Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svijet dopinga

Lewis triput uhvaćen, ali je trčao, M. Jones priznala gledajući u kameru

'Ben Johnson (Canada) 1984 Olympics Athlete'
'GEORGE HERRINGSHAW'
27.06.2011.
u 08:44

Lewis je tijekom 1988. godine tri puta uhvaćen u korištenju nedopuštenih sredstava, ali mu je nastup naknadno ipak odobren

Na dvije stranice našeg lista vjerojatno ne bi stala imena svih atletičara i atletičarki koji su se dopingirali. U posljednjih nekoliko godina sve ih je manje jer su dopinške kontrole sve strože. Prva velika dopinška afera bila je ona s Olimpijskih igara u Seulu, kada je u utrci na 100 metara pobijedio Kanađanin Ben Johnson. No, zlato mu je oduzeto tri dana nakon što je optužen za doping. Kažnjen je doživotno.

– Svi sudionici te finalne utrke bili su dopingirani, a samo sam ja uhvaćen. No, sve ću napisati u svojoj autobiografiji – rekao je Johnson tijekom nedavnog boravka u Splitu.

Zanimljivo je da su od sudionika te povijesne utrke poslije za doping bili optuženi Linford Christie, treći u utrci, a nakon diskvalifikacije Johnsona srebrni, a nekoliko godina poslije uhvaćen je u dopingu i pravomoćno kažnjen zabranom nastupa. Što se Amerikanaca Carla Lewisa (drugi u utrci, poslije zlatni) te Dennisa Mitchella (u utrci četvrti, poslije brončani) tiče, 2003. godine je dr. Wade Exum iz Olimpijskog odbora SAD-a objavio kopije dokumenata s imenom 100 američkih sportaša koje je nacionalni savez otkrio u dopingu, ali su bez obzira na to dobili dozvole za međunarodne nastupe.

Među tim imenima bili su i Lewis i Mitchell. Pokazalo se da je, primjerice, Lewis tijekom 1988. godine tri puta bio uhvaćen u korištenju nedopuštenih sredstava, i to prilikom izbornih natjecanja za sastav reprezentacije SAD-a na OI-ju, ali mu je nastup naknadno ipak odobren. Mnogi su se bunili, ali Lewisu nikada ništa nije dokazano.

Marion Jones a Američka sprinterica priznala je 2007. pred TV auditorijem da je godinama uzimala nedopuštene steroide, kao i to da je lagala prilikom prve istrage. IAAF joj je zabranio nastupe tijekom dvije godine, a svi rezultati postignuti nakon 1. rujna 2000. godine poništeni su joj.

Ostali istaknuti primjeri:

Antonio Pettigrew - član američke zlatne štafete 4x400 metara na OI-ju u Sydneyu priznao je da je uzimao doping, a zbog njega je bez zlatne medalje ostao legendarni Michael Johnson.

Justin Gatlin - olimpijski pobjednik na 100 metara kažnjen je suspenzijom u trajanju od četiri godine nakon što je potvrđeno da je uzimao nedopušteni hormon testosteron.

Rashid Ramzi - olimpijski pobjednik na 1500 metara u Pekingu kažnjen je s dvije godine zabrane nastupa zbog korištenja dopinga. Bahreinu je donio prvo atletsko olimpijsko zlato u povijesti, ali mu je ono oduzeto.

Tatjana Lisenko - svjetskoj rekorderki u bacanju kladiva na dopinškoj kontroli u svibnju 2007. potvrđeno je da je uzimala preparate za blokiranje hormona.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije