Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kraj pogreškama Fifa

Marković: Još prije 11 godina tražio sam tehnologiju

'FIFA president Sepp Blatter speaks during a media briefing in Johannesburg June 29, 2010. Blatter apologised on Tuesday for the refereeing mistakes that have blighted the World Cup and said soccer\'s
'HO'
29.06.2010.
u 19:06

Presedan: Prvi se put predsjednik Fife Blatter ispričao oštećenima, Engleskoj i Meksiku. Jukić: Izbjegava se uvođenje videa jer se ljude može kontrolirati.

Pala je i posljednja nogometna konzerva - predsjednik Fife Sepp Blatter popustio je nakon velikog pritiska zbog kardinalne pogreške sudaca da ne priznaju Engleskoj Lampardov gol Njemačkoj u osmini finala SP-a, te je odlučio ponovo otvoriti raspravu o uvođenju tehnologije u pomoć sucima za vrijeme utakmica. Revolucija bi trebala početi već u srpnju na sastanku Fife u Cardiffu. Kaže se da nikad nije kasno, no Englezima i mnogima prije njih to ne zvuči baš utješno.

I kriket je napredniji

Foto-finiš u sportu, kao tehnološki način odluke o pobjedniku, koristi se još od 1932. godine. S tehnologijom su daleko odmakli atletika, plivanje, biciklizam, motociklizam, tenis, formula 1, čak i kriket! Pa i u košarkaškoj Euroligi prošle sezone odluka o pobjedniku donosila se na osnovi pregleda snimke sumnjive situacije (Partizan - Barcelona). A nogometni oci još žive u 19. stoljeću, kad nije bilo ni televizije, a kamoli iPhonea koji bi za nogometne suce bio idealno praktičan.

Izumitelj "Oka sokolova", uređaja koji je uspješno primijenjen u tenisu i kriketu, dr. Paul Hawkins, bio je savršeno jasan.

- Sudac Jorge Larrionda mogao je za samo pola sekunde saznati da je gol bio regularan, jer su baš takve situacije u nogometu najegzaktnije. A Fifa je godinama odbijala moje ponude tvrdeći da bi pregledavanje snimke oduzimalo previše vremena.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković član je Tehničke komisije Fife i Uefe, i razveselio se Blatterovoj najavi rasprave o uvođenju tehnologije u nogomet:

– Ako šef tako kaže, moram ga slušati, to znači da ćemo se vrlo brzo sastati i pretresti tu temu. A sad se Englezima samo vratilo ono što su uzeli Nijemcima 1966. godine – kaže Marković.

Mijenja se zbog velesila

Nije to baš tako. Onaj Hurstov gol je, naime, još uvijek nepoznanica.

– U redu, no činjenica je da ta priča o uvođenju tehnologije traje već dugo, pa ću vas podsjetiti da sam i ja prije 11 godina napravio korak na tom polju – rekao je Marković i nastavio:

– Nakon naše utakmice s Jugoslavijom 1999., nosio sam u Uefu snimku Šukerova gola, lopta je bila iza crte 67 centimetara, a španjolski sudac nije ga priznao! To sam pokazao na sastanku Uefine Tehničke komisije i rekli su mi da je takvih golova bilo mnogo! E, a sad će ovaj gol, u dvoboju velesila, ipak nešto promijeniti. Opet se potvrđuje da je drukčije kad igraju Engleska i Njemačka u odnosu na utakmice nas "malih". Ali, apsolutno sam za uvođenje tehnologije.

Ključne riječi

Komentara 3

NA
nazgul
00:23 30.06.2010.

vjerujem da će se Marković potrudit i da će HNL biti među prvima u uvođenju tehnologije :)

M2
maestro-25
07:56 30.06.2010.

Ja sam za uredjaj u lopki, koji pokazuje dali je lopta presla gol-crtu ili nije. Ali...sam protiv uvodjenja videosnimaka... Ipak je sport ljudski i nema veze ako se koji put pogrijesi u zaledju ili faulu. Sve u svemu ipak mislim da bi sudjenje na ovome prvenstvu trebalo biti kvalitetnije

SA
SI aka SI
13:32 30.06.2010.

kako mi modernog predsjednika imamo, alav mu vera. Jedan dan je** mater Platiniu, drugi dan lobira kod Blattera, treći dan u Uskok na ispitivanje, ma pravi mladić. A usporedbe sa 1966. ne stoje- ono je ipak bilo finale i odlučujući gol, a nije mi jasna ni teza o osveti Englezima. Zbog čega bi Lampard trebao ispaštati zbog nečega što se desilo kada se on nije ni rodio? Ovim nije oštećena država, već skupina sportaša koji su ovo natjecanje čekali i pripremali se za njega 4 godine, a onda im je glupi sudac prekinuo san o naslovu. Ja sam navijao za Njemce i vjerujem da bi i bez toga prošli, ali krađa je uvijek krađa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije