, nekome manje, ovisi o kvaliteti igrača. Ali prosjek se vrti oko tih desetak tisuća eura - kazao nam je jedan od naših igrača.
No i proizvođači sportske opreme stimuliraju igrače.

Posebne stavke
Tako naši reprezentativci u svojim ugovorima imaju stavke za svaki postignuti gol. Pogoci se premiraju najviše. Logično, jer tada je kopačka u televizijskom kadru, na novinskim snimkama. Reklama je svetinja. Hrvatski će strijelci na Svjetskom prvenstvu, prema slobodnoj procjeni, dobivati oko tri tisuće eura po pogotku.

Druga klauzula vrijedi za rezultat. Posebno se vrednuje ulazak u drugi krug, pa u četvrtfinale i polufinale. U slučaju osvajanja naslova svjetskih prvaka naši bi igrači za nošenje kopački od svojih proizvođača dobili po tridesetak tisuća eura. A kako na putu do uspjeha moraju postizati i pogotke, i za to primati dobre novce, onda je jasno da ih na Svjetskom prvenstvu čeka milijunski ples u kopačkama.

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima