Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponosni na dečke

‘Mali’ Euro: Hrvatska će igrati protiv velikih, planetarnih zvijezda

Mlada reprezentacija
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
17.10.2018.
u 07:00

Drugi put u povijesti mlada hrvatska nogometna reprezentacija (do 21 godine) nastupit će na Europskom prvenstvu.

Nakon što su Gračanovi izabranici osvojili prvo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini, postali su jedna od osam reprezentacija koje su osigurale plasman na EP koji će se od 16. do 30. lipnja iduće godine igrati u Italiji i San Marinu.

Ova generacija zasigurno je jedna od najjačih koje smo imali u svojoj povijesti pa se svi s pravom nadamo da ćemo imati što reći na Apeninima, da nećemo biti samo prolaznik. Minivatrene predvodi kapetan Alen Halilović koji, nažalost, nema minutažu u Milanu, ali u kvalifikacijama je pokazao da posjeduje veliku klasu i da je, bez obzira na sve, dosta napredovao. Uz njega, tu je i Nikola Vlašić, o kojemu ne treba trošiti riječi jer je to igrač koji je ne tako davno srušio moćni Real, a pridodamo li im Brekala, Ćaletu-Cara, Benkovića, Šunjića, Ćorića..., onda zaista imamo pravo na optimizam.

Čekamo prvu pobjedu

– Mislim da se ne moramo brinuti za hrvatsku nogometnu budućnost, poručio je izbornik Nenad Gračan nakon plasmana. I, zaista, pogledamo li unatrag i uzmemo li za primjer dva dosadašnja Eura na koja smo se plasirali, izbornikove riječi imaju uporište. Dosad je na U-21 Europskom prvenstvu za Hrvatsku nastupilo 42 igrača, od čega ih je 26 poslije zaigralo za A selekciju, što iznosi 62 posto.

Kad smo već kod ta dva natjecanja na kojima smo nastupili, spomenimo da zasad još uvijek nemamo pobjedu na završnom turniru, oba puta natjecanje smo završili s jednim neodlučenim rezultatom te s dva poraza. No, nakon svake od tih generacija dobili smo igrače koji su kasnije godinama bili nositelji naše igre. Primjerice, 2000. smo imali Pletikosu, Bišćana, Tudora, Šokotu, Ivana Leku... dok su četiri godine poslije zaigrali Srna, Carević, Pranjić, Kranjčar, Eduardo...

Na sljedećem Euru prvi će put sudjelovati 12 reprezentacija, igrat će se u tri skupine, a dalje prolaze pobjednici skupina i najbolja drugoplasirana reprezentacija. One će potom zaigrati u polufinalu, a sve te četiri reprezentacije izborit će nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine, što bi za nas bio povijesni uspjeh. Nadamo se da ova generacija, koja prema Transfermarktu vrijedi nešto više od 65 milijuna eura, ima snage za takav podvig.

– Vjerujem da ova talentirana generacija ima priliku još jednom osvjetlati obraz hrvatskog nogometa te da će igrati važnu ulogu na završnom turniru. Oni su zalog za budućnost i ponosni smo na njih, poručio je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

No, bez obzira na to koliko talentirani jesu naši igrači, minivatreni ne spadaju u red favorita. Primjerice, Francuzi su u kvalifikacijama imali momčad vrijednu čak 216 milijuna eura, a u kojoj je izbornik Sylvain Ripoll u obrani imao Dayota Upamecana iz Leipziga te Abdoua Dialla iz Borussije Dortmund, u veznoj liniji bili su Lucas Tousart i Houssem Aouar iz Lyona te napadač Jean-Kévin Augustin iz Leipziga. Međutim, francuski mediji pišu kako postoji mogućnost da se za to prvenstvo momčadi pridruže i Kylian Mbappé, Lucas Hernández, Ousmane Dembélé, Thomas Lemar i Benjamin Pavard. Tada bi njihova vrijednost bila gotovo pola milijarde eura, čime bi bila skuplja i od naše aktualne A reprezentacije. A to dovoljno govori o njihovoj snazi.

Uz njih, tu su i Španjolci koji izgledaju impresivno. Mikel Oyarzabal vrijedi 35 milijuna eura, Carlos Soler 30, Fabian Ruiz i Pablo Fornals po 25. Međutim, Luis de la Folente mogao bi im pridružiti Marca Asensija, Danija Ceballosa i Rodrije. Uz to, za mladu furiju mogao bi zaigrati i Dani Olmo, dinamovac koji je nedavno upisao debi za U-21 vrstu.

Njemačka brani naslov

Te dvije reprezentacije bile bi glavni favorit, a iz prikrajka bi prijetile Engleska, Italija i Njemačka, koja brani naslov. Stoga ćemo s nestrpljenjem čekati ždrijeb 23. studenog u Bologni kada ćemo saznati protiv kojih zvijezda će igrati naši nogometaši.

U svakom slučaju, pred nama je pravi nogometni spektakl na kojem ćemo gledati igrače koji su već postali prave europske zvijezde i možemo biti ponosni što ćemo i mi tamo imati svoje predstavnike. Ne zaboravimo da su kroz povijest na ovom natjecanju nastupali Pirlo, Lampard, Totti, Cannavaro, Casillas, Buffon, Figo, Huntelaar, Özil...

>> Pogledajte tko su najplaćeniji hrvatski sportaši:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije