Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklizam

Do cilja na Touru morat će okrenuti pedalu 512.000 puta

Tour de France
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
01.07.2017.
u 12:34

Uz cestu će bicikliste gledati 12 milijuna ljudi, a ispred TV-a 3,9 milijardi. Po tome je Tour treći najgledaniji sportski događaj na svijetu

Startom u Düsseldorfu danas počinje 104. izdanje najprestižnije biciklističke utrke – Tour de Francea. Favoriti za ukupnu pobjedu su Britanac Chris Froome (Sky), Kolumbijac Nairo Quintana (Movistar) i Španjolac Alberto Contador (Trek-Segafredo), a velika stvar za Hrvatsku je da ćemo na startu imati dvojicu naših biciklista – Varaždinca Kristijana Đuraseka (UAE Team Emirates) i Roberta Kišerlovskog (Katusha).

Do cilja 3540 kilometara

Na ovogodišnjem Touru biciklisti će u 23 dana odvesti 21 etapu te prijeći 3540 kilometara, što je udaljenost od Londona do Jeruzalema. Prosječna brzina na prošlom Touru bila je čak 40,69 kilometara, a slično će biti i na ovogodišnjem. Želi li doći do kraja utrke, svaki biciklist morat će čak 512.000 (90 u minuti) puta okrenuti pedalu. Ukupno će nastupiti 22 momčadi, odnosno 198 biciklista, a svaki od njih ima spremnih po 5-7 bicikala. Nagradni fond Tour de Francea je 4,4 milijuna dolara, pobjednik dobiva 610 tisuća dolara, no po biciklističkom bontonu, taj novac raspodijeli ravnopravno s momčadi. Uz cestu će bicikliste gledati 12 milijuna ljudi, a ispred televizora 3,9 milijardi. Po tome je Tour de France treći najgledaniji sportski događaj na svijetu, odmah iza nogometnog Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara. Tour je treći najgledaniji, ali sigurno najteži. Naime, u 21 etapi svaki od biciklista potrošit će više od 100.000 kalorija!

Nekada pili vino i jeli biftek

Naravno, približno toliko kalorija svaki od biciklista morat će i unijeti u svoj organizam. Ukupno će biciklisti popiti 66.000 bočica vode, a svaki od njih izlučit će toliko znoja da bi 39 puta mogao napuniti vodo kotlić WC-a. Zanimljivo, sve do šezdesetih godina na Touru je bilo dopušteno piti pivo, koje je umanjivalo bol nakon teških etapa. No, poslije je alkohol zabranjen. Danas pak biciklisti često piju coca-colu, u kombinaciji s čokoladicom. To najviše rade na usponima jer ta kombinacija kratkoročno jako podiže energiju.

Maurice Garin, pobjednik iz 1904. godine, u jednom intervjuu otkrio je kako je osvojio taj prvi Tour de France. Bila je to prehrana kojom danas sigurno ne bi uspio.

– Pio sam jako crveno vino, mnogo vruće čokolade, toplog čaja, a često i miks čokolade i šampanjaca. Naravno, jeo sam i goleme, ali zaista goleme količine kotleta – rekao je Garin.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije