Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sportske igre mladih

Milijun djece stvorilo je od Igara pokret

Sportske igre mladih
Foto: Arhiva
1/10
13.05.2017.
u 14:01

U Sportskom parku Mladost u Prelogu u petak su se sportskim terenima razmiljele stotine djece uključene u Sportske igre mladih, projekt koji je u 21 godinu u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini okupio više od milijun djece od sedam do 18 godina. Klinci iz OŠ Donja Dubrava igrali su košarku.

Sport je kad trčiš, trčiš i trčiš, pa se umoriš i onda moraš pojesti sendvič. Kad pojedeš sendvič, možeš opet trčati, objašanjava nam što je to sport Matija Čavlek, učenik područne škole Sveti Juraj u Trnju u Međimurskoj županiji, koji je čekao na red za utrku na 60 metara.

– Ja sam mažoretkinja! – dobacila je Klara Bajan i strpljivo stala obrazlagati da je mažoretski ples jako težak sport jer treba istodobno slušati glazbu i uskladiti pokrete s drugima.

U Sportskom parku Mladost u Prelogu u petak su se sportskim terenima razmiljele stotine djece uključene u Sportske igre mladih, projekt koji je u 21 godinu u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini okupio više od milijun djece od sedam do 18 godina. Klinci iz OŠ Donja Dubrava igrali su košarku.

– To je naš sport! Imamo u selu i nogometni klub, ali ja više volim košarku – kaže osmaš Dominik Balog.

– Igre su zakon! – uzbuđeno će učenica Tamara Balent.

Sportske igre otvorio je predsjednik Vlade Andrej Plenković u pratnji ministra turizma Garija Cappellija i državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport Janice Kostelić. Premijer Plenković čestitao je organizatorima istaknuvši da sport nije samo fizička aktivnost, nego i stjecanje plemenitih vještina, od timskog duha i fair-playa do solidarnosti i kompetitivnosti.

– Ta načela će im kasnije biti korisna u životu i radu. Ovo je izvrsna inicijativa koju treba nastaviti i proširivati – rekao je Plenković.

Sportske igre mladih podržao je i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. U Hrvatskoj su lani okupile 60.000 djece, u BiH 40.000, a u Srbiji 30.000.

– Pravo nastupa ima svako dijete, a cilj je isključivo prijateljstvo i druženje. Rezultat nije bitan – ističe pokretač i predsjednik Igara Zdravko Marić.

Među ambasadorima i pobornicima Igara su sportske veličine poput Franza Beckenbauera, Gorana Ivaniševića, Davida Beckhama, Josea Mourinha, Slavena Bilića, Luke Modrića, Juana Carlosa Navarra, Svena-Görana Erikssona...

Sportske igre mladih pokrenute su 1996. godine u Splitu s ciljem da se učenicima omogući sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, a danas je to najveći amaterski sportski događaj u ovom dijelu Europe.

– Sport je jako lijepa stvar i djeca trebaju što dulje uživati u igri. Klincima treba dati podršku i ohrabriti ih. Kad potičem na bavljenje sportom, naglašavam da to ne mora biti vrhunski sport. Tjelesna aktivnost bi trebala biti nešto što radimo zbog sebe, zdravlja i kako bismo imali više energije – napominje Janica Kostelić, koja je strpljivo pozirala s djecom i roditeljima koji su htjeli uspomenu na susret sa sportskom divom.

Natjecatelje je u Prelogu pozdravio domaćin, gradonačelnik Ljubomir Kolarek. Plamen Igara donio je u Prelog Branko Zorko, hrvatski atletski olimpijac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije