Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
APEL ODGOVORNIMA

Medicinski stručnjak iz Japana: 'Nije normalno sad održavati Olimpijske igre!'

FILE PHOTO: FILE PHOTO: The logo of Tokyo 2020 Olympic Games is displayed, in Tokyo
ISSEI KATO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
02.06.2021.
u 14:30

Liječnici su rekli da bi Olimpijske igre, koje bi trebale započeti 23. srpnja nakon odgađanja od prošle godine, zategnule zdravstveni sustav koji već ima rekordne brojeve onih u kritičnom stanju.

Najviše rangirani japanski medicinski stručnjak rekao je da "domaćinstvo Olimpijskih igara zbog trenutnog stanja u državi koronavirusnih infekcija nije normalno", a radi se o jednom od najoštrijih upozorenja o rizicima Igara u Tokiju.

Obraćajući se parlamentarnom odboru, medicinski savjetnik u vladi Shigeru Omi rekao je da bi organizatori trebali objasniti javnosti zašto se ide s Igrama usred pandemije.

- Nije normalno održavati Olimpijske igre u ovakvoj situaciji - rekao je Omi.

Liječnici su rekli da bi Olimpijske igre, koje bi trebale započeti 23. srpnja nakon odgađanja od prošle godine, zategnule zdravstveni sustav koji već ima rekordne brojeve onih u kritičnom stanju.

Samo 2,7 posto Japanaca je u potpunosti cijepljeno, navodi Reuters, a tempo novih infekcija je, međutim, usporen.

Ankete pokazuju da se većina ljudi u Japanu protivi održavanju Igara, zabrinuta zbog desetaka tisuća sportaša, dužnosnika i medija koji se spuštaju na zemlju, gdje je prošlog tjedna izvanredno stanje u Tokiju i drugim područjima produljeno do 20. lipnja.

- Ako ćemo Igre održati pod ovim okolnostima,  onda mislim da je odgovornost olimpijskih organizatora smanjiti razmjere događaja i ojačati mjere kontrole koronavirusa što je više moguće - dodao je Omi, koji se suprostavio japanskom premijeru Yoshihideu Sugi i organizatorima koji su uvjeravali svijet da će organizirati sigurne Igre.

Visoki dužnosnik Međunarodnog olimpijskog odbora zadužen za organizaciju Igara razbjesnio je japansku javnost u svibnju proglasivši da će se Olimpijske igre održati čak i ako je Tokio pod izvanrednim stanjem. 

Komentara 1

NN
novo nenormalni
16:07 02.06.2021.

jel taj u rangu nešeg Sriće ili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije