Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Belgijski špijun

MAX Luka Peruzović: Čuvajte se Belgije, cijela zemlja je na nogama

'20110423 - CHARLEROI, BELGIUM: (L-R) Charleroi\'s head coach Luka Peruzovic pictured during the Jupiler Pro League match between Charleroi and AS Eupen, in Charleroi, Saturday 23 April 2011, on the 4
Foto: 'VIRGINIE LEFOUR'
1/9
29.08.2012.
u 10:50

- Wilmots je preporodio Belgiju, ima 25 tehnički i fizički moćnih igrača – najveći mu je problem koga izabrati - tvrdi legendarni hajdukovac.

Sportski tjednik Max! u novom broju donosi razgovor s Lukom Peruzovićem, našim najutjecajnijim čovjekom u belgijskom nogometu, koji raščlanjuje igru naših najozbiljnijih suparnika u kvalifikacijama za SP.

U onoj zlatnoj Hajdukovoj generaciji 1970-ih Luka Peruzović (60) bio je sinonim mirnoće i profesionalizma. U 1980-ima je igrao za Anderlecht, postao kapetanom i podigao trofej namijenjen osvajaču Uefina kupa. U smiraj karijere vratio se u Hajduk, koji je potkraj 80-ih poveo kao trener. Ali, ubrzo je svatko krenuo svojim putem, Peruzović je kasnije vodio Anderlecht, Charleroi, Genk, Olympique iz Marseillea, turski Genclebirligi, Al Ahly iz Saudijske Arabije, Al Sadd iz Katara, Al Ittihad iz Saudijske Arabije, reprezentaciju Bahreina, Al Shaab iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Sfaxien iz Tunisa.

Trenerski put započeo je s Hajdukom 1988., on je kao jedan od sljedbenika Tomislava Ivića svuda primao pohvale za svoj rad. Uostalom, s Bahreinom je bio nadomak plasmana na Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj 2006., nakon 1:1 u gostima ispao je za jedan gol od Trinidada i Tobaga.

U Poljudu ga zaobilaze

Kroz cijelu njegovu trenersku karijeru spominjao se Hajduk, ali nikada za Peruzovića nije bilo prave prigode. U vrijeme kada je predsjednik bio Joško Svaguša, Peruzović je ismijao njega i Željka Keruma. Pozvali su ga u Kerumove odaje, kao na pregovore, a već su znali da će trener biti Edoardo Reja, koji je čekao u hotelu Lav Le Meridien.

Znao je to i Peruzović, tražio da u njegovom stožeru budu Tomislav Ivić, Mišo Krstičević i Željko Mijač i zatražio ugovor od milijun eura po sezoni. Kerum se zagrcnuo, nije shvatio... Naravno, bilo je to Peruzovićevo sprdanje s dvojicom nogometnih početnika, koji su se poigravali s ljudima kako oni požele. Njegova se zna, u svoj Hajduk vratio bi se i besplatno.

– A što ću govoriti o tim danima, bolje je ostati bez komentara.

I ovo novo vodstvo bijelih imalo ga je u mislima, ali na tome je i ostalo. Peruzović se ne ljuti, on u svom domu u belgijskom Waterloou, tamo gdje je Napoleon doživio svoj najteži poraz, prati sve što se događa u Hajduku.

– Pratim preko interneta sva zbivanja, znam da je Mišo Krstičević trener, to je super. Dolazak Sergija Krešića odlična je stvar za Hajduk, važno je da maksimalno iskoriste njegovo znanje i iskustvo. Ta orijentacija na mlade je super, treba je podržati.

Trenutačno je sportski direktor u Charleroiu, tamo je i počeo trenersku karijeru u Belgiji.

– Vratili smo se iz druge u prvu ligu, proračun nam je mali za ozbiljnije stvari.

Ali, belgijski nogomet poznaje u dušu. Tamo je već više od 30 godina, Belgija je njegova druga domovina. Svjedoči slaganju nove reprezentacije, koja će Hrvatskoj i izborniku Igoru Štimcu biti najveća prepreka za odlazak na SP u Brazil.

– Belgija je imala odličnu generaciju 80-ih, pa sredinom 90-ih, ali nikada nije imala tako moćnu generaciju kao ovu sada. Novi izbornik Marc Wilmots postavio je drukčiju igru od svojih prethodnika, ova njegova Belgija bazirana je na igračima, koji su tehnički potkovani, ali su fizički superiorni. To se posebno odnosi na sredinu terena u kojoj dominiraju. Nikada Belgija nije imala tako širok, a kvalitetan igrački kadar. Wilmots ima 25 igrača visoke kvalitete i njegov najveći problem je koga odabrati. To se najbolje vidjelo na ovoj zadnjoj utakmici u kojoj je Belgija s 4:2 pobijedila Nizozemsku, pobjeda je došla u drugom poluvremenu kada je obavio zamjene.

Jaki su u svim linijama

Njegove riječi moraju zabrinuti Štimca, koji je i sam svjestan snage Belgije. Kada je Belgiju Štimac uspoređivao sa Švicarskom, koja nas je nedavno razbila, kazao je da su Hazard i društvo barem 20 posto jači od Shaqirija i ostalih.

– Velika je vrijednost Belgije što ima puno mladih igrača, koji igraju u inozemstvu. I to ne bilo gdje, ti igrači igraju u Engleskoj, Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Portugalu... Izuzetno su jaki u svim linijama, a u sredini terena i u napadu Wilmots ima čudesan izbor. Primjerice, protiv Nizozemske nije igrao Vincent Kompany, nije bilo ni Fellainija iz Evertona, a to se nije ni osjetilo.

Naravno, i Belgija ima slabosti, nije sad da jedu malu djecu. Peruzović je detektirao i slabe strane momčadi s kojom će se Hrvatska sastati 11. rujna u drugom kolu kvalifikacija.

– Najveći su problem Belgije dva bočna. Nizozemci su preko Robbena, koji je igrao na lijevoj strani, dva puta izigrali Gilleta i postigli dva gola. Tu možemo tražiti prolaze i mi. Taj Gillet u stvarnosti je vezni igrač i nije mu se lako prilagoditi na boku. A na lijevoj strani je Vermaelen, on je stoper, ne bočni igrač, i tu imamo šansu.

Naglašava da će to biti velika utakmica u kojoj nam neće biti lako.

– Nemam neku formulu za pobjedu. Hrvatska je odlična reprezentacija, to je pokazala na Euru. Da je bilo malo sreće kod Rakitićevog udarca i da je dosuđen onaj 11-erac na Mandžukiću, koji je bio, onda bismo još slavili!

U Bruxellesu će tog 11. rujna biti prava ludnica. Nakon pobjede nad Nizozemskom planule su ulaznice za utakmicu s Hrvatskom, već ih je otišlo više od 20 tisuća. Heysel, koji ima 45.200 mjesta, bit će pretijesan. Oko nacionalnog tima u Belgiji vlada groznica, prema Walesu, na prvu utakmicu kvalifikacija putuje oko četiri tisuće navijača.

– Stvarno se u Belgiji stvorila neka pozitivna atmosfera oko reprezentacije. To se dogodilo još za vrijeme prošlih, za njih neuspješnih kvalifikacija. Prema nekim informacijama, rasprodano je 90 posto ulaznica za sve kvalifikacijske utakmice. Takva atmosfera nešto je novo za Belgiju, to traje oko godinu dana, prije nije bilo takve ludnice. Puno je svojim dolaskom na klupu tome pridonio i Wilmots, uspio je stvoriti fenomen reprezentacije, spojio je sve strane i Belgija u ove kvalifikacije ulazi odlučna da se plasira na SP. Dugo ih nije bilo na velikim natjecanjima, još tamo od SP-a u Japanu i Koreji 2002., a cijeloj pozitivnoj klimi pridonijelo je to što imaju niz kvalitetnih mladih igrača na europskom nivou, generaciju za pamćenje.

Luka je najveći problem

Bez obzira na snagu i polet Belgije, Peruzović je izdvojio Hrvatsku kao broj jedan vrlo neugodne skupine.

– Belgija će nam biti veliki suparnik, baš kao i Srbija. S njima ćemo odlučivati o prvom mjestu. S tim da smo mi reprezentacija iz skupine najboljih, i to ne od jučer, to ne treba zaboraviti. Ali, bit će ovo grupa s puno iznenađenja, Škotska, Makedonija i Wales su jako dobre selekcije, koje će favoritima pomrsiti račune. Neće se pitanje prvog mjesta rješavati u dvobojima Hrvatske, Belgije i Srbije, treba samo skupljati bodove. Važna je pobjeda na startu protiv Makedonije. Belgija gostuje u Walesu, i ta utakmica puno će toga kazati o njima.

Ni u razgovoru s iskusnim strategom nismo mogli zaobići priču o Luki Modriću. Peruzović ga izuzetno cijeni, njegovu dugu pauzu vidi kao najveći problem Štimčeve selekcije.

– Modrić je najvažnija karika reprezentacije, a ni on sam trenutačno ne zna koliko može. Predugo nije u pravom treningu, bez ritma utakmice je, a to nije dobro. Šteta za njega, s pravim Modrićem, na onoj njegovoj razini, Hrvatska ima drugu dimenziju. Teško mi je u ovom trenutku povjerovati da će se uspjeti spremiti za početak kvalifikacija.

Posebno što će utakmica s Belgijom zahtijevati puno trke, jer u sredini terena Wilmotsova momčad pritišće i treba puno trke da bi se primila lopta.

– Oni će napasti visoko, igraju dosta ofenzivno, u formaciji 4-3-3. Izuzetno su tehnički potkovani i fizički spremni. Bit će to veliki izazov za Štimčevu momčad.

Štimac mu se nije javio. Njegov glavni skaut za Belgiju je Mario Cvitanović, ali Štimac bi štogod mogao priupitati i Peruzovića. Tamo u Waterloou postoji čovjek koji Štimčeve rivale može raščlaniti do sitnih detalja.

– Ne, nitko mi se nije javio, nije me zvao Štimac. A što će mi se javljati, neću se naljutiti ako ne nazove. Nema više velikih tajni, možda je to bilo u moje vrijeme. Kad sam bio igrač, nismo puno toga znali o protivnicima u pripremi europskih utakmica. Ali, danas se ništa ne može skriti, nema tajni, sve se zna. Kako mi sve znamo o Belgiji, tako i Belgija sve zna o nama – zaključio je Luka Peruzović.

Cijeli razgovor s Peruzovićem pročitajte u Maxu.

Komentara 2

SE
serđo
12:58 29.08.2012.

od kud su ovog izvukli. sad treba pozvat i skoblara, on je prošao jednom kroz belgiju u autu.

CA
canajisraM
15:31 30.08.2012.

Štimac mu se nije javio. Njegov glavni skaut za Belgiju je Mario Cvitanović, ali Štimac bi štogod mogao priupitati i Peruzovića. Tamo u Waterloou postoji čovjek koji Štimčeve rivale može raščlaniti do sitnih detalja. >>>> Da li Ne -Nastimani i njegov stozer rade svoj posao ??????????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije