Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priča o čarobnjaku

Messi je u Barceloni završio zbog jedne naranče, a danas zarađuje milijun kuna dnevno

Lionel Messi
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
31.12.2015.
u 10:44

Prošlo je više od desetljeća otkad Messi skida rekorde u Barcinu dresu, no preuzme li Guardiola Manchester City, mogao bi i on k njemu.

Mali je vrag!, tako je počela priča... Rečenica je to trenera Fabija Capella nakon utakmice u kojoj je Leo Messi, s jedva napunjenih 17 godina, prvi put istrčao u dresu Barcelone. 


– Puno mi je značilo što me primijetio taj velikan, bio sam tada vrlo uzbuđen zbog toga – prisjetio se kasnije Messi.

Ide vrijeme, prošlo je više od desetljeća otkad u Barceloninu dresu skida rekorde.

Bez titule svjetskog prvaka

Da nije bilo čokoladnih keksa, argentinskih 'alfajora', možda za Messija nikad ne bismo ni čuli. Kao klincu trener u argentinskom Rosariju obećao mu je da će za svaki postignuti gol dobiti po jedan keks. A mališan je volio jesti. Kad bi Leo postigao pet ili šest golova, javio bi se treneru i ispružio ruku...

Kad je o hrani riječ, u Barceloni je završio zbog jedne – naranče.

– Tehnicirao je s narančom sve dok nije pala na pod. Napravio je 113 udaraca, a zatim je isto ponovio i s teniskom lopticom – 120 puta. Odmah sam nazvao Barcelonu – kazao je Fabian Soldini, agent koji ga je poslao u Europu.

Kao klinac, sa 13-14 godina, u Barceloninoj nogometnoj katalonskoj školi La Masiji grijao je klupu, nije se uspio nametnuti. Sve dok nije došao Tito Vilanova.

– Tu su počeli moji sretni dani – kaže Messi.

Konačno, nastup za prvu momčad, gdje ga je primijetio i spomenuti Capello, imao je u utakmici protiv Espanyola 16. listopada 2004. godine, pred 30 tisuća gledatelja. Na teren je istrčao u dresu s brojem 30. Zašto taj broj? Najbolji prijatelji bili su mu Deco i Ronaldinho, a to je bio zbroj njihovih dresova (20 i 10). Piquea je uvijek zvao 'tata' jer ga je on oduvijek čuvao, bio je viši 20 centimetara.

– Uvijek sam bio najmanji. I u školi, i na nogometu, i na svakoj utakmici. No zbog visine se ne brinem, navikao sam da je tako – kaže 170 centimetara visok nogometaš. Otprilike kao i Vlatka Pokos.

Te prve sezone 2004./2005. na desnom krilu dobio je svega 77 minuta u devet utakmica! Bilo je baš na kapaljku. A u međuvremenu nogometnih rekorda tog 28-godišnja ima koliko želite. U nešto malo manje od 40.000 minuta na travi osvojio je 26 titula. No ne i najvažniju – svjetskog prvaka. Nije tako dugo prošlo od finala brazilskog SP-a na Maracani u Rio de Janeiru, kada je prošlog ljeta plakao zbog izgubljene titule (0:1), a plakao je i četiri godine prije u četvrtfinalu kada ih je u Cape Townu opet izbacila, pogađate, Njemačka (0:4).

Milijun kuna dnevno

– I danas čujem zvuk iz svlačionice, Lea Messija kako plače nakon što smo ispali – kazao je Maradona koji je Messiju i argentinskom društvu bio izbornik.

A Messi se opisuje:

– Bez obzira na to je li riječ o prijateljskoj utakmici, za bodove ili za titulu, ili o finalu SP-a, uvijek igram najbolje. Novac nije ono što me motivira. Sretan sam kad imam loptu u nogama. Da nisam profić, da za to ne primam novac, igrao bih i besplatno! – kaže Lionel Messi.

No besplatno ne igra. Forbes kaže da će u 2016. zaraditi 60 milijuna eura od plaća i sponzora (Adidas, Fifa 15, Turkish Airlines). Znači, više od milijun eura tjedno. Ili milijun kuna dnevno (!). I tako već godinama. Messi, dakle, ne mora igrati ni loto. Jackpot na sedmici taj pogađa svaki tjedan... No nije da sjedi kod kuće, pogađa on kao na traci s malo većom kuglicom. U 500 utakmica postigao je 424 gola, odnosno 0,85 golova po utakmici. Slikovito, samo se u devet navrata dogodilo, kad je Messi zatresao mrežu, da je Barca izgubila.

– On je još bolji čovjek nego što je nogometaš – kaže nogometaš Pedro Zabaleta, njegov prijatelj. Messi ne voli razgovarati na mobitel, ne samo da se ne javlja novinarima ili onima koji ga 'žicaju' karte za utakmicu, već ne diže slušalicu ni Maradoni...

– Prije bih dobio Boga na mobitel nego Messija...

>> Messi pogotkom okrunio 500. nastup za Barcu, a sudac ga počastio jedanaestercem

Komentara 2

PO
PowerPoint
14:00 31.12.2015.

Opet vi o novcu....šta vas boli ona stvar koliko Messi novca zarađuje????Nije je ukrao za razliku od vas koji pljačkate narod glupim tekstovima.

DH
dalibor.hren
18:16 31.12.2015.

Ja imam drugačiji životopis Lea Messija napisan također u Večernjaku prije nekoliko godina. Bilo bi dobro da prije objavljivanja takvih članaka provjerite arhivu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije