Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'šveđanin je uzeo prevelik zalogaj'

Legenda 'bilih' otvoreno: Hajduk je izvan svih očekivanja, sramota je da se bore za četvrto mjesto

Belišće i Hajduk sastali se u osmini finala hrvatskog nogometnog kupa
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/6
02.11.2021.
u 07:00

Iznenadni porazi mogu se dogoditi, ali moraju biti iznimka, a kod Gustafssona nije bilo tako, kaže Buljan

Glavna vijest dana u hrvatskom nogometu nije neočekivana. Nakon nepune polusezone kao trener Hajduka, Šveđanin Jens Gustafsson (43) dobio je otkaz. Otkazu su najviše pridonijeli loši rezultati u protekla četiri kola Prve HNL, u kojem su bijeli izgubili od Šibenika i Slavena Belupa te igrali neodlučeno s Goricom i Osijekom, propustivši u manje od mjesec dana priliku da osvoje još 10 bodova.

Zagrizao je prevelik zalogaj

– Želim prije svega zahvaliti predsjedniku i sportskom direktoru na ukazanom povjerenju. Zahvalan sam za sve vrijeme koje sam proveo u Hajduku te na svemu što sam u proteklom razdoblju doživio od ljudi u Splitu i Dalmaciji. Posebna zahvala ide našim navijačima koji su uvijek bili podrška meni i cijeloj momčadi. Hajduku želim sve najbolje ubuduće. Ovo je sjajan klub i siguran sam da će momčad biti sve bolja u nastavku sezone – rekao je Gustafsson.

Vijest o smjenjivanju trenera prenijeli smo Hajdukovoj legendi Ivanu Buljanu kojega smo zatekli na stajalištu na autocesti pri povratku iz inozemstva u Split.

– Doista je dobio otkaz? Nisam znao, to mi je novost. A gledajte, trener je uvijek onaj koji prvi odgovara, a najvažniji pokazatelji su rezultati i oni trenerima određuju sudbinu. Hajduk je ove sezone loš izvan svih očekivanja. S obzirom na ime, tradiciju kluba i igrače koje ima, sramota je da se bori za četvrto mjesto – rekao je Buljan te dodao svoje mišljenje o Gustafssonu:

– Da bih mogao govoriti o njemu kao treneru, morao bih bolje poznavati situaciju, vidjeti kako vodi treninge i kako se ponaša. Budući da su rezultati jedino mjerilo koje je ostalo za moje mišljenje, mogu reći da je riječ o treneru koji je zagrizao prevelik zalogaj.

Točno godinu dana i jedan dan prošlo je otkako je Hajduk smijenio trenera Harija Vukasa, a od tada do danas još su čak trojica trenera vodila bijele. Boro Primorac i Paolo Tramezzani nisu izdržali zbog logističkih ili taktičkih razloga, a posljednji je veliku priliku, s pripremama i vremenom da uigra momčad, dobio nepoznati i nedokazani Gustafsson, koji je, evo, uspio izdržati u Hajduku samo pet mjeseci i tako je nastavio trend kratkotrajnih trenerskih angažmana u Hajduku. Naime, prosječan trenerski mandat u posljednjih 20 godina u Hajduku je malo kraći od šest mjeseci, gotovo točno koliko je Gustafsson i izdržao.

– Gustafsson bi u jednoj Gorici možda i mogao pokazati trenerske kvalitete jer bi ga se pustilo da radi u miru, uči na pogreškama i slaže momčad. U Hajduku je ipak potrebna viša razina, trener koji može odmah donijeti rezultate. Hajduk je već gotovo 15 godina ispod mjesta na kojem bi želio biti, Split je nestrpljiv i čeka nekoga tko bi vratio Hajduk u konstantnu borbu za naslov. Rezultatski je pritisak u Hajduku strahovito velik – kaže Buljan.

Golema očekivanja Hajdukovih navijača svih proteklih godina nisu bila u skladu s objektivnim stanjem u klubu već vrlo subjektivna, a hrvatska je nogometna javnost svake sezone vidjela da se radi o pretjeranom optimizmu. Međutim, ljetos su na početku sezone i oni najkritičniji prema Hajduku izjavljivali da se Hajduk s momčadi koju ima može ravnopravno boriti i s najjačima. U čemu je bila razlika u odnosu na prethodne sezone?

Hajduk je s Lukšom Jakobušićem i Mindaugasom Nikoličiusom na čelnim pozicijama dobro poslovao u prijelaznom roku, najbolje u posljednjih 15 godina. U klub su došli ili odlučili u njemu ostati Livaja, Kalinić, Krovinović, Lovrencsics, Elez, Katić, Melnjak, Subašić, Fossati, Mlakar, Eduok i Vuković, igrači ukupno vrijedni više od 18 milijuna eura. Dodamo li tome još mlade talente poput Biuka, Sahitija, Ljubičića i Čoline, Hajduk se na papiru zaista činio kao momčad koja ima i snage i kvalitete boriti se za vrh Prve HNL.

– Žalosno je da se Hajduk već više od deset godina bori za treće i četvrto mjesto ljestvice i da se klub možda već na to i navikao. Nova je uprava dobro obavila svoj posao u prijelaznom roku, ali treba vam i netko tko će sve te igrače uigrati, treba vam dobra strategija, a u tome je ključna uloga trenera. Trener mora fizički pripremiti igrače, zatim taktički sve posložiti i biti spreman i na pritisak. A naš dragi Šveđanin Gustafsson sve to nije učinio niti je za to spreman. Takva iznenađenja i porazi mogu se dogoditi, ali se jednostavno ne smiju ponavljati – zaključio je Buljan.

01.12.2011., Split - Bivsi grac Hajduka Ivan Buljan u povjesnom dresu Hajduka. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Spominju se Kek i Toplak

U trenutku pisanja ovog teksta još nismo imali informacije o mogućem Šveđaninovu nasljedniku. Proteklih tjedana je u domaćim medijima kao favorit da ga zamijeni spominjan bivši trener Gorice i Ludogoreca Valdas Dambrauskas, no čini se da od toga neće biti ništa jer Litavac “važe” druge ponude. Druga opcija koja se spominje, i to još od njegova odlaska iz Rijeke, je Matjaž Kek kojemu uskoro vjerojatno završava izbornički mandat u slovenskoj reprezentaciji, ali zasad se ne vode bilo kakvi pregovori. Treća je opcija Samir Toplak, poznat po uspješnom spašavanju klubova od ispadanja iz Prve HNL. Je li on spreman za višu razinu? Ne možemo znati dok ne vidimo, ali većina domaće sportske javnosti smatra da zbog svojeg trenerskog životopisa zaslužuje priliku u nekom većem klubu HNL-a.

Komentara 35

DU
Deleted user
07:13 02.11.2021.

dokle god udruga nas hajduk vodi hajduk ne ce biti dobro..hajduk je pred rasulom...od toliko znanih imena pravih hajdukovaca dovode se treneri i igraci sumnjive kvalitete..npr.da krovinovic vriedi u ostao bi u portugalu...ovako dolazi u hajduk..u nk hajduk mora doci klasa ..bolje je igrati sa juniorima hajdukovcuma...itd

DU
Deleted user
07:40 02.11.2021.

ma može doć dambrauskas, toplak, kek, čak i čuveni jakobušić može sjediti na klupi...bit će isto ili slično. može biti čak i malo bolje, ali ništa bitno se neće promijeniti. svi, baš svi - od igrača, funkcionera, novinara, menadžera...misle samoo na jedno: lovu. a gazde nema. i dok god ga ne bude, bit će isto. naivan je svatko tko se ovdje boljitku nada.

Avatar zagorac2
zagorac2
08:54 02.11.2021.

o cemu ovaj prica ? pa 50tih, 60tih su se borili za mjesto da ne ispadneju, kupovali su bodove, utakmice, bili kaznjavani, posto su bili miljenici Tita i Rankovica kad su trebali ispast prosirili su jugo ligu sa 16 klubova na 18, kad su bili kaznjeni jer su kupili bodove od Zagreba i Zelje da ne ispadnu ali posto je to stvarno bilo toliko ocito da cak ni partija nije to mogla sakriti bili su kaznjeni sa oduzimanjem 8 bodova ali u iducij sezoni dok Zagrebu i Zelji su oduzeli odma bodove, Hajduk je uvjek bio mali partijski lopovski klubic i nikad nije bio veliki u sportu bez razlike koliko pisali neistine i jedini period kad je Hajduk bio u jugi nesto je onih par sezona kad ih jevodio veliki Ivic ali i onda u Evropi nisu bili bas nis, filijala Beograda nekad ali i danas !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije