Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAŽEN BESEK

Legenda Dinama koja je rušila West Ham sigurna: Dinamo ima zamjenu i za Majera, nema brige

16.09.2021.
u 10:00

– Ova pobjeda potvrdila je moje neraspoloženje jer nevjerojatno koliko je dugo trebalo čekati da ova momčad zaigra onako kako i trenira

Da Englezi naprave najavu utakmice Dinamo West Ham intervjuirajući Franka Lamparda seniora, oca bivšega engleskog reprezentativca zacijelo bi uzdahnuo...

– Dinamo? Zar to nisu oni koji su nam svojedobno upropastili oproštaj Geoffa Pikea? – zapitao bi se Frank senior.

Da, to su oni: Ćirini jurišnici iz 1988. godine, koje je West Ham pozvao na oproštajku svoje legende, a onda na Upton Parku inkasirao četvorku (1:4). Zapravo, sve je te londonske večeri bilo u znaku četvorki: na stadionu su bila točno 4444 gledatelja. A tada 39-godišnji Frank Lampard prekinuo je mirovinu i nastupio u drugom poluvremenu za čekićare.

Ćiro je izveo u Londonu ovaj sastav: Ibrahimović, Lulić (Besek), Arslanović, Kasalo, Lesjak, Preljević, Pavličić, Munjaković (Ištvanić), Boban, Škoro, Agić.

Agić je preminuo

Dvostruki strijelac za plave bio je Mustafa Agić, po jedan su zabili Mustafa Arslanović i Dražen Besek. Na žalost, kako nam je prenio Miralem Ibrahimović, Brčak Mustafa Agić preminuo je prije nekoliko godina od leukemije.

– Sjećam se utakmice na Upton Parku budući da je to bio moj jedini nastup kao igrača na nekom engleskom stadionu. A to je ambijent u kojemu se nogometaš baš osjeća posebno – kazao nam je Dražen Besek (58).

Kako gledate na današnji odnos Dinama i West Hama? Je li Dinamo znatno slabiji u odnosu, primjerice, na utakmicu s Tottenhamom prije pola godine?

– Ne, Dinamo uopće nije slabiji, čak bih rekao da je još jači! – kaže Besek i pojašnjava:

– Pola godine nije neko dugačko razdoblje u kojemu bi neka momčad mogla izgubiti svoju prepoznatljivost. Dinamo je uigran, zadržao je svoje prepoznatljive konture, njegovi igrači su dobro pripremljeni i izvrsno obučeni za ovakve utakmice. Pridodamo li tome motiviranost i mladost Dinama, dobivamo opet vrhunsku momčad koja se može nositi s Englezima.

Dinamo ipak nije isti, nema više, primjerice, vrlo važnoga igrača Lovre Majera. Dinamo više nema nogometaša takvoga profila.

– Ne vidim problem ni u tome što Majera više nema. Dinamo ima Petkovića te osobito Ivanušeca, nogometaša bez limita, igrača koji može nadomjestiti Majera jer je u stanju pokriti više pozicija u veznom redu – naglašava Besek.

A sad dolazimo do ključnoga problema; tko će za Dinamo dati gol? Osjećate li nedostatak klasnoga golgetera?

– Gol će donijeti – igra. Dinamova igra dovest će momčad u situaciju da postigne pogodak, uza sav respekt prema momčadi iz engleske lige i pritom je nevažan taj izostanak golgetera, jer to u svakom trenutku to mogu biti Oršić, Ivanušec, Petković. Preduvjet je da se Dinamo uspije nametnuti i kroz čvrst defenzivni blok počne graditi svoje napadačke akcije – zaključio je Besek.

Vratimo se još na spomenuti sraz West Hama i Dinama. U izvješću s te utakmice u engleskim novinama naslov je glasio: “Yugoslavs too hot” (Jugoslaveni prejaki). Zanimljivo, svih pet pogodaka palo je u drugom poluvremenu, u kojemu je slavljenik Geoff Pike, igrač s gotovo 300 nastupa za čekićare, u 56. minuti prepustio svoje mjesto kasnijoj zvijezdi engleskog nogometa Paulu Inceu.

Bobanu poništen pogodak

Dinamo je samo dva dana prije susreta s West Hamom bio poražen u derbiju od Partizana (1:2) pa u London nije putovao u idealnome raspoloženju. Ono se kod trenera Ćiro Blaževića nije bilo promijenilo ni nakon pobjede nad Englezima.

– Ova pobjeda potvrdila je moje neraspoloženje jer nevjerojatno koliko je dugo trebalo čekati da ova momčad zaigra onako kako i trenira. Ni sudac nas nije mogao zaustaviti na putu do pobjede. Poništio nam je Bobanov pogodak iz slobodnog udarca, nije svirao jedanaesterac na Škori – izjavio je nakon povratka iz Londona Ćiro Blažević novinaru Večernjeg lista Zvonimiru Vukeliću.

Za Dinamo u Londonu nisu nastupili oporavljenici Cupan, Dimitrijević, Deverić i Matić. Dinamo je sezonu 1987./1988. okončao na četvrtom mjestu, sa samo tri boda manje od prvaka Crvene zvezde.

Bilo je ovo drugo gostovanje Dinama u Londonu. Prvo se zbilo 1936. godine, kada je tadašnji Građanski gostovao na Upton Parku i bio poražen od čekićara s 0:1.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar zagorac2
zagorac2
10:22 16.09.2021.

problem je ipak u tome kaj Petkovic nije ni losa kopija Majera a za Jakica stvarno nemamo zamjenu a Gvardijol je buduci Ramos i takvog igraca moj Dinamo danas moze sanjati i mislim da bi mogli veceras dozivjet potop i kamoli srece da sam ja neki bezveznjakovic koji drhti i da sam bas 100% u krivu i da moj Dinamo pobjedi ili bar odigra nerjeseno ali tesko mi je to povjerovat da mozemo sa Krznarom to postici

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije