Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDINA PREDSTAVNICA

Lorena rola za Hrvatsku u Buenos Airesu: Opasnije je od klizanja, a trenira još samo jedna djevojka

storyeditor/2022-10-23/thumbnail.jpg
Foto: Privatna arhiva
24.10.2022.
u 23:00

– Rekla bih rolanje jer je puno opasnije pasti na beton nego na led. Na betonu padneš i to je to, a na ledu ipak malo odskližeš pa je bol blaža – rekla nam je Čižmek.

Lorena Čižmek bit će jedina hrvatska predstavnica na Svjetskim igrama u rolanju koje će se održati u Buenos Airesu. Natjecat će se u inline rolanju. Inače, Lorena trenira u školi na Kajzerici, jedan sat dnevno. Trenira svaki dan osim nedjelje.

Oprema je ista

– Glavni sport mi je umjetničko klizanje, ali kako ljeti nema leda, počela sam trenirati inline rolanje koje je dosta slično klizanju. Čak ima dosta sličnih elemenata, pirueta, skokova, samo što na cipeli nije nož, nego kotačići. Inline klizaljke su vrsta koturaljki koje se koriste za rolanje. Za razliku od quad klizaljki, koje imaju dva prednja i dva stražnja kotača, roleri obično imaju dva do pet kotača raspoređenih u jednoj liniji – kaže Lorena koja je jedna od dvije naše sportašice koje se bave ovim sportom.

– Uz mene ovaj sport trenira još samo Gabrijela Babić iz Pule – rekla je Lorena.

Što je opasnije, klizanje ili rolanje?

– Rekla bih rolanje jer je puno opasnije pasti na beton nego na led. Na betonu padneš i to je to, a na ledu ipak malo odskližeš pa je bol blaža – rekla je Lorena.

Oprema?

– Isto kao za klizanje. Morate imate klizačku haljinicu, a cipela je nešto teža kod rolanja. Možda kilogram i pol teža od klizaljke.

Pravila?

– U rolanju su potpuno ista kao u klizanju. Imamo kratki i slobodni program. Već imam neka iskustva iza sebe, bila sam na dva europska prvenstva. Bila sam peta i šesta na europskim prvenstvima što je više nego dobar rezultat. Puno mi pomaže iskustvo s klizanja.

Kakva su očekivanja na svjetskom prvenstvu?

– Prvi put ću se susreti s klizačima iz Azije i Amerike. Na prijašnja svjetska prvenstva nismo išli jer su bila predaleko i nismo imali financijskih sredstava. Kojim bih rezultatom bila zadovoljna? Nadam se da ću skupiti više bodova nego na Europskom prvenstvu. Ne znam tko je sve prijavljen. Vidjet ću na licu mjesta. Inače, imam jedan dan stanku između kratkog i slobodnog programa – rekla je Lorena.

Ne skačem trostruke

Natjecanje se održava u olimpijskom centru Buenos Airesa.

– Očekujem velik broj gledatelja jer je sport izuzetno zanimljiv i dinamičan. Ima cura koje na rolama skaču trostruke skokove. Ja sam probala, ali samo na treningu. Na Svjetskom prvenstvu ići ću program isključivo s dvostrukim skokovima.

Hoće li biti vremena za razgledavanja grada?

– Nadam se. Htjela bih otići na čuveni nogometni stadion La Bombonera. Obožavam gledati svjetska prvenstva u nogometu i jedva čekam Katar i Svjetsko prvenstvo na kojem Hrvatska brani srebro – rekla je aktualna prvakinja Hrvatske u umjetničkom klizanju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije