Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi hrvatski kapetan

Schildenfeld: Modrić je pravi znalac, borac i vođa, bit će sjajan kapetan reprezentacije

Football Soccer - Turkey v Croatia - EURO 2016 - Group D - Parc des Princes, Paris, France - 12/6/16 Croatia's Luka Modric celebrates after scoring their first goal REUTERS/John Sibley Livepic
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
31.08.2016.
u 08:55

Reprezentacija će danas od 17.30 gostovati u Sisku i, u povodu 110. godišnjice kluba, igrati prijateljsku utakmicu s trećeligašem Segestom

U novi kvalifikacijski ciklus, na uzbudljivo putovanje prema Rusiji, hrvatska reprezentacija kreće s novim kapetanom Lukom Modrićem, najvećim našim nogometnim autoritetom, igračem koji će na kraju kvalifikacija imati 32 godine. Prekasno za velike stvari? Nimalo, Španjolac Puyol, Talijan Cannavaro i Francuz Blanc u toj su dobi postali svjetski prvaci.

Luka Modrić do sada je dva puta predvodio Hrvatsku kao kapetan, protiv Azerbajdžana kod Nike Kovača i protiv Mađarske kod Ante Čačića. Sljedeći ponedjeljak, na utakmici s Turskom u Maksimiru, prvi put ponijet će vrpcu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Nažalost, bit će to Lukina promocija u “mirogojskoj” tišini maksimirskoga betona, bez publike, u jeku najoštrijih Fifinih sankcija prema reprezentaciji. Uteg s kojim se nije suočila nijedna prijašnja generacija vatrenih.

Novi kapetan zapravo to i nije. Naime, još 2007., kada je Luka bio 21-godišnjak, tadašnji Dinamov trener Branko Ivanković povjerio mu je kapetansku vrpcu. Naslijedio ju je od Eduarda da Silve.

Logičan izbor

Modrićev tadašnji suigrač Gordon Schildenfeld prisjeća se toga vremena.

– Obojica smo bili jako mladi, i meni je tada bilo neobično da je tako mlad igrač dobio traku. Ali mi nije smetalo, dapače, dok danas drukčije razmišljam: kapetan uvijek treba biti netko od starijih igrača – kaže Šifo, koji je s Lukom igrao i u reprezentaciji.

Kakav je Luka bio kapetan tada, a kakav će biti sad?

– Bili smo dobra, složna i uspješna klapa, pa se i ne sjećam da je ikada bila potrebna kakva kapetanova intervencija. No, znam kakav kapetan treba biti: znalac, borac, vođa, onaj koji će požrtvovnošću i pristupom povući ostale suigrače. Usto, mora biti iskusan. Sve te osobine Luka Modrić ima i bit će sjajan kapetan – naglašava Schildenfeld.

Izbor Luke Modrića za Srnina nasljednika zapravo je bio logičan. On je u tom društvu igrač s najviše nastupa za reprezentaciju (93), drugi po godinama (iza Danijela Subašića), usto i fascinantan nogometaš, svjetska megazvijezda. Modrić se oduvijek isticao ozbiljnošću i zrelošću, nikad nije bio euforičan i iskričav, nimalo provokativan i polemičan. Uvijek pozitivna duha, posvećen reprezentaciji, vječno na raspolaganju i bezrezervno odan. Modrić je igrač koji je u 13 godina profesionalne karijere ili gotovo 500 klupskih i reprezentativnih utakmica dobio samo jedan jedini crveni karton.

Zanimljivo, Luka je u jednoj fazi karijere bio kapetan i u Tottenhamu. Bilo je to prije pet godina, na turneji u Južnoafričkoj Republici, kada mu je trener Harry Redknapp dao vrpcu kao dio strategije Spursa kojom su željeli otupiti oštricu Modrićeve ambicije za prelaskom u Chelsea.

U Dinamu je bio kapetan dvije sezone, između Eduarda i Bišćana. Bio je primjerice kapetan u čuvenoj utakmici protiv Ajaxa u Amsterdamu kojom je počeo Dinamov kontinuitet u grupnim fazama europskih natjecanja.

Djedica predvodi Talijane

Inače, u Europi je trend da se kapetanima imenuju vratari, pa tako Talijane predvodi djedica Buffon, Nijemce Neuer, Francuze Lloris, dok je kod Španjolaca donedavno gazda bio Casillas.

Sada je ta čast pripala Sergiju Ramosu, pa su u Realovoj svlačionici, osim bradatoga zavodnika Sergija, trenutačno kapetani reprezentacija još triju zemalja: Portugala (Ronaldo), Kolumbije (James Rodriguez) i Hrvatske. Zamislite, kolosalni Gareth Bale kod Velšana je tek treći izbor, iza Ashleya Williamsa i Aarona Ramseya.

Reprezentacija će danas od 17.30 gostovati u Sisku i, u povodu 110. godišnjice kluba, igrati prijateljsku utakmicu s trećeligašem Segestom.

Zanimljivo, u povijesti hrvatske reprezentacije samo je jedan njezin igrač rođen u Sisku – današnji trener vratara, 51-godišnji Marijan Mrmić.

U ranijoj povijesti hrvatske reprezentacije zabilježena su tri nastupa (sva tri 1940. godine) još jednoga Siščanina, Ivana Beloševića.

Komentara 2

DV
Dimnjacar_Vaseg_Grla
10:43 31.08.2016.

imate li koju normalniju Lukinu sliku, ova je teška karikatura

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije