Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport HNL

'Mađari ne zavide Hrvatima na nogometu, a na Pampas će doći europski velikan...'

Meszölya i Markovića vezalo je dugogodišnje prijateljstvo koje je započelo još davne 1962. godine na Svjetskom prvenstvu u Čileu gdje su prvo bili veliki rivali na terenu, a kasnije postali nerazdvojni prijatelji
20. studenoga 2020. u 08:00 23 komentara 12064 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Osijeka, 60-godišnji mađarski biznismen Ferenc Sakalj, rođen je u Senti, u Vojvodini, a prebivalište mu je u Budimpešti. Na pitanja u intervjuu odgovarao je na hrvatskom. Pitali smo ga kada se uopće zainteresirao za nogomet.

– Prije svega sam veliki zaljubljenik u nogomet, naime, imao sam privilegij da sam osobno poznavao dvije legende mađarskog nogometa, Ferenca Puskása i Kálmána Mészölya, koji je bio veliki prijatelj bivšeg, nažalost pokojnog predsjednika HNS-a Vlatka Markovića. Meszölya i Markovića vezalo je dugogodišnje prijateljstvo koje je započelo još davne 1962. godine na Svjetskom prvenstvu u Čileu gdje su prvo bili veliki rivali na terenu, a kasnije su postali nerazdvojni prijatelji. Družeći se s njima, tamo negdje od kraja devedesetih prošlog stoljeća, zbližio sam se s Markovićem te sam uz njega imao priliku dublje ući u nogometno okruženje. Upravo je gospodin Vlatko Marković najzaslužniji za moj angažman u nogometu, ali i za realizaciju naše suradnje s Osijekom jer je od samih početaka rada Puskás akademije u Mađarskoj inzistirao na suradnji dvaju klubova, na razini akademija. Kasnije smo surađivali i na zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za EP 2012. – kazao je na početku intervjua Ferenc Sakalj.

Velika Gorica: Utakmica 1/8 finala Hrvatskog nogometnog Kupa, NK Kurilovec - NK Osijek NEĆE NI U PULU, NI u RIJEKU Bjelica u problemima: Pet igrača pozitivno pred derbi s Dinamom

Zašto ste se prihvatili funkcije predsjednika, oduzima li vam ona puno vremena? Kako NK Osijek funkcionira s predsjednikom u Budimpešti, kako se donose odluke, koliko je predsjednik prisutan; u klupskim uredima i u svlačionici? Koliko ste često u kontaktu s trenerom Bjelicom?

– Vezan sam za NK Osijek već petnaestak godina, rekao bih, najviše kao prijatelj kluba. Naravno, aktivnije sam se uključio 2015. godine kada je klub bio u fazi pretvorbe i privatizacije. Prije prihvaćanja funkcije predsjednika bio sam član uprave kluba. Prihvatio sam ulogu predsjednika nakon razgovora s vlasnikom, moglo se očekivati da će nakon završetka mandata prethodne uprave doći do određenih promjena. Moje imenovanje možda je malo iznenađenje, ali je ujedno i jasna poruka vlasnika da se nastavlja u zadanom smjeru. Klub funkcionira najnormalnije kao i dosad, ne vidim problem u činjenici da nisam svakodnevno u Osijeku. Kako bih ipak osigurao kvalitetu više, angažirao sam Vladimira Čohara, bivšeg uspješnog generalnog direktora HNK Rijeka, da nam prenese i implementira ona znanja i iskustva koja su Rijeci omogućila da se u kratkom vremenu visoko etablira u vrhu hrvatskog nogometa. Vladimir će u svojstvu prokurista i mojeg prvog suradnika nadgledati sve procese u klubu. On će biti gotovo svakodnevno u kontaktu s Nenadom Bjelicom tako da nema nikakve potrebe da budem i ja. Meni je dovoljno da znaju da sam tu kada god me budu trebali i da imaju moje maksimalno povjerenje.

Velika Gorica: Utakmica 1/8 finala Hrvatskog nogometnog Kupa, NK Kurilovec - NK Osijek TUŽAN DAN Emotivna poruka Nenada Bjelice nakon iznenadne smrti omiljenog: Počivaj u miru

Koliko je i na koji način Viktor Orban pomogao mađarskom nogometu, odnosno smatrate li da razvoj nogometa u državi na svim razinama ovisi i o naklonosti politike?

– Gospodin Orban je prije svega veliki zaljubljenik u sport, nije pomogao samo nogometu nego mađarskom sportu općenito. Svakako je bitan preduvjet da sport ima naklonost politike, ali u mađarskom slučaju radi se i o dugoročnoj sportskoj strategiji koja je iskazana kroz jasno definirane smjernice razvoja sporta, ali i konkretnim i ciljanim ulaganjima u infrastrukturu i mlade. Pretpostavljam da ste upućeni u mađarsku strategiju ulaganja u sportove koje se smatra nositeljima kvalitete. Sličan model financiranja i subvencioniranja ne samo infrastrukture nego i sportskih škola već je implementiran u rukomet, vaterpolo i košarku na način kako funkcionira i naša Puskás akademija. Morate znati da je u samom početku promišljanja o zajedničkoj kandidaturi Hrvatske i Mađarske za organizaciju Europskog prvenstva 2012. godine postojao plan da se znatna sredstva ulože u nogometnu infrastrukturu. Mađarska država, odnosno gospodin Orban, samo je proveo u djelo one planove koji su davno bili zacrtani. Dugoročna isplativost tih ulaganja tek će se vidjeti.

Zagreb: Okupljanje hrvatske nogometne reprezentacije uoči utakmice sa Slovačkom PROTIV PORTUGALA Dalić zove upomoć: Kapetan Osijeka se priključuje reprezentaciji

Je li NK Osijek već sad spreman napraviti isto što i Rijeka prije tri godine – preoteti Dinamu primat prvoga kluba u Hrvatskoj? Koliki je godišnji budžet vašega kluba i je li mađarski vlasnik spreman dugoročno pratiti financijske zahtjeve trenera Bjelice (u smislu njegovih primanja te ulaganja u igrački kadar)? Je li krajnji cilj Liga prvaka?

– Moj je cilj da, zajedno sa suradnicima, stvorimo jaki i prepoznatljivi Osijek. Smatram da smo na dobrom putu. Hoće li to biti dovoljno da dugoročno osvajamo trofeje, to ćemo tek vidjeti. Ali, svakako ćemo se boriti za vrh Hrvatske lige i za mjesta koja vode u europska natjecanja. Ne bih koristio riječ “preoteti”, prirodno je da svi love onoga koji je na vrhu. Rijeka je pokazala put, da se jasnom strategijom, ciljanim ulaganjima, prije svega u infrastrukturu, i sustavnim radom mogu postići velike stvari. Tu su, naravno, i drugi klubovi koji pretendiraju na vrh i sve to je jako dobro i pozitivno za hrvatski nogomet. Kratkoročno će vlasnik pratiti klupske financijske zahtjeve i ciljeve koje smo si postavili, ali svima treba biti jasno da klub treba dugoročno živjeti od svog rada i pokušati ostvariti samoodrživost. Nažalost, u većoj mjeri prihodi će se odnositi na prodaju igrača, ali to je sudbina svih hrvatskih klubova. Našu prednost vidim u već dokazanom kvalitetnom radu škole nogometa koja će u perspektivi u novom kampu imati još bolje uvjete za rad i za razvoj mladih igrača. Na taj dio ćemo se dugoročno sigurno više koncentrirati. Financijske zahtjeve Nenada Bjelice ne bih komentirao, naš odnos gledam isključivo iz konteksta dugoročne suradnje. Dobio je najveće moguće ovlasti da kreira sportsku politiku kluba, kao i moje povjerenje, uvjeren sam da će nam pomoći da ostvarimo ciljeve koje smo zacrtali.

U kojoj je fazi gradnja stadiona u Osijeku, kada je planirano otvorenje stadiona, po čemu će on biti poseban i tko će gostovati na otvorenju?

– Gradnja stadiona i svih pratećih sadržaja, nakon određenih objektivnih razloga, opet ide prema planu tako da očekujem da će sve biti dovršeno do kraja 2021. Stadion treba gledati u kontekstu dodane vrijednosti i novog prostora koji oplemenjuje grad Osijek, ali i Hrvatsku. Nedvojbeno je da će s novim stadionom i kampom i klub dobiti jednu novu dimenziju i platformu za ostvarenje prije spomenutih dugoročnih ciljeva. Također, očekujemo da ćemo s novim stadionom imati priliku češće ugostiti hrvatsku reprezentaciju. Od otvorenja stadiona napravit ćemo događaj za pamćenje. Mogu vam reći da smo već u kontaktu s jednim od najtrofejnijih europskih klubova kao potencijalnim sudionikom događaja. Svakako će igrati naš Osijek, a to treba biti dovoljan poticaj svima – zaključio je Ferenc Sakalj.

Kako u Mađarskoj gledate na fenomen hrvatskog nogometa, na njegovu golemu vrijednost u svjetskim okvirima? Zavide li Mađari Hrvatima na nogometašima?

– Neosporno je da je hrvatski nogomet već dugi niz godina u samom svjetskom vrhu. Imao sam sreću da sam uz Vlatka Markovića i sam u određenoj mjeri sudjelovao u razvoju hrvatskog nogometa tako da sam u tome možda i malo subjektivan. Ne bih rekao da Mađari zavide Hrvatima, prije bih rekao da su okrenuti sebi i ulažu znatna sredstva u mlade sportaše i sportsku infrastrukturu kako bi se opet vratili na one pozicije koje su imali u pedesetim i šezdesetim godinama prošlog stoljeća. Što se tiče nogometa, prema rezultatima Ferencvarosa, ali i reprezentacije, ti su rezultati već vidljivi – kaže Sakalj.

Zabava u zagrebačkom hotelu
'revolucija zabave'
Šire se snimke partyja u zagrebačkom hotelu, organizatori tvrde da ne krše propisane mjere
Solana Nin
SINERGIJA PRIRODE
Jeste li već otkrili kraljicu među solima?
 • poslovni:

  Zato u Zagrebu sabotaža izgradnje nogometnog stadiona već 20 godina. Neki još uvijek ne mogu oprostiti sukob BBB-a i srpske milicije.

 • Avatar Dvoglavapartija
  Dvoglavapartija:

  I sad kad zbrojimo dva i dva , znači - koliko vremena i novaca je potrošeno na stadion na Maksimiru (koji nikad nije napravljen) i koliko će koštati stadion u Osijeku ,( koji će zaista i biti) , dobijemo rezultat ... prikaži još! koji nam govori tko je kriv.

 • Šokica01:

  Za tri godine Osijek postaje središte nogometa u RH. Zasluženo. Zapamtite. Uloženi EU novci, povučena EU sredstva, privatni investitori, Akademija nogometa, novi stadion, čudo na Pampasu. Nek se zna!