Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vettel drugi

Hamilton pobjednik VN Rusije, Rosberg odustao

Formula 1
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
11.10.2015.
u 15:58

Do posljednje stepenice pobjedničkog postolja stigao Sergio Perez u Force Indiji.

Aktualni svjetski prvak Lewis Hamilton je pobjednik VN Rusije. Drugi je ciljem prošao Ferrarijev vozač Sebastian Vettel, dok je do posljednje stepenice pobjedničkog postolja stigao Sergio Perez u Force Indiji, piše GP1.

Start utrke je obilježio izlazak sigurnosnog automobila već u prvom krugu. Nico Hulkenberg se izvrtio u prvom zavoju te je na njega naletio Marcus Ericsson u Sauberu. Oba vozača su morala odustati, a u boks su za vrijeme sigurnosnog automobila otišli Max Verstappen i Romain Grosjean. Nizozemac je mehaničare morao posjetiti zbog puknuća stražnje lijeve gume, a Romain je promijenio nos bolida i stavio mekane gume. Do izlaska sigurnosnog automobila nismo vidjeli previše promjena u poretku. Najbolje je prošao Kimi Raikkonen koji je zaradio dvije pozicije.

Međutim, nakon ponovnog starta utrke, Valtteri Bottas je vratio svoju treću poziciju, a Kimi Raikkonen je uspio zadržati četvrto mjesto nakon napada Sebastiana Vettela. Problem s papučicom gasa je pogodio Nicu Rosberga koji je počeo padati u poretku te je morao odustati iz utrke, što je vodećem čovjeku prvenstva otvorilo put prema novoj pobjedi i teoretskom rješavanju pitanja o osvajaču naslova svjetskog prvaka u 2015.

Poput prošlogodišnje, nastavak utrke nije pružio nikakva događanja sve dok Romain Grosjean u 13. krugu utrke nije izgubio kontrolu nad stražnjim krajem svog bolida u trećem zavoju i udario u ogradu. Iako je bolid bio dosta oštećen, Francuz je sam izašao iz kokpita svog E23, a kontrola utrke je još jednom na stazu poslala sigurnosni automobil. Nekoliko vozača je otišlo u boks po nove gume, a među njima su bili Sergio Perez, Daniel Ricciardo, Jenson Button i Carlos Sainz. Bernd Maylander se u svom Mercedesu sa staze povukao nakon četiri kruga te je utrka nastavljena po drugi puta. Vettel je ponovno bio brži od timskog kolege te ga je napao s unutarnje strane drugog zavoja. Svoj bolid je postavio ispred Raikkonenovog SF15-T, ali je Finac produžio ravno prema izletnoj zoni. Međutim, Kimi je morao vratiti poziciju svom momčadskom kolegi.

Gume na Bottasovom FW37 Fincu u nastavku utrke nisu omogućile ravnopravnu borbu s Ferrarijevim bolidima pa je Valtteri u 27. krugu prvi od vodećih otišao u boks. Na povratku se našao u velikom prometu na stazi te je izgubio poziciju u odnosu na Vettela, ali je ostao ispred Kimija Raikkonena u drugom Ferrariju. U sredini poretka su odličan posao radili Sergio Perez i Felipe Massa, a vidjeli smo i nekoliko zanimljivih borbi za pozicije.

Ipak, najinteresantniji trenutak se dogodio pred kraj. Budući da su gume promijenili za vrijeme drugog izlaska sigurnosnog automobila na stazu, Sergio Perez i Daniel Ricciardo su se pred kraj utrke vozili na trećem i četvrtom mjestu. Bottas je uspio prestići Red Bullovog vozača, a isto je učinio i Raikkonen. U pretposljednjem krugu utrke Meksikanac u Force Indiji više nije mogao parirati vozačima iza sebe te je pao na peto mjesto, izgubivši pozicije od Bottasa i Raikkonena u istom zavoju. Kimi je u zadnjem krugu pokušao napasti svog sunarodnjaka na kočenju prije četvrtog zavoja, ali su se dodirnuli pa je deblji kraj izvukao Williamsov vozač koji je završio pokraj ograde.

Raikkonenov bolid je također bio oštećen te je do trećeg mjesta uspio doći Sergio Perez, što je bilo peto postolje u njegovoj karijeri i prvo za njega i momčad nakon VN Bahreina 2014.

Dobrom vožnjom i uz nekoliko odustajanja ispred sebe, do četvrtog mjesta je došao Felipe Massa koji je startao kao 15., dok je Kimi uspio proći ciljem kao peti. Međutim, suci istražuju incident između Raikkonena i Bottasa pa peto mjesto Ferrarijevog vozača još uvijek nije sigurno. Šesti i sedmi su bili Daniil Kvjat i Felipe Nasr, a krug osvajača bodova su zatvorili Pastor Maldonado i McLarenovi vozači Jenson Button iFernando Alonso.

Carlos Sainz je tijekom utrke dobio kaznu od pet sekundi zbog presijecanja bijele linije na ulasku u pit lane, ali ju nije uspio odraditi jer su mu u posljednjim trenucima utrke otkazale kočnice, zbog čega se najprije dva puta izvrtio, oštetio stražnje krilo, a potom parkirao svoj bolid izvan staze. Dva kruga nakon toga je svoj bolid na stazi parkirao i Daniel Ricciardo koji se vozio na šestom mjestu. Preko radija je svojim inženjerima rekao da sumnja na puknuće ovjesa.

Sljedeća utrka se vozi za dva tjedna u SAD-u.

>>Nakon Japana, Nico Rosberg na pole positionu i za VN Rusije

VN Rusije:

1 Lewis Hamilton Mercedes 1h37m11.024s
2 Sebastian Vettel Ferrari 5.953s
3 Sergio Perez Force India/Mercedes 28.918s
4 Felipe Massa Williams/Mercedes 38.831s
5 Kimi Raikkonen Ferrari 42.358s
6 Daniil Kvjat Red Bull/Renault 47.566s
7 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 56.508s
8 Pastor Maldonado Lotus/Mercedes 1m01.088s
9 Jenson Button McLaren/Honda 1m19.467s
10 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m26.210s
11 Max Verstappen Toro Rosso/Renault 1m28.424s
12 Valtteri Bottas Williams/Mercedes Incident
13 Roberto Merhi Marussia/Ferrari 1 krug
14 Will Stevens Marussia/Ferrari 2 kruga
15 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault Ovjes
Carlos Sainz Toro Rosso/Renault Kočnice
Romain Grosjean Lotus/Mercedes Incident
Nico Rosberg Mercedes Odustao
Nico Hulkenberg Force India/Mercedes Incident
Marcus Ericsson Sauber/Ferrari Incident

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije