Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vatreni na Islandu

Hrvatska je uvijek veliki motiv za svaku reprezentaciju

Hrvatska reprezentacija na Islandu
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/12
11.06.2017.
u 10:20

Hrvatska ima kvalitetu, Hrvatska ima ambiciju, Hrvatska ima onaj potreban entuzijazam – naglasio je Ante Čačić

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić (63) isijava hladnokrvnost, optimizam i mirnoću ne pridajući veliku važnost izostancima čak šestorice igrača iz prve momčadi, Subašića, Vrsaljka, Ćorluke, Rakitića, Pjace i Kramarića.

– Rekao sam to i ponovit ću još jednom, Hrvatska će svuda pokušati doći do tri boda. Utakmica s Islandom vrlo je zahtjevna, izuzetno je važna. Domaćin je jako kvalitetan i činjenica je da jedini poraz u kvalifikacijama za SP ima od Hrvatske, činjenica je i da ima konstantnost dobrih igara, ali ponavljam, Hrvatska ima kvalitetu, Hrvatska ima ambiciju, Hrvatska ima onaj potreban entuzijazam – naglasio je Ante Čačić, koji će danas u Reykjaviku već 22. put voditi hrvatsku nogometnu reprezentaciju.

Malo po malo, i majstor Ante sustiže jednog po jednog velikog prethodnika. Primjerice, Igor Štimac vodio je vatrene u 15 utakmica, Niko Kovač 19, a sljedeći Čačićevi targeti su Otto Barić s 24, odnosno Zlatko Kranjčar s 25 nastupa na klupi nacionalne momčadi. Ne krene li nešto po zlu, a zasad ništa ne upućuje na to, Čačić će, nakon Miroslava Blaževića i Slavena Bilića, biti tek treći hrvatski izbornik s dva velika natjecanja.

Koje su kvalitete Islanda?, pitamo šefa naše reprezentacije.

– Kvalitete Islanda u kompaktnosti, u njihovoj momčadskoj igri, disciplini, upornosti koju imaju svih 90 minuta. Hrvatska je uvijek veliki motiv za svaku reprezentaciju, a domaćin će imati veliku potporu s tribina i bit će motiviran. Moramo učiniti sve da se nametnemo u toj utakmici i da dođemo do dominacije – nastavlja Čačić.

Lovre Kalinić uskače u prvi plan kao zamjena za prvoga vratara Subašića?

– Lovre je imao sjajnih obrana u Belgiji. Ali opet, vrlo često je bio i na vratima u reprezentaciji. Potvrdio se, i nema straha za njega – uzvraća Čačić.

Uspjeli smo ih odmoriti

Koliko trojac iz finala Lige prvaka može pridonijeti reprezentaciji u ovoj utakmici? Osjećaju li još posljedice naporne sezone?

– Imali su napornu sezonu i njima treba malo duže da se odmore, osvježe. U tome smo uspjeli. Ali taj motiv koji imaju Luka, Mandžo i Mateo golem je, ne dvojim da će i taj nastup biti dodatni poticaj da sve te pohvale opravdaju u hrvatskom dresu – zaključio je Ante Čačić, čija zarazna staloženost i mirnoća na okolinu djeluju poput Persena.

Kad smo već kod uspješnosti izbornika, nije naodmet podsjetiti na Čačićevu impresivnu statistiku u kvalifikacijskom ciklusu za SP. Naime, dobije li Čačić utakmicu na Islandu, s pet pobjeda i remijem, izjednačio bi se s početnim učincima Zlatka Kranjčara (ciklus za SP 2006.), Slavena Bilića (ciklus za EP 2008.) i Igora Štimca (ciklus za SP 2014.) i sigurnim korakom nastavio pohod prema moskovskom Crvenom trgu.

Podsjetimo, samo je jedan hrvatski izbornik cijeli kvalifikacijski ciklus odradio bez poraza, bio je to – Zlatko Kranjčar.

Upravo je sad već legendarni Cico bio prvi naš nogometni izbornik koji se sučelio s rabijatnim Islanđanima. U Zagrebu je bilo 4:0, a u Reykjaviku 3:1 za Hrvatsku, a junak pobjede na sjeveru Europe bio je dvostruki strijelac Boško Balaban. Vrlo dobro sjeća se jedne od najboljih utakmica u hrvatskom dresu.

Buđenje u nastavku

– Zabio sam tada dva gola, ali uvjeti su bili katastrofalni, jaki vjetar i grbav teren, a suparnik motiviran, neugodan, čvrst. Gubili smo prvo poluvrijeme 0:1, a onda smo u nastavku ipak probudili i preokrenuli ishod – prisjeća se Balaban utakmice u kojoj je osim njega strijelac za Hrvatsku bio Darijo Srna iz jedanaesterca pri kraju utakmice.

Jesu li Islanđani neugodan suparnik za Hrvatsku?

– Agresivni su, fizički jaki, ne dopuštaju ti da razviješ svoju igru. Moramo im odgovoriti na isti način i maksimalno ih respektirati ne obazirući se na njihova imena i na našu individualnu superiornost – nastavlja Balaban.

Je li lipanjski termin nepogoda za naše umorne ratnike, osobito protiv ovako zahtjevnog suparnika?

– Ne vidim u tome problem, naši igrači su takve klase da im ovo ne može zasmetati. Odradit će oni to na vrhunskoj razini – dodaje Balaban.

Najveće opasnosti za naše na Islandu?

– Samo vjetar, džombast teren i prekidi. U tome su Islanđani majstori i znaju biti vrlo ubojiti. Pa opet, nema straha od te utakmice s obzirom na kvalitetu naših igrača. Idealan scenarij bio bi da ovoga puta mi prvi dođemo u vodstvo i natjeramo Islanđane da se otvore i krenu u napad. A to je onda igra koja njima najmanje odgovara – zaključio je Boško Balaban.

Unatoč svoj složenosti situacije oko ozlijeđenih igrača, sraz s Islandom možemo promatrati i iz drugačije perspektive. Hrvatska u njega ulazi s dvojicom igrača koji najčešće nisu bili u prvom planu kod Čačića, a po svojim kvalitetama i tržišnim vrijednostima spadaju u kremu europskog nogometa.

Naime, sasvim je prirodno da standardni stoper Liverpoola Dejan Lovren ima poziciju u prvih 11 reprezentacije, kao i da igrač Real Madrida, Mateo Kovačić, ne bude više tek joker s klupe. Od Matea se, kao pouzdanoga Zidaneova matadora iz drugoga plana, očekuje da u reprezentaciji preuzme odgovornost i nametne se kao stožerni igrač.

Usput rečeno, 23-godišnjem Mateu Kovačiću ovo će biti posljednja utakmica u statusu neženje, budući da će sljedeće subote uploviti u bračnu luku s Izabel Andrijanić. Tako će dio reprezentativaca ponovno biti na okupu i za sedam dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije