Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALI MOURINHO PREUZEO HRVATSKU

'Kutija šibica je cirkus, s Hrvatima mogu u vrh Europe'

Tiago
Boris Ščitar/PIXSELL
10.12.2009.
u 11:55

Novi malonogometni izbornik, Portugalac Tiago Lino Polido Coelho de Sousa ili skraćeno Tiago (30), jučer je upoznao predsjednika HNS-a Vlatka Markovića.

Trener s najboljim preporukama u utrci za izborničku funkciju pobijedio je Splićanina Pericu. Strahuje li da će ga jug Hrvatske “minirati”?

 

Zovu ga Mourinho

– Ne, ja ne dijelim Hrvatsku na sjever i jug. Želim u stožeru dva pomoćnika, jednoga koji će mi skautirati igrače iz sjevernog dijela, i jednoga za Dalmaciju. U obje regije ima mnogo talenata – kaže Tiago, magistar malog nogometa iz Coimbre, učenik ponajboljeg svjetskog trenera, Španjolca Venancija.

U domovini je stekao nadimak Mali Mourinho, u vrijeme kada je osvojio kup s talijanskim Arzignanom. U Hrvatskoj je vodio Brodosplit, sada Nacional, u kojemu zarađuje 4000 eura mjesečno. Zajedno s putovanjima i stanarinom, njegov angažman godišnje košta klub 100.000 eura. S HNS-om potpisat će ugovor do 2012. godine, a uvjeti još nisu dogovoreni.

Tiago živi na Trešnjevci, svake nedjelje je na misi, nije oženjen, nema djevojku, sluša džez. Engleski govori solidno, hrvatski tek uči.

– Moj život je mali nogomet! Pratim sve klubove, igrače, svaki dan mi je ispunjen aktivnostima vezanim uz moj posao.

S kakvim ambicijama preuzimate reprezentaciju?

– Cilj je biti hit na EP-u 2012. godine. Nadam se da će se ono održati u Hrvatskoj. Do tada bih mogao napraviti selekciju koja bi bila uz bok najboljima, Rusima, Talijanima, Španjolcima i Portugalcima.

 

Sjajni ste tehničari

Što ste prepoznali kod hrvatskih malonogometaša?

– Imaju tri sjajne vrline: fizički su moćni, izvrsni tehničari i nisu kukavice, nego karakterni, hrabri i odlučni. Moj je cilj promijeniti mentalitet, shvaćanje maloga nogometa kao zabave. Zato ne volim baš kada reprezentativce vidim na raznim turnirima.

Ni na Kutiji šibica?

– Poštujem tradiciju i kult toga turnira, ali on je za mene ipak cirkus, zabava. Ondje se igra s većom loptom, sustavom 5+1, bez dinamike, napetosti, tempa, s tek nekoliko udaraca u gol. No, ne mogu svojim igračima to zabraniti kada u tome uživaju i pritom vrlo dobro zarade – zaključio je Portugalac Tiago.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije