Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjajni Slovenac

Luka Dončić osvaja Ameriku - NBA liga ima svoju novu zvijezdu

09.12.2018.
u 08:23

Mladi Slovenac, rookie studenog u Zapadnoj konkurenciji, na vrhu je ili pri vrhu u svim statističkim kolonama u konkurenciji novaka

Luki Dončiću već sada možete dati nagradu za rookieja godine – u jednu rečenicu stalo bi izlaganje legendarnog Doca Riversa o novoj europskoj senzaciji na NBA parketima. Europu je napustio na vrhu.

Bio je MVP Eurolige i MVP Final foura na kojem je Real odveo do trona, no opet je iznenadilo njegovo ekspresno privikavanje na NBA. Mladi Slovenac doveden je da postane budućnost franšize iz Dallasa, a on je njezina je sjajna sadašnjost i lider – prvi je strijelac, drugi asistent i skakač momčadi u kojoj ima najveću minutažu.

1/5

Od 22 utakmice u njih 11 imao je više od 20 poena, protiv San Antonio Spursa išao je i preko 30. Mladi Slovenac, rookie studenog u Zapadnoj konkurenciji, na vrhu je ili pri vrhu u svim statističkim kolonama u konkurenciji novaka.

Dončić: Znam s pritiskom

S 19,09 koševa vodeći je strijelac među rookiejima (nijedan europski košarkaš u svojoj prvoj sezoni nije imao takav prosjek koševa), s 4,3 asistencije drugi najbolji u konkurenciji novaka, a sa 6,5 skokova treći skakač. Brojke govore puno toga, ali dojam je još bolji jer Dončić nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

– Pritisak? Živim s pritiskom od svoje 15 godine i znam kako se nositi s njime – kazao je nakon što je srušio prvake.

Impresionira njegov igrački IQ, košarkaška zrelost... A tek mu je 19. NBA je osvojio ekspresno.

– Nakon svake utakmice pitate se: “Ima li ovaj momak stvarno 19 godina?” – komentirao je trener Washington Wizardsa Scott Brooks.

Dirk Nowitzki, koji je zbog ozljede propustio dosadašnji dio sezone, trebao je Dončiću biti mentor, no Slovencu mentor ne treba.

– Igra poput veterana s 10 godina iskustva u NBA – kazao je Nowitzki koji je u svojoj rookie sezoni imao puno “tanje” brojke od Dončićevih (8,2 koša, 3,4 skoka i jednu asistenciju u prosjeku).

>> Pogledajte kako su mladi košarkaši nakon osvojenog zlata zapjevali Lijepu našu u Novom Sadu

– Kada sam ja došao u ligu, bio sam zabrinut, stalno sam se propitivao mogu li uspjeti. A Luka, kada je stigao, znao je da je sposoban da se ovdje dokaže. Ničeg se ne plaši, od prvog se dana moglo vidjeti da je poput matadora, obožava igrati za navijače, voli spektakularne poteze – kazao je “Dirkenstein” koji je priznao da mladi suigrač ne traži savjete.

Nowitzki: On igra svoju igru

– Dončić je potpuno siguran u svoje sposobnosti. On igra na profesionalnom nivou od 14. godine. Ponaša se kao iskusan igrač na terenu. Do sada me malo toga pitao, on samo igra svoju košarku – kazao je Nowitzki.

I momčad ga je prihvatila kao novog lidera.

Sjajne igre donijele su mu i nagradu za najboljeg novaka Zapadne konferencije u studenom.

– Mnogo mi znači, to je samo još jedan primjer koji me tjera da nastavim raditi vrijedno i da se borim za ono što želim. Moram još puno raditi kako bih napredovao – kazao je Dončić nakon prve NBA nagrade.

Vjerojatno ne i posljednje. U anketi ESPN-a čak 58 ispitnika složilo se s Docom Riversom i uvjereno je da će Dončiću pripasti nagrada za novaka sezone. Prvi i posljednji Europljanin koji je dobio tu nagradu bio je Pau Gasol 2002.

Ključne riječi

Komentara 2

RO
Rosko
14:37 09.12.2018.

Jednog dana sigurno u All-Staru ako nastavi ovako

AR
Artukovic
12:15 09.12.2018.

I Šaric je prosle godine razvaljivao.....a vidi sad.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije