Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport Nogomet

Mamić zatvorsku kaznu želi odslužiti u BiH! Objasnio je zašto se na to odlučio

- Ova moja odluka je donesena nakon što je DSV u Zagrebu suspendiralo suce...
19. travnja 2021. u 16:40 149 komentara 30884 prikaza
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Čim je osuđeni Zoran Mamić nedavno prešao granicu s Bosnom i Hercegovinom – za što trenutačno, doduše, ni nema ikakvih pravnih zapreka – u javnosti su se pojavile špekulacije kako se neće ni vratiti u Hrvatsku, baš kao ni brat mu Zdravko, koji je u susjednu nam zemlju otišao i prije nego je čuo presudu osječkog suda u lipnju 2018.

Održan 9. INA Rally Kumrovec 2020. U BOLNICI SU Uložio 150.000 € u životni san, a sada se sa suprugom bori za život zbog korone...

Zoran Mamić je odlučio, kako kaže, izbjeći bilo kakve medijske špekulacije i neprovjerene informacije vezane uz njegov pravni status pa javno priopćio: "Želim kaznu služiti u BiH!" Od pravne bitke, pak, ne odustaje pa je podnio i ustavnu tužbu.

– Danas sam nadležnom Županijskom sudu Zagreb, kao sudu izvršenja, podnio putem svojih branitelja molbu za ustupanje izvršenja kazne Bosni i Hercegovini, čiji sam državljanin – započeo je Zoran Mamić.

On bi se, inače, trebao 26. travnja trebao pojaviti na Županijskom sudu u Zagrebu, kako bi mu se odredio datum kada će početi služiti zatvorsku kaznu od četiri godine i osam mjeseci. Podsjetimo, Vrhovni je sud proteklog mjeseca uglavnom potvrdio osuđujuću presudu Županijskog suda u Osijeku, a kojom su braća Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbbanović i poreznik Milan Pernar proglašeni krivima za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

Odluku da služi kaznu u BiH donio je, pojašnjava, nakon što je Državno sudbeno vijeće u Zagrebu suspendiralo osječke suce Darka Krušlina i Zvonka Vekića. Krušlin ga je osudio u prvom predmetu, a Vekić je potvrdio drugu optužnicu protiv braće Mamić. Zoranov brat Zdravko Mamić prozvao je više osječkih sudaca za kriminal, a objavio je i fotografije koje bi trebale biti dokaz njegova druženja sa sucima, zbog čega su Krušlin i Vekić i suspendirani.

Podnio ustavnu tužbu

– Nadam se da i ja, bez obzira na ime i prezime, imam pravo na pravično i pošteno suđenje – poručio je Zoran Mamić.

Izvijestio je, nadalje, kako je putem svojih odvjetnika podnio ustavnu tužbu, a nada se da će Ustavni sud "u nekom pravno razumnom roku donijeti svoju odluku".

- Moji odvjetnici su mišljenja da i odluka DSV-a o suspendiranju sudaca koji su odlučivali u mom predmetu, kao i eventualna i daljnja postupanja nadležnih organa po pitanju suspendiranih sudaca, od četiri godine i osam mjeseci. Podsjetimo, Vrhovni je sud proteklog mjeseca uglavnom potvrdio osuđujuću presudu Županijskog suda u Osijeku, a kojom su braća Zdravko i Zoran Mamić, Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar proglašeni krivima za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama.

– Nakon što sam molbu dostavio Županijskom sudu Zagreb, o istom sam izvijestio i nadležno Ministarstvo pravde BiH, kojem sam dostavio sve potrebne podatke o svom prebivalištu, kao i svoju nedvojbenu spremnost da se podvrgnem zakonima BiH i da se odazovem na sve pozive nadležnim organa u BiH i nadležnih sudova nakon što se pokrene potrebna pravna procedura – nastavio je Zoran Mamić.

Striktno je pobrojio zakonske odredbe na temelju kojih je podnio zahtjev za služenjem kazne u BiH. Riječ je o sporazumu zaključenom između dviju zemalja, zatim Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima RH te Konvenciji o transferu osuđenih osoba Vijeća Europe, koja je ratificirana i u RH i u BIH.

I ističe da ti propisi "jasno rade distinkciju između njegova trenutačnog pravnog statusa i statusa osobe koja je u bijegu".

– Niti sam u bijegu, niti bih ikada bio, već se samo služim svojim zakonskim pravima koje mi je omogućio sporazum zaključen između dvije države čiji sam državljanin. Želim još jednom navesti da je zaključenje sporazuma i konvencija na koje se pozivam rezultat međudržavnih, bilateralnih i multilateralnih sporazuma koji su prepoznati u pravnim sustavima kao sredstvo za unapređenje i razvijanje daljnje suradnje u području pravnog prometa, cijeneći načela pravičnosti i socijalne rehabilitacije osuđenih osoba, smatrajući da se ovi ciljevi u najvećoj mjeri mogu postići izvršenjem krivičnih sankcija u domicilnoj državi osuđene osobe – naglasio je on.

– Moja odluka da se koristim pravom koje mi omogućuju navedeni propisi nesumnjivo je motivirana i činjenicom da se za sudski postupak koji se vodi(o) mogu ubrzati odluku navedenog suda. Iako shvaćam da je ovaj predmet od samog svog početka u središtu medijske pažnje, želim iskazati svoj nedvojbeni stav da ubuduće, a u povodu ovih doga- đaja, neću istupati u javnosti, kao ni moji odvjetnici, kako u RH tako i u BIH – zaključio je Zoran Mamić.

Aleksander Čeferin OSJEĆA SE IZDANO Čeferin potvrdio: Oni koji zaigraju u Superligi, ne mogu igrati za reprezentaciju

Braći Mamić nedavno je počeo novi sudski postupak na osječkom sudu, ovoga puta za izvlačenje najmanje 144 milijuna kuna iz Dinama, i to u sklopu zločinačkog udruženja.

Zdravku Mamiću sudi se u odsutnosti, a više u sudnici, po svemu sudeći, neće biti ni Zorana Mamića. Njegova odluka svakako će, kažu nam pravni stručnjaci, prolongirati postupak.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
 • Avatar Constantin
  Constantin:

  Potpuno opravdano uriniranje po hrvatskom pravosuđu.

 • Avatar Šund_Alpinisti
  Šund_Alpinisti:

  Kad su ga u Hrvatskoj mogli osuditi podmićeni lopovi zašto ga u BiH zatvoru ne bi mogli čuvati njima slični?

 • lijepa_li si:

  začudo nitko ne spominje ratne zločince koji su osuđeni u hrvatskoj, a nedostupni su hr pravosudju i većinom su u srbiji.