Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TOMISLAV ERCEG

Legenda HNL-a o velikoj bitci sezone: Drmić je bolji  strijelac, ali Livaja je bolji igrač

Rijeka: Hrvatski Telekom Prva liga, 16. kolo, HNK Rijeka - HNK Hajduk
Goran Kovacic/PIXSELL
24.11.2021.
u 09:15

Utrka za najboljeg HNL strijelca Sudionici jadranskog derbija su daleko ispred ostalih

Osim što nakon šesnaest kola  Prve HNL još uvijek svjedočimo  itekako živoj i napetoj utrci za  naslov prvaka, napetu utrku gledamo i na individualnoj razini.  Nedjeljni glavni protagonisti 100.  jadranskog derbija Josip Drmić  (pogodak u derbiju) i Marko Livaja (dva gola u derbiju) udaljili su  se od konkurencije i trenutačno  su jedini nogometaši s dvoznamenkastim učinkom u rubrici  pogodaka, a kako sada stvari  stoje, dvojica iskusnih napadača  nose epitet glavnih pretendenata za nagradu najboljeg strijelca  Prve HNL nakon što je prošle sezone tu prestižnu nagradu odnio  Osijekov Argentinac Ramon Mierez (22 pogotka).

Obojica po 29 HNL nastupa

Usporedba Drmića i Livaje nije  samo prikladna zbog utakmice  Rijeka - Hajduk u kojoj su se izravno sučelili protekli vikend, nego i  zbog uzorka utakmica HNL-a koji  je kod dvojice najboljih strijelaca lige identičan. Naime, obojica su pristigla u HNL početkom  ove kalendarske godine, to jest u  prošlosezonskom zimskom prijelaznom roku i, zanimljivo, obojica  su 29 puta nastupila u PHNL-u.  Švicarski nogometaš je u tom  razdoblju za nijansu efikasniji od  hrvatskog reprezentativca, postigavši 18 pogodaka u usporedbi s  Livajinih 16, ali to što jedan ima  koji gol više od drugoga ne pobija činjenicu da su učinci obojice  izrazito impresivni. I Drmić i Livaja su zapravo  početkom ove sezone ušli u svoj  savršen ritam. Drmić je ove sezone poentirao 12 puta u 13 susreta,  dok je Livaja punio mreže 10 puta  u 14 susreta.

Idealan sugovornik  za razgovor o toj utrci je Tomislav  Erceg, bivši igrač koji je nastupao  i u Rijekinu i u Hajdukovu dresu,  ali isto tako i nogometaš koji je u  sezoni 2004./05. u dresu Rijeke  bio najbolji strijelac PHNL-a (17  pogodaka). - Riječ je o odličnim napadačima, ali potpuno različitim igračima. Drmić je bolji strijelac, a Livaja je u cjelini bolji igrač. Drmić je  klasični napadač koji isključivo  gleda i traži gol, čeka u završnici i  ne sudjeluje u kreaciji igre, a Livaja razigrava, daje ritam igri i puno  više utječe na cijelu momčad, a  uz to postiže i golove. Drmiću je  ipak malo lakše jer cijela momčad kreira za njega, a Livaja mora  kreirati i za sebe i za druge igrače.

Ali treba reći da dugo u HNL-u  nismo imali takve strijelce - kaže  Erceg koji je, zavirimo li u povijest HNL-a, potpuno u pravu što  se posljednje teze tiče. Ovakve učinke nakon prvih 16  kola PHNL-a nismo često imali  priliku vidjeti. Dapače, u 21. stoljeću takvi su učinci u prvom  razredu hrvatskog klupskog nogometa mogli biti viđeni samo  četiri puta. - Kako se kvaliteta cijele lige  povećala, tako je porasla i kvaliteta golgetera. Drmić i Livaja  su igrači koji su proveli godine  i godine u najkvalitetnijim europskim ligama i u najboljim  godinama karijere došli su igrati  u Hrvatsku, a prije to u našoj ligi  baš i nije bio slučaj - ističe Erceg.

Eduardo i Krama najbolji

Najrecentniji i najefikasniji  primjer je, dakako, Andrej Kramarić koji je u vjerojatno najboljoj  HNL polusezoni jednog igrača  poentirao nevjerojatan 21 put u  16 utakmica, otišao u polusezoni  iz Rijeke u Leicester, ali na kraju sezone i dalje je ostao na vrhu  ljestvice strijelaca HNL-a. Prije  te Kramarićeve rapsodije možemo se sjetiti još tri slučaja u kojima su igrači bili na učinku od  gola po utakmici u prvoj dionici  prvenstva. Eduardo da Silva je u  prvih 16 utakmica one čudesne  sezone 2006./07. postigao 16 pogodaka, a isti učinak postigli su  i dinamovac Ivan Bošnaj sezonu  prije te tada Zagrebov igrač Ivica  Olić u sezoni 2000./01. Spomenuta sezona Eduarda da Silve je  najefikasnija u povijesti HNL-a  (34 pogotka), a nastavi li Drmić  postizati pogotke ovim ritmom  izjednačio bi taj rekord našeg bivšeg reprezentativca. Zapravo, budu li Drmić i Livaja  gurali jedan drugoga kao dosad  mogli bi pasti brojni rekordi, i  Rijeke i Hajduka, ali i cjelokupne  Prve HNL.

- Jako je teško reći tko će do  kraja sezone biti bolji jer ima još  puno utakmica, a i puno stvari  koje bi mogle biti odlučujuće.  Pitanje je kartona, ozljeda, samopouzdanja, pitanje je kako  će i njihove momčadi igrati, ali  mislim da se nijedan drugi igrač  neće uključiti u utrku za najboljeg  strijelca s Livajom i Drmićem jer  momci koji su iza njih na ljestvici (Jakoliš, Dabro, Beljo, Bande...)  ipak igraju u slabijim momčadima koje po utakmici stvaraju manje prilika nego Rijeka i Hajduk  - zaključio je bivši igrač Rijeke i  Hajduka Tomislav Erceg.

Teško je procijeniti  tko će na kraju  postići najviše  golova, ali sigurno će  to biti Livaja ili  Drmić, kaže Erceg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije