Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Liga prvaka i Europsko prvenstvo

Tko je iste godine podignuo oba trofeja – pobjednika LP-a i EP-a?

Liga prvaka
Foto: Reuters
1/4
07.07.2016.
u 18:45

Istražili smo koliko je sretnika imalo čast iste godine, zapravo u razmaku od mjesec dana, podignuti oba trofeja

Osvojiti Ligu prvaka najveće je klupsko dostignuće europskih klubova koji godinama slažu momčadi i ulažu katkada nevjerojatne svote novaca, ali osvajanje pehara s reprezentacijom svakom igraču predstavlja poseban izazov. Istražili smo koliko je sretnika imalo čast iste godine, zapravo u razmaku od mjesec dana, podignuti oba trofeja.

Prvi igrač kojem je to uspjelo bio je Luis Suarez, široj javnosti danas mnogo poznatiji po tome što dijeli ime i prezime s aktualnim napadačem Barcelone. Španjolac je svojedobno bio najskuplje plaćen igrač svijeta kada je iz Barcelone prešao u Inter iz Milana. Upravo je s Interom 1964. slavio 3:1 u finalu protiv Real Madrida, a nakon toga se pridružio reprezentaciji Španjolske u osvajanju prvog naslova prvaka Europe na domaćem terenu.

Čekalo se pune 24 godine da netko ponovi Suarezov uspjeh, a onda je došla 1988. i Europsko prvenstvo u Zapadnoj Njemačkoj koje je s Nizozemskom poharao Marco van Basten. Ipak, heroji ove priče čak su petorica igrača PSV Eindhovena. Nizozemci su te godine u finalu pobijedili portugalsku Benficu, a junak finala s obranjenim posljednjim penalom bio je golman reprezentacije Hans van Breukelen.

Velik doprinos dali su i Berry van Aerle, desni bek koji je po potrebi igrao čak i u vezi, krilo Gerald Vanenburg i napadač Wim Kieft koji se za mjesto u reprezentaciji izborio čak i kraj van Bastena i Ruuda Gullita. Ipak, najpoznatiji među njima je novi trener Evertona i igračka legenda Barcelone - Ronald Koeman.

Ponovno nakon 24 godine, 2012. opet su Španjolci na vrhu, a dvojica igrača koji su te sezone imali dvostruko slavlje bili su Fernando Torres i Juan Mata. Prvi put u povijesti Chelsea je postao prvak Europe, pobjedom nad Bayernom u Münchenu nakon izvođenja kaznenih udaraca. Upravo je Juan Mata mogao postati tragičar večeri budući da je pucao prvi jedanaesterac koji je Manuel Neuer uspješno obranio.

Ipak, promašaji Ivice Olića i Bastiana Schweinsteigera omogućili su londonskom klubu slavlje. U finalu Europskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini, Španjolska je pobijedila Italiju s 4:0, a obojica igrača upisala su se u listu strijelaca i tako zaključila savršenu sezonu.

Možda i 2016.

Ligu prvaka osvojio je 11. put Real Madrid, klub čiji igrači nastupaju za ¾ polufinalista Europskog prvenstva u Francuskoj. Za Njemačku nastupa Toni Kroos, boje Portugala brane Cristiano Ronaldo i Pepe, a glavna zvijezda Walesa je Gareth Bale.

Jedina reprezentacija bez madridskog predstavnika je Francuska. Karim Benzema izbačen je iz reprezentacije, a Raphael Varane u zadnji je trenutak zbog ozljede otpao s popisa igrača.

>> Hrvati su bili bolji, ali koja im korist, mi smo u TOP 4

Komentara 2

BL
bluewitch
22:12 07.07.2016.

Uz Ronalda tu je i Pepe koji izgleda ovom novinaru i nije toliko bitan ....

BL
bluewitch
22:17 07.07.2016.

evo ubacila ga je....he, he

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije