Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOP 10 GOLGETERA

Messi i Ronaldo su“izvanzemaljci”, zabijali i 150 golova više od drugih

01.02.2020.
u 13:07

Messi je jedini član u Top 10 koji ima veći prosjek pogotka po utakmici

Prije nešto manje od mjesec dana 2010-e spustile su svoj zastor. Već je prošlo desetljeće, a nismo se ni okrenuli, no zato su najbolji golgeteri diljem europskih i svjetskih travnjaka nemilosrdno punili mreže suparnika.

Na kraju prošlog desetljeća, u kojem su dominirali napadači poput Henryja, Drogbe, Eto’oa, Raula, Rooneya i Nistelrooya, mogli smo procijeniti da će pri vrhu ljestvice deset godina kasnije biti Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, no nije bilo toliko jednostavno pretpostaviti tko će im praviti društvo.

Lojalni Messi i Benzema

Ako smo realni, nitko im ne može praviti društvo u pravom smislu riječi na ovoj ljestvici budući da su od početka 2010. do kraja 2019. zabili barem 150 golova više od bilo kojeg drugog napadača. Ipak je riječ o ponajboljim nogometašima svih vremena.

Zbrojimo li pogotke najbolje desetorke, zabili su 3179 pogodaka, što je gotovo 318 po nogometašu, dakle prosječni Top 10 strijelac desetljeća je, po toj logici, zabijao više od 30 pogodaka po sezoni.

Međutim, Messi i Ronaldo toliko dižu prosjek da je uz njih dvojicu iznad prosjeka samo još čovjek koji je poentirao 324 puta u ovih deset godina, Robert Lewandowski - treći najbolji napadač prošlog desetljeća.

Messi je jedini član u Top 10 koji ima veći prosjek pogotka po utakmici.

U 521 službenom nastupu postigao je 522 pogotka, a 45 pogodaka zaostatka za njim, dakle 477, u proteklom desetljeću ima Ronaldo.

Zanimljivo, uz Lionela Messija koji je sve svoje klupske pogotke postigao za Barcelonu, u Top 10 ljestvici još je samo jedan golgeter koji je sve pogotke ubilježio za jedan klub.

Riječ je o desetoplasiranom s ljestvice Karimu Benzemi koji je u 470 susreta poentirao 232 puta. Uzmemo li u obzir da je bio “žrtveno janje” Ronaldu sve do ljeta 2018., možemo reći da je jedan od najpodcjenjenijih napadača.

Za razliku od “lojalaca” Messija i Benzeme, čak tri igrača u najboljih deset igrala su u barem pet klubova. Zlatan Ibrahimović zabijao je u pet država i pet klubova, a minimalno 20 golova upisao je u Španjolskoj (Barcelona), Italiji (Milan), Francuskoj (PSG), Engleskoj (Manchester United) i SAD-u (LA Galaxy).

Ibra je čovjek kojem je trebalo najmanje nastupa (342) pri ulasku među najbolju desetoricu. Nijedan drugi igrač iz Top 10 društva nije odigrao manje od 400 susreta u posljednjih deset godina. Na popisu je sedmi s 251 pogotkom.

Auba zabijao za šest klubova

Za pet različitih klubova igrao je i devetoplasirani Gonzalo Higuain koji je u 457 susreta upisao 240 pogotka. Robusni Argentinac postizao je pogotke za Real, Chelsea te Napoli, Juventus i Milan. No, među najpreciznijima postoji jedan nogometaš koji je postigao golove za čak šest momčadi.

Riječ je o Pierreu-Emericku Aubameyangu koji je osmoplasirani s jednim pogotkom više od Higuaina. Zabijao je za Lille, Milan i Monaco, a zatim Saint-Etiennea. Nakon toga je u Borussiji Dortmund i Arsenalu postao prva strijela.

Šestoplasirani je Sergio Agüero, Argentinac koji je nedavno postao najbolji strani golgeter u povijesti Premiershipa. Na prosjeku je od 28 pogodaka po sezoni.

Osim Messija još su dva Južnoamerikanca zabijala više od Agüera od 2010. Točnije, 23 gola više u 15 nastupa više od Kuna postigao je Luis Suarez.

No, najbolji urugvajski napadač desetljeća je Edinson Cavani s 309 pogodaka u 454 utakmice. Cavani je jedini iz Top 10 zabijao za klub koji kraj desetljeća nije dočekao kao prvoligaš u svojoj državi – Palermo. No, imao je uspješne epizode u Napoliju i u PSG-u. 

Ključne riječi

Komentara 3

DE
Dele
05:58 03.02.2020.

A zamisli sinisa kakav se nogomet onda igra kad su bice zabijali 10 golova po susretu.

NI
Nini istrijan
23:58 01.02.2020.

Sto se tice Ibre mislim da je pogresno racunato.U cetiri godine u PSG je dao 156 golova +53 u Galaxy+ M.United 29+Milan 58golova sto cini ukupno 296 golova u 381 nastup

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
15:12 01.02.2020.

Neusporedivo sa razdobljem kad su igrali PELE, DiStefano, Puškaš i ostali. Zato što se tada igralo i 10 puta manje utakmica na sezonu nego danas. Trebao bi se uvesti korektivni faktor po broju utakmica po sezoni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije