Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznanje

Kuterovac najbolji kondicijski trener

'RudicKuterovac_dbr_spo_2402'
''
23.02.2013.
u 09:09

Pero Kuterovac, član stručnog stožera zlatnih olimpijskih vaterpolista, proglašen je za najboljeg kondicijskog trenera godine u 2012. godini.

Laureatom ga je proglasila Udruga hrvatskih kondicijskih trenera i to prigodom otvaranja 11. godišnje međunarodne konferencije za tjelesnu pripremu, tradicionalnog trodnevnog stručnog skupa u organizaciji Kineziološkog fakulteta.

O Kuterovčevu značaju za olimpijsko zlato najpozvaniji je bio govoriti njegov šef Ratko Rudić, čovjek koji ima četiri trenerska olimpijska zlata:

- Imao sam sreće da sam u Londonu imao izuzetnog kondicijskog trenera koji ne samo da razumije specifičnost sporta nego se i jako dobro povezao s igračima što je jako povoljno utjecalo na njihovu mnotivaciju. Inače, u počecima moje trenerske karijere mi smo bili uskraćeni za ovakve skupove pa smo na sve načine pokušavali saznati kako to rade Sovjeti i Amerikanci. Puno smo eksperimentirali i lutali pa je današnjim trenerima puno lakše.

Kondicijski su treneri oni koji, po opisu svog posla, moraju gurati sportaše do pa i preko granice boli.

- Tada se razvijaju snažne emocije, od velike ljubavi do mržnje, no vi kao kondicijski trener ne smijete podilaziti sportašu jer vam se to, dugoročno gledano, obije o glavu. Uostalom, sve su to dugogodišnji profesionalci i oni vrlo dobro znaju što im je za uspjeh potrebno. Najvažnije je procijeniti svakog igrača, ali i momčad u cjelini, vidjeti da li je, recimo, kontraška ili snagatorska i tome prilagoditi kondicijske pripreme - objasnio je Kuterovac.

O kondicijskoj pripremi momčadi pričao je i Mario Tomljenović, vjerni suradnik rukometnog izbornika Slavka Goluže koji je također bio nazočan stručnoj tribini.

- Dok sam bio igrač ili pomoćni trener kondicijski treneri su radili na pripremama, ali nisu putovali na velika natjecanja, a ja sam kao izbornik tu praksu promijenio jer mislim da je važno da je takav stručnjak stalno s nama. Ja bez Marije ne idem nikamo - kazao je Goluža.

Isprovociran svojevrsnim presingom moderatora Siniše Kovačića, Goluža se upustio u izjavu na koju će ga jednog dana svi podsjećati ne bude li tako.

- Obećavam vam da ćemo osvojiti olimpijsko zlato 2016. Imam viziju kako naš mladi kadar, u naredne tri godine, dovesti u stanje da mogu osvojiti Rio.

Mario Tomljenović govorio je pak o tome kako se kondicijski treneri bore s egom trofejnih sportaša.

- Prethodna postignuća ništa ne znače u novom trenažnom ciklusu. Najteže je s igračima koji teško prihvaćaju nešto novo, no tko to nije spreman prihvatiti neće niti napredovati.

Gost uvodne tribine bio je i veslački trener Nikola Bralić, glavni strateg olimpijskog srebra četverca na pariće.

- U potrazi za snagom i izdržljivošću ja sam kao trener išao od nemila do nedraga, odlazili smo i trenerima dizanja utega, no veslači bi nam završavali na fiziotereapeutskom stolu. Na koncu sam odlučio da nas kondicijski sprema naš fizioterapeut Ivan Golubiček koji ima i tu vrstu kvalifikacija - pričao je Bralić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije