Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hajduk

Leon Kreković je poput Barcelonine zvijezde

24.02.2020.
u 20:10

Taj je nadareni mladić do ovoga proljeća bio član Hajdukove druge momčadi, u kojoj su ga vodili treneri Oreščanin i Despotović, a kod Tudora je ovoga proljeća već nanizao četiri nastupa

Hajduk je protiv Gorice osmi put u Hrvatskoj ligi ostvario pobjedu 6:0, prije toga dogodilo se to 20. svibnja 2017. godine, kada je šesticu na Poljudu ‘popio’ zaprešićki Inter sa Samirom Toplakom na klupi.

Inače, Hajduk u Hrvatskoj ligi ima i dvije pobjede od 7:1 (1994. godine nad Neretvom i 2007. Interom), jednu od 7:0 (1996. nad Marsonijom), jednu od 9:0 (1992. nad Dubrovnikom), a najuvjerljiviju su ostvarili nad tadašnjim velikogoričkim Radnikom (10:0), u lipnju 1994. godine.

1/11

Igoru Tudoru, pak, ovo je drugih 6:0 na Hajdukovoj klupi. U kolovozu 2014. godine bijeli su na Poljudu s istim rezultatom svladali Zadar, a akter te utakmice i tada je bio jedan od današnjih Hajdukovih heroja Mijo Caktaš.

I Vukojević hvali Krekovića

Međutim, u heroje utakmice s Goricom svakako treba svrstati i tek dvadesetogodišnjeg napadača, Kninjanina Leona Krekovića (rođenog 7. svibnja 2000. godine), najmlađega Hajdukova strijelca ove sezone.

Taj je nadareni mladić do ovoga proljeća bio član Hajdukove druge momčadi, u kojoj su ga vodili treneri Oreščanin i Despotović, a kod Tudora je ovoga proljeća već nanizao četiri nastupa.

U Drugoj HNL skupio je 35 nastupa i postigao četiri pogotka, a u Prvoj HNL led je probio u četvrtom nastupu svladavši vratara Gorice Kahlinu u 10. minuti.

Izbornik selekcije do 20 godina Ognjen Vukojević s velikim je zadovoljstvom dočekao Krekovićev prvoligaški prvijenac.

– Neobično mi je drago što je Leon, inače moj ljubimac u sportskom žargonu, postigao svoj prvi prvoligaški pogodak. Kažem mezimac, jer Leon je u svim utakmicama u kojima sam ga vodio postigao pogodak i tako nagovijestio svoj veliki potencijal – kaže Vukojević.

Pa ipak, čini se da premalo igrača 2000. godišta  u prvoligaškom nogometu.

– Svaka čast Tudoru, jer osim Krekovića, on je počeo uvoditi i Radića i Blagaića. Također, trener Rijeke Rožman daje priliku vrataru Panduru i Hrvoju Smolčiću, što je također za pohvalu. U drugim prvoligaškim klubovima igrača 2000. godišta baš i nema, ali oni su razvojno godište i sigurno će dobivati šansu, poput primjerice Franjića iz Dinama. Ti dečki su tek 20-godišnjaci, dakle, tek u sljedećem ciklusu bit će materijal za selekciju U-21, i do tada će ih sigurno još više biti u prvoligaškom pogonu. Mene veseli i što ih sada ima ovoliko, istina ne puno, ali donedavno nije ih bilo uopće – nastavlja Vukojević.

Vratimo se Leonu Krekoviću, što vidite u njemu?

– Kreković nije ni klasična špica ni klasični krilni igrač. On je nogometaš karakteristika kakve primjerice ima Barcelonin Suarez; on je pravi, moderni napadač, onaj čija svojstva danas dosežu najvišu cijenu na tržištu. Kreković ima okomitost i brzinu, izvrstan je u igri jedan na jedan, ima sjajnu realizaciju i neustrašivost – priča Vukojević i nastavlja:

– U prijateljskoj utakmici s Francuzima koja je završila 1:1, protiv njihovih stopera koji već sada vrijede deset milijuna eura, Kreković nije pokazivao nikakav respekt i bez teškoća se nosio s njima. Tu se vidi potencijal vrhunskoga napadača. Na njemu je na toj utakmici napravljen prekršaj za jedanaesterac, i on je bez oklijevanja uzeo loptu i kazao mi: ‘Šefe, ja ću dati gol!’ I dao ga je.

Čak 13 bodova više nego lani

Jeste li razgovarali s Tudorom o Krekoviću?

– Ne, nisam s Tudorom, nego sa šefom Hajdukove akademije Borom Primorcem ove zime u Medulinu, i ne samo o Krekoviću, nego i o ostalim Hajdukovim mladim igračima. Kao izbornika jako me veseli da igrači 2000. godišta sve više participiraju u prvoligaškom nogometu – zaključio je Ognjen Vukojević.

Zanimljivo, Hajduk i Gorica sastali su se u 22. kolu i u prošlom prvenstvu, a tada je na vjetrovitom Poljudu bilo 0:0. Splićani su u tom trenutku imali samo 31 bod, čučali su na šestom mjestu Hrvatske lige, s deset bodova manje od drugoplasirane Rijeke.

Danas Hajduk ima čak 13 bodova više nego lani, čvrsto drži drugo mjesto i bježi Rijeci tri boda. I koliko god Tudor bio zaslužan za to, nikako ne treba zaboraviti zasluge njegova prethodnika Damira Burića.

Kojega na Poljudu više nitko ne spominje. Kao da je bio elementarna nepogoda koje su se jedva čekali riješiti.

>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije