Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZORAN VARVODIĆ

Legenda Hajduka o prvome vrataru bijelih: Kalinić mora ponoviti ovakvu partiju da bi otišao u Katar

Split: Igrači Hajduka s navijačima proslavili osvajanje Kupa
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/89
10.07.2022.
u 11:45

Izbori li se Lovre Kalinić za pozivnicu za Katar, postat će tek treći splitski vratar koji bi išao na čak dva Svjetska prvenstva. Legendarni Vladimir Beara, koji ima 59 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, bio na na SP-ima 1950. i 1954., dok je Stipe Pletikosa bio prvi vratar hrvatske reprezentacije na SP-ima 2002. i 2006. godine.

Teško da će, s obzirom na ishod Superkupa, titula igrača utakmice išta značiti Lovri Kaliniću (32), ali ta je njegova izvedba u Maksimiru ipak stanovit pokazatelj, pa i golemo ohrabrenje za Hajdukovoga vratara. 

Primjerice, legendarni Hajdukov vratar, nekada i sam trener golmana u Hajduku, Zoran Varvodić (58), tvrdi kako je izvedba u Maksimiru bila nešto najbolje što je Lovre Kalinić proizveo otkad se vratio u Hajduk.

- Da, bila je to njegova najbolja utakmica nakon povratka u Hajduk. Branio je izvrsno, sigurno, a od svih šuteva koje je obranio, najteži je bio onaj Petkovićev prizemni, u kut, šut koji je zahtijevao izniman refleks – kaže Varvodić i nastavlja:

26.05.2022., Split - HNK Hajduk osvojio je Hrvatski nogometni kup. Lovre Kalinic Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

- Kod velike šanse Ivanušeca Dinamov je igrač zatvorio oči i šutnuo punom snagom umjesto da je pogledao vratara i razmislio u koji kut će mu pucati. Da je tako postupio, vjerojatno bi to bio gol, a ovako proslavio je Kalinića.

Lovre se probudio, branio vrhunski, je li to zasluga i nepoznatoga litavskoga trenera, 37-godišnjega Justinasa Gasiunasa?

- Ne ulazim u Hajdukovu klupsku politiku, držim se po strani, ne znam ništa o tom treneru golmana. Znam samo da je ovo prvi put da Hajduk ima trenera vratara iz inozemstva – šturo je odgovorio Varvodić.

26.05.2022., Split -Finale Hrvatskog nogometnog kupa HNK Hajduk - HNK Rijeka. Slavlje Hajduka i navijaca. Stefan Simic, Lovre Kalinic Photo: Milan Sabic/PIXSELL
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Odvrtjeli smo film unatrag, i doista, smjenjivali su se stranci na klupi Hajduka, a  uvijek su bili vjerni domaćoj struci za vratare. Tako je kod Talijana Paola Tramezzanija trener vratara bio Hrvoje Sunara, kod Šveđanina Gustafssona Zlatko Runje, a kod Slovenca Pušnika upravo naš sugovornik Varvodić.

A tko je uopće Gasiunas? Na Transfermarktu postoji tek slabašan trag da je Gasiunas nekada bio vratar litavskoga Atletasa, a Hajdukova službena stranica navodi da je kao trener vratara radio u akademijama engleskih klubova Brighon & Hove Albiona i Brentforda, zatim litavskoj reprezentaciji, te u Atletasu iz Kaunasa. Dakle, nije bio s Valdasom u Gorici i u bugarskom Ludogorecu.

A kako gledate na Lovrine reakcije kod izvođenja penala?, pitali smo Varvodića.

- Kada izvođač penala pred sobom vidi vratara od dva metra, sigurno mu nije svejedno. Lovre ovoga puta nije obranio niti jedan penal, jer su šutevi igrača Dinama bili dobri, no on je znao prije i te kako braniti penale (Transfermark tvrdi da je u devet navrata bio uspješan, nap.a.). Za mene jedanaesterci nisu lutrija, nego vještina, oni zahtijevaju posebnu sposobnost, mirnoću i odlučnost – kaže Varvodić.

09.07.2022., Stadion u Maksimiru, Zagreb - Utakmica Superkupa izmedju GNK Dinamo i HNK Hajduk. Luka Ivanusec. Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Je li Lovre Kalinić ponovno legitiman kandidat za Svjetsko prvenstvo?

- Jedna vrhunski slikar ne živi od jedne slike, kao što ni vratar ne može živjeti od jedne velike utakmice. Ovakve izvedbe treba ponavljati, a do Svjetskog prvenstva još je dosta vremena. Livaković je u svakom slučaju prvi vratar reprezentacije, tu su Ivušić, Grbić (kada nađe klub u kojemu će braniti), Labrović i svakako Lovre Kalinić – zaključio je Varvodić.

Izbori li se Lovre Kalinić za pozivnicu za Katar, postat će tek treći splitski vratar koji bi išao na čak dva Svjetska prvenstva. Legendarni Vladimir Beara, koji ima 59 nastupa za reprezentaciju Jugoslavije, bio na SP-ima 1950. i 1954., dok je Stipe Pletikosa bio prvi vratar hrvatske reprezentacije na SP-ima 2002., 2006. i 2014. godine. Lovre Kalinić, podsjetimo, bio je dio srebrne ruske ekspedicije, čak je 2018. godine i branio za Hrvatsku u utakmici s Islandom u Rostovu na Donu.

Upravo je spomenuti Pletikosa bio posljednji vratar iz glasovite Hajdukove škole koji je s bijelima osvojio naslov prvaka. Zbilo se to sad već davne 2001. godine. Lovre je u Hajduku ostao s namjerom da ponovi Pletikosin uspjeh. Pa makar i s trenerom iz Litve.  

 

Komentara 11

Avatar Mudlin
Mudlin
12:19 10.07.2022.

Legenda hajduka, ha, ha, ha... Netko stvarno ima smisao za humor.

ZV
zvezdomor
12:38 10.07.2022.

Nastavlja se medijsko protežiranje ajduka....jedna dobra utakmica i odmah repka tako bih i ja upao

Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
12:17 10.07.2022.

Najzaslužniji jučer za Kalinića su napadačke nog. neznalice. Pravi strelci to pospremaju bez problema,a ne ovi lajbeki koji žmire i bubnu loptu pa kud ode,tako da su ovova više lopte pogađe nego što je on odbranija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije