Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST LIGE

Medveščak u eliti: KHL liga nudi spektakl, uz bok je NHL-u

Medveščak
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
06.02.2014.
u 15:22

Medveščak je već u svojoj prvoj sezoni u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi (KHL) napravio malo čudo i izborio doigravanje. Uspjeh je još i veći kad se zna da je riječ o drugoj najjačoj hokejaškoj ligi svijeta

Medveščak je već u svojoj prvoj sezoni u Kontinentalnoj hokejaškoj ligi (KHL) napravio malo čudo i izborio doigravanje. Uspjeh je još i veći kad se zna da je riječ o drugoj najjačoj hokejaškoj ligi svijeta, odmah iza američko-kanadskog NHL-a.

A ono što je o KHL-u zanimljivo je činjenica da je ovo tek šesta sezona te da je liga pokrenuta tek 2008. godine. Osnivači su Rusi, koji su te iste 2008. godine ukinuli svoju Superligu. U prvoj sezoni u liga je brojila 24 momčadi, a samo tri su bile izvan Rusije: Dinamo iz Minska i Rige te Baris iz Astane.

AK Bars Kazan prvi prvak

U prve dvije sezone liga je imala dosta problema, ali liga je rasla i vrlo brzo poslala najjača europska liga. U prve dvije sezone ligom je dominirao Ak Bars iz Kazana, koji je u prvoj sezoni u finalu bio bolji od Lokomotiv Jaroslavlja, a u drugoj od MVD Balašiha.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

U sezoni 2010./11. KHL je dobio novog prvaka, bila je to momčad Salavat Julajev Ufa koja je u finalu bila bolja od Atlanta.

Nakon toga počela je dominacija Dinama iz Moskve koji je u posljednje dvije sezone osvajao naslove prvaka.

Inače, za KHL je značajna i 2012. godina kada se liga proširila na 26 momčadi, a u nju su ušli Slovan iz Bratislave, Lev iz Praga te Donbass iz Donjecka. Za hrvatski hokej puno je značajnija prošla godina kada je odlučeno da u ligu ulaze Medveščak i Admiral iz Vladivostoka. Liga danas tako broji 28 bodova, od kojih je 21 klub iz Rusije, te po jedan iz Ukrajine, Bjelorusije, Latvije, Kazahstana, Češke, Slovačke i Hrvatske.

Imena divizija po legendarnih hokejašima

Klubovi su podijeljeni u četiri divizije u dvije konferencije (Istočnu i Zapadnu), a ono po čemu su one posebne je to da nose imena po legendama ruskog hokeja: Vsevolodu Bobrovu, Anatoliju Tarasovu, Valeriju Harlmanovu te Arkadiju Čeršinevu.

U doigravanje, u koje će ove sezone i Medveščak, ide po osam najboljih momčadi iz svake konferencije. Krajnji cilj je osvajanje Gagarinovog pokala, koji se dodjeljuje prvaku.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

One momčadi koje ne izbore play-off igraju tzv. Kup Nade, a pobjednik kao nagradu osvaja prvi izbor drafta. Natjecanje je pokrenuto u prvoj sezoni, a prvi pobjednik bio je Dinamo iz Rige.

Kovljačuk iz NHL-a u KHL-a

Iako NHL još uvijek drži primat i većina najboljih svjetskih igrača igra u američko-kanadskog ligi, ima i iznimaka. Jedna od njih je i Ilja Kovaljčuk, koji je odlučio raskinuti ugovor s New Jersey Devilsima i potpisati za SKA iz Sankt-Peterburga.

Tragedija Lokomotiva

Najveća tragedija koja je pogodila KHL dogodila se 7. rujna 2011. godine kada je pao avion Lokomotiva iz Jaroslavlja. Poginula je većina igrača, a klub je bio primoran otkazati sezonu. Ipak, uz veliku pomoć lige i ostalih klubova, već sljedeće sezone ponovno su zaigrali u KHL-u.

>>Medveščakovci na odmoru: Uživali na Maldivima, plakali zbog obitelji...

Foto: Daniel Kasap/Pixsell

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije