Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najstručniji gazdin intimus

Mamić je samo pobrao vrhnje koje mu je servirao Šikić

Božidar Šikić, Marko Pjaca
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.09.2015.
u 20:00

Vratio Čačića: 
Doveo ga u lokose nakon što je Ante četiri godine bio bez posla

Ako je Zdravko Mamić apsolutni vladar hrvatskog nogometa, čovjek bez čijega se odobrenja u HNS-u ne biraju ni izbornik, ni čistačica, sivu eminenciju nogometa ili najutjecajnijeg i najstručnijeg gazdinoga intimusa pronaći ćete na suprotnoj strani od Maksimira, na zagrebačkoj Kajzerici.

Zna prepoznati igrača

Agilni, prodorni, markantni Lokomotivin direktor Božidar Šikić taj je Mamićev čovjek od najvećega povjerenja, pa, ako hoćete, i funkcionar koji je najmanje šestorici reprezentativaca postavio odskočnu dasku prema Dinamu, a potom i prema nacionalnoj momčadi. Naime, Josip Pivarić, Marko Pjaca, Milan Badelj, Andrej Kramarić, Marcelo Brozović i Šime Vrsaljko ključno su razdoblje karijere proveli u Šikićevoj Lokomotivi. Prekretnici koju su zahvaljujući svome znanju i karakteru uspješno apsolvirali.

Primjerice, Milan Badelj u Lokomotivu je došao kao golobradi 18-godišnjak, u treću ligu, i nakon samo jedne sezone na Kajzerici, Branko Ivanković priključio ga je Dinamu.

Andrej Kramarić sreću je potražio na Kajzerici kada su ga iz Dinama prvi put izgurali (prednost su imali Beqiraj, Krstanović i Rukavina), pa iako je njegov otac Joža tada znao reći 'radije pod kotače lokomotive nego u Lokomotivu', danas nimalo ne žali što je sina dao u ruke Božidaru Šikiću, odnosno treneru Tomislavu Ivkoviću.

Šimu Vrsaljka Šikić je doveo iz Zadra u Dinamo kada je u Maksimiru bio šef nogometne škole, premda je Šime već bio jednom nogom u Hajduku. Potom ga je uzeo u Lokomotivu, gdje je Šimin talent eksplodirao...

Zanimljivost je i kako je današnji izbornik Ante Čačić trenerski uskrsnuo baš na Kajzerici. I tu je Šikić bio vidovit...

- Antu sam doveo u Lokomotivu nakon što je dulje od četiri godine bio bez posla (od kolovoza 2007. do studenoga 2011., nap.a.). Znao sam da je pravi trener, iskusan stručnjak potpuno posvećen nogometu, usto i gospodin. Oduvijek smo imali dobru vibru – priča Šikić.

Mamić i Šuker su vam ga sada preoteli? Nasmijao se...

- Nisu mi ga preoteli, nego sam im ga ja poklonio. Ideja o Čačiću izborniku bila je Zdravkova, a meni je, iako smo s Antom imali stabilnost u klubu, bilo drago da čovjek napreduje. On je to zaslužio i pravi je čovjek za tu funkciju – dodaje Šikić.

Da ne bismo ostali samo na sedmorici lokosa koje je Šikić afirmirao, ima među reprezentativcima još njegovih zasluga. Na primjer, Alen Halilović bio je jednom nogom u Atletico Madridu kada je Šikić intervenirao.

Kovačića doveo iz Linza

- Imao sam dobar odnos s Alenovim ocem i u posljednji trenutak nagovorio sam ga da ostanu u Dinamu – prisjeća se Šikić i nastavlja:

- Matea Kovačića doveo sam iz Linza u Dinamo, gdje sam bio direktor škole, nagovorivši na taj potez njegovoga oca. A i Dejan Lovren došao je iz Karlovca u Dinamo u mojemu mandatu. Uočio ga je Sreten Ćuk, a akciju je izveo Željko Adžić, koji je bio zaslužan i za dolazak Badelja iz Zagreba – zaključio je Lokomotivin direktor.

Tako ispada kako je Zdravko Mamić zapravo samo pobrao vrhnje koje mu je servirao najbolji prijatelj. Lokomotiva u kockastom ili Šikićeva reprezentacija, kako hoćete...

>>Izvršni odbor HNS-a skriva se pod Mamićevom suknjom, a svi su 'potpisali' odluke

>>Dok vladaju ovi 
ljudi, nogomet me ne zanima!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije