Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat na Islandu

Kostić: Islanđani su sad sila, a još 90-ih nogomet su igrali na zemljanoj podlozi

Hrvatska - Island
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/8
11.06.2017.
u 15:40

Iako je islandski nogomet u posljednjih nekoliko godina doživio dramatičan uzlet, ovdje su nogometaši još uvijek amateri. Osim naravno onih koji otiđu igrati u inozemne klubove – kaže Kostić

Ako itko od Hrvata poznaje mogućnosti islandskih nogometaša i njihov veliki napredak u posljednjih 10-ak godina, onda je to Luka Kostić (59), bivši igrač NK Osijeka koji je svlačionicu u Gradskom vrtu krajem 80-ih dijelio i sa Šukerom te Kasalom. U kvalifikacijama za SP večeras (20.45 sati) Hrvatska igra protiv Islanda.

No, Kostić je baš krajem 80-ih kao igrač stigao na Island, a u Reykjaviku se zadržao sve do danas. Ima svoju nogometnu školu, ali paralelno radi i u turističkoj agenciji.

Igrao sa Šukerom

– Iako je islandski nogomet u posljednjih nekoliko godina doživio dramatičan uzlet, ovdje su nogometaši još uvijek amateri. Osim naravno onih koji otiđu igrati u inozemne klubove – kaže Kostić i dodaje:

– Kada se prisjetim situacije kada sam ja ovdje stigao 1988. godine, te je usporedim s današnjicom, to je golem napredak. U moje vrijeme prvoligaški klubovi igrali su na zemljanim terenima, a danas svi imaju odlične terene s umjetnom travom, i to još pod krovom, tako da mogu igrati svih 12 mjeseci. Islanđani su od početka 2000-ih počeli jako puno ulagati u omladinski pogon, u trenere, to jest općenito u razvoj nogometa koji je, zahvaljujući uspjehu na nedavnom Euru, postao jednako popularan kao rukomet. A kada sam ja stigao onda smo šest mjeseci trenirali vani na igralištu, a po zimi smo morali trčati ulicama Reykjavika, raditi suhe treninge s utezima, te trenirati na parketu, jer zatvorenih dvorana s umjetnom travom još nije bilo.

Zahvaljujući velikim ulaganjima Islanđani su stigli do 22. mjesta na Fifinoj ljestvici te su postali reprezentacija od koje svi strahuju, pogotovo kada se igra u Reykjaviku. A kako Islanđani dočekuju današnju utakmicu s Hrvatskom?

– Jako respektiraju kockaste, naravno da znaju za Modrića, Mandžukića, Lovrena... No, svejedno su uvjereni da mogu pobijediti – kaže Kostić i dodaje:

– Ulaznice za utakmicu planule su za manje od sat vremena, prodali bi barem triput više karata da je stadion veći (op. a., 15.000 sjedalica). Euforija je zbog uspjeha na Euru, ali i zato što dolazi kvalitetna reprezentacija poput Hrvatske.

Hoće li hrvatskim reprezentativcima biti problem činjenica da u lipnju na Islandu gotovo da i nema mraka.

– Ovo je doba godine kada je praktički svih 24 sata dan, ali to će naši igrači lako riješiti. Navučeš zastore u sobu i zaspeš. A neće im biti problem ni vrijeme, jer ovdje je sad 15 stupnjeva, a obzirom na to da nema vlage, to je osjet kao da je 20. Dakle, idealno za igru – kaže bivši Šukerov suigrač.

Izbornik je odličan zubar

Kostić iz prve ruke zna koliko Islanđani cijene Hrvatsku jer je s izbornikom Heimirom Hallgrímsson prijatelj.

– Znamo se već niz godina, i dobri smo prijatelji. Često sam i predavao u njegovu klubu IBV-u. Jako je normalan tip, nije se promijenio otkad je postao izbornik – kaže Kostić.

No, nešto se ipak promijenilo u Hallgrímssonovu životu. Otkad je postao izbornik, morao je staviti na mirovanje svoj posao u zubarskoj ordinaciji.

– Kažu da je odličan zubar, ali ja mu nikad nisam bio na zubarskom stolu. Surađivali smo samo u nogometu – zaključuje Kostić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije