Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potez za divljenje ili...

Messijev trik-penal Jerković i Šurjak izveli su prije Cruyffa

Messi
Foto: Screenshot
16.02.2016.
u 18:41

Hajduk je ugostio reprezentaciju Jugoslavije, a Jerković i Šurjak izveli su taj rijetko viđeni trik. Izveli su ga u revijalnoj utakmici

O jedanaestercu u koprodukciji čarobnjaka iz Barcelone Messija i Suareza ispisuju se sage, bio je to potez vrijedan divljenja. Istina, Suarezov gol morao je biti poništen jer je u čekanju Messijeva izvođenja bio unutar polukruga na vrhu šesnaesterca. Međutim, sudac to nije vidio, malo tko se nadao da će Messi, umjesto da udarcem zaključi izvođenje jedanaesterca, izvesti dodavanje. Očito je da je Suarez bio nestrpljiv kako će njihov dogovor proći pa nije vodio računa o tome gdje se nalazi. Gol je neregularan, ali barem je bilo lijepo...

Rijetki su potezi poput ovog argentinsko-urugvajske kombinacije. Bliža povijest pamti 2005. godinu kada su Francuzi Robert Pires i Thierry Henry u dresu Arsenala poželjeli ismijati obranu Manchester Cityja, ali njihovo loše izvođenje jedanaesterca postalo je predmet sprdnje. U dresu Ajaxa Johan Cruyff napravio je istu stvar, bilo je to 1982. godine, odigrao je dupli pas s Dancem Jesperom Olsenom.

Treba ga češće koristiti

Ali prije Cruyffa taj trik izveli su Jurica Jerković i Ivica Šurjak. Bilo je to 14. veljače 1981. godine na proslavi Hajdukova 70. rođendana. Hajduk je ugostio reprezentaciju Jugoslavije, a Jerković i Šurjak izveli su taj rijetko viđeni trik. Izveli su ga u revijalnoj utakmici. U nekoj natjecateljskoj utakmici to im nije palo na pamet, ipak su oni nogometno odgojeni pod paskom legendarnog trenera Tomislava Ivića.

– Bio je jedanaesterac na meni, rekao sam Juri, koji je bio zadužen za šutiranje, da loptu gurne metar naprijed. Pogledao me ispod oka, nije se želio upuštati u taj trik. Plašio se da ga ne zeznem pa da ne bude ismijan, zamislite da nisam utrčao kad mi je Jerković dodao. Dok smo se dogovarali rekao mi je da će to napraviti, ali da ga ne smijem prevariti. Namjestio sam se na dvadesetak metara od gola, djelovao nezainteresirano i onda sam se zaletio gotovo istovremeno s Jerkovićem. Za Jugoslaviju je branio Dragan Pantelić, nije mu bilo drago, ljutio se što smo ga ismijali. A koliko se sjećam, Velimir Zajec bio je nešto skužio, znao je da nešto spremamo, ali nije bio siguran što ćemo izvesti. Nismo se Jure i ja prije utakmice dogovarali, ideja je došla sama od sebe – prisjetio se Šurjak.

Nisu više ponavljali taj trik premda Šurjak smatra da bi se on mogao češće koristiti.

– Pri izvođenju jedanaesterca šanse su na strani izvođača 70:30, a kada se ovako izvodi, onda vratar nema skoro nikakve šanse – kazuje Šurjak.

No nisu Šurjak i Jerković prvi u Hajdukovu dresu koji su izveli trik s dodavanjem iz jedanaesterca. Istu stvar napravili su 1959. Jole Vidošević i Zvonko Bego.

– Ne mogu se sjetiti utakmice, ali znam da je to naše izvođenje jedanaesterca bilo šok za protivnike. Prije utakmice odlučili smo da ćemo izvesti takav jedanaesterac, najvažnije nam je bilo provjeriti po propisima imamo li pravo izvesti takav jedanaesterac – prepričao nam je Bego.

Osramotili Island

Originalno autorstvo ove smicalice odmah se pripisalo najvećem nizozemskom nogometašu, ali to nije točno. Penal je na ovaj način premijerno zabio veliki belgijski golgeter Rik Coppens, i to 25 godina prije Cruyffa. To mu je uspjelo 1957. na utakmici Belgije i Islanda.

>>Pogledajte dokaz: Messijev i Suarezov jedanaesterac trebao je biti poništen

Komentara 3

DU
Deleted user
22:36 16.02.2016.

je je, sad ce nam goal dot com dinijeti i exluzivnu informaciju, kako je messi od ranih dana gledao surjaka i ostale hajdukovce i svojoj babi u argentini obecao da ce jednog dan probati biti jednako dobar kao surjak :) jos je daleko od tog nivoa ali trudi se mali

Avatar toxic alien
toxic alien
07:43 17.02.2016.

"...najvažnije nam je bilo provjeriti po propisima imamo li pravo izvesti takav jedanaesterac". Zabraniti, pod hitno. Da li to znaci da je ova lakrdija dozvoljena i u slucaju izvodjenja jedanaesteraca poslije nerijesenog rezultata na utakmicama na kojima se mora znati pobjednik?

Avatar bijelizagrebgrad
bijelizagrebgrad
21:08 16.02.2016.

Ja te volim,Hajduče...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije