Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENGLESKA Vodeći klubovi ne stvaraju igrače

Manchester United iznimka, ima devet svojih nogometaša

04.12.2008.
u 10:15

Znate li kolike su šanse da kao igrač Chelseajeve omladinske škole jednog dana zaigrate za seniorsku momčad? Gotovo nikakve. Od njih 400 koliko ih trenira u pogonu, to će uspjeti samo jednom.

Među 27 igrača koji su ove sezone igrali za Chelsea samo je kapetan John Terry prošao njezinu omladinsku školu, a za prvu momčad debitirao je prije deset godina.

Klub sa Stamford Bridgea očito je procijenio da mu je isplativije kupovati već gotove igrače za nekoliko desetaka milijuna eura. Da se kvalitetnim radom omladinske škole mogu stvoriti igrači za prvu momčad dokazuje primjer Manchester Uniteda.

Među igračima koji su ove sezone igrali za prvu momčad, njih čak devetorica odmalena su bili crveni vragovi (Garry Neville, Ryan Giggs, Paul Scholes, Darren Fletcher, Wes Brown, John O'Shea, Danny Welbeck, Darren Gibson, Johny Evans).

Omladinsku školu Manchester Uniteda prošao je i David Beckham, a kapetan u juniorskom sastavu bio mu je sadašnji kapetan Gary Neville. Kvalitetan rad škole vidi se i po tome što je u zadnjih devet godina njezina momčad osvojila pet naslova engleskih juniorskih prvaka.

Arsenal, poput Chelseaja, ne stvara previše igrača, već kupuje mlade igrače širom Europe (najviše iz Francuske, otkad je trener Wenger) te ih priključuje prvoj momčadi. Takvu sudbinu doživjeli su Fabregas, Kolo Toure, Eboue, Sagna, Clichy, Nasry, Bendtner, Vela...

Od svih igrača koji su ove sezone barem minutu nastupili za Arsenal, tek su trojica iz njegove škole, malo poznati Hoye, Lansbury i Simpson. Wenger je svojim mladićima ove sezone pružio šansu u utakmicama Liga-kupa.

Prošli su prva četiri kola te su tek prekjučer, u četvrtfinalu, izgubili od Burnleyja 0:2.

– To su mladići koji još mnogo toga moraju naučiti, ali takve utakmice su im najbolja lekcija – rekao je Wenger nakon poraza.

U tim se utakmicama posebno iskazao 18-godišnji napadač Jay Simpson, koji je u ta četiri susreta zabio pet golova. Wenger ga je za nagradu priključio prvoj momčadi.

Trojicu svojih igrača u prvoj momčadi ima i Liverpool, kapetana Stevena Gerrarda, dokapetana Jamieja Carraghera i Stephana Darbyja, 19-godišnjaka koji je debitirao ove sezone.

Zanimljivo, od četiri najbolje engleske momčadi, u njih čak tri kapetani su igrači ponikli u tim klubovima. Steven Gerrard heroj je Anfielda, John Terry Stamford Bridgea, a Garry Neville Old Trafforda. Arsenalov je kapetan Španjolac Cesc Fabregas, no u prvoj momčadi i nema Londonaca.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije