Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREĆI NA SVIJETU

Čilić otkrio svoj konačni cilj u karijeri: Nedvojbeno sam blizu toga

Marin Čilić
Foto: REUTERS/Pixsell
1/9
05.04.2018.
u 07:15

Teren je sličan kao i u Osijeku, a to smo i željeli. Za nekoliko dana za par nijansi još će se približiti željenome, ali već sada možemo reći da je prilično dobar – kaže Čilić

Došao je među prvima u Varaždin i već odradio nekoliko žestokih treninga na zemljanom terenu u varaždinskoj Areni. Marin Čilić (29) uspio je nakon ožujske američke turneje zadržati visoko treće mjesto na rang-listi svjetskih tenisača, a ovaj će vikend predvoditi Hrvatsku u četvrtfinalnom dvoboju Svjetske skupine Davisova kupa s Kazahstanom.

– Teren je sličan kao i u Osijeku, a to smo i željeli. Za nekoliko dana za par nijansi još će se približiti željenome, ali već sada možemo reći da je prilično dobar – kaže Čilić.

Želio sam više u SAD-u

U Indian Wellsu u trećem kolu izgubio je od Kohlschreibera, a u Miamiju u četvrtom od kasnijeg pobjednika Isnera.

– U svakom slučaju očekivanja su bila puno veća. Imao sam sjajne rezultate na početku sezone kao i cijele 2017. pa se onda, naravno, očekivanja podižu iz dana u dan. Činjenica je da mi američka turneja, posebno u ovom trećem mjesecu, nikad nije posebno odgovarala. Na kraju, ipak sam taj dio odradio solidno i sad se nadam da ću biti spreman za zemljanu sezonu i da ću bolje rezultate postizati do Roland Garrosa, a i poslije.

Zasad ste predvodnik svoje, recimo tako, srednje generacije svjetskog tenisa, no otvara vam se i mogućnost da preteknete nešto starije Nadala (brani puno bodova) i Federera (ne igra) i postanete prvi tenisač svijeta, što dosad nikome od Hrvata nije pošlo za rukom?

Borna je – sjajan

– Da, spominjalo se to i nakon Australian Opena, nedvojbeno sam tu blizu, u krugu igrača koji mogu doći na vrh. To mi je veliki cilj, svakako konačni cilj u karijeri, ali ne postavljam sebi nikakav imperativ što se vremena tiče. Neka to bude jedan proces...

Kazahstan je relativno nepoznata reprezentacija, s vama i Bornom Ćorićem Hrvatska je naglašeni favorit?

– Slažem se da smo favoriti – igramo kod kuće, na podlozi koju smo sami izabrali – ali moramo biti iznimno oprezni i maksimalno uvažavati suparnika. Kazahstan je neugodan, posebno se to vidjelo posljednjih pet-šest godina kada su u Svjetskoj skupini pobijedili puno respektabilnih suparnika (Belgiju, Italiju, Argentinu, Švicarsku... – op. a.).

Govori se o novom formatu Davisova kupa (jedan tjedan, u jednom gradu), igrači su uglavnom za, ali mi uvijek ističemo i to osebujno ozračje Davisova kupa koje bi se možda izgubilo. Kako vi gledate na to?

– Pa, novi bi model imao i pluseva i minusa. Iskreno rečeno, ja sam za promjenu. Posljednjih 10-ak godina razgovaralo se o nužnim promjenama, o korigiranju formata, o skraćivanju susreta, ali ITF nije napravio ništa da bi olakšao igračima i na taj način privukao i one iz Top 10. Eto, primjerice, u veljači, Zverev i ja smo bili jedini igrači od najboljih 10 koji su igrali Davisov kup. Znači, malo je igrača iz samog vrha, a bojim se, ako ostane tako, da će situacija biti ista. Ovako, kada bi se igralo u jednom tjednu, mislim da bi to puno značilo za tenis, financijski bi pomoglo savezima, pridonijelo popularizaciji tenisa i izazvalo seobe navijača. Vjerujem da bi to bio zbilja veliki spektakl. Meč po meč.

Što kažete na posljednje Bornine nastupe, iza njega su tri tjedna iz snova?

– Apsolutno se slažem. Svi smo znali da on to može i, evo, sada se uspio posložiti i napraviti sjajne rezultate.

Nije tajna da hrvatska vrsta ove godine u Davisovu kupu ima velike ambicije. No koliko smo jaki u usporedbi s drugim sastavima? Izbornik Željko Krajan o tome kaže:

– Zasigurno smo u vrhu, ali rangirati favorite nije lako. Već sam u Osijeku rekao da smo jaki, već se tada osjetio Bornin napredak. Uz Marina, koji se već etablirao u Davisovu kupu i stup je naše reprezentacije, Borna je na poziciji broj dva igrač protiv kojeg nitko ne želi igrati. A tu je i naš par... Reprezentacija smo koja može puno napraviti

Komentara 1

DU
Deleted user
08:32 05.04.2018.

Po kvaliteti Marinovo mjesto je nedvojbeno u top deset, a ako vecina iz te grupe zbog ozlijeda, ili nekog drugog razloga ne moze igrati, tim slijedom bi mogao na kratko zasjesti na sami vrh, koji po kvaliteti sigurno ne zasluzuje. Biti medju prvih deset je isto veliki uspjeh.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije