Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREŠO NOVOSEL:

Dogodine možda opet nećemo znati tko je europski prvak

KK Cedevita - Crvena zvezda Telekom
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
11.02.2016.
u 08:10

– Puno je priča i glasina koje neću komentirati. Kad sam prošli tjedan razgovarao sa šefom Eurolige Bertomeuom, rekao mi je da bi ABA liga imala licenciju za svog prvaka uz uvjet da drugi i treći klub igraju u Eurokupu – kazuje direktor ABA lige Krešo Novosel

Crvena zvezda i Cedevita večeras u Beogradu (20 sati) igraju dvoboj u natjecanju za čije se sljedeće izdanje grčevito bore i jedni i drugi. Jer, sljedeća Euroliga bit će vrlo neizvjesna i vrlo elitistička, sa samo 16 sudionika, a sve su glasnije priče da će Zvezda dobiti pozivnicu neovisno o uspjehu u regionalnoj ligi. Uostalom, tako piše i španjolski El Mundo Deportivo, koji među povlaštene svrstava i Himki, Lokomotiv, Darușafaku i Bayern.

Sve to podsjeća na 2000.

– Puno je priča i glasina koje neću komentirati. Kad sam prošli tjedan razgovarao sa šefom Eurolige Bertomeuom, rekao mi je da bi ABA liga imala licenciju za svog prvaka uz uvjet da drugi i treći klub igraju u Eurokupu – kazuje direktor ABA lige Krešo Novosel s kojim smo popričali o zamršenoj situaciji u europskoj klupskoj košarci.

Trenutačno obje strane klubovima, nacionalnim ligama i savezima nude po dva natjecanja. Uleb nudi Euroligu od 16 klubova i Eurokup od 32 kluba, a Fiba nudi Ligu prvaka od 32 kluba i svoj Eurokup. Zbunjujuće stanje.

– Mi kao liga uskoro moramo donijeti odluku i zato sam zatražio od predsjednika Bokana da što prije sazove Skupštinu klubova ABA lige jer Fiba nam nudi čak tri izravna mjesta, odnosno dva budemo li imali klub u Euroligi. No, Fiba još malo luta i miješa lige s nacionalnim savezima, a to su u nekim slučajevima odvojene priče, kao recimo u Španjolskoj i Njemačkoj, pa njihove lige u ponedjeljak nisu potpisale vjernost Fibi, kao što 10 nacionalnih saveza jest, a Fibi se još nisu obvezale ni VTB liga i ABA liga.

Sve to podsjeća na sezonu 2000./2001. kada su se igrale Euroliga (prvak Kinder) i Fibina Suproliga (prvak Makabi) i kada smo imali dva europska prvaka.

– Ne dogovore li se Euroliga i Fiba, i sljedeće sezone mogli bismo se pitati tko je zapravo prvak Europe. To nećemo znati mi iz košarke, a kamoli promatrači sa strane. To što obje strane inzistiraju na po dvije svoje lige nije dobro i izgubit će i jedni i drugi, a koliko-toliko bilo bi prihvatljivo kada bi Euroliga imala jedno i Fiba jedno natjecanje.

Ekskluziva je loša za košarku

Po Novoselovu mišljenju, to što se Euroliga svela na 16 klubova, odnosno na 11 klubova koji imaju ekskluzivne ugovore, jako je loše.

– Po sportskim kriterijima to nije korektno, no ta odluka nije iznenađujuća jer još od 2010. kada je Cedevita počela igrati u Eurokupu, a potom i u Euroligi, imao sam dojam da sve to ide prema zatvaranju lige. Najbogatijima je takva liga u interesu, kao što manjim zemljama i klubovima to nikako ne odgovara. Nije pošteno, no kriteriji biznisa su očito drukčiji od onih sportskih.

Ima li Euroliga dilema oko Cedevite i Zvezde? Koga prigrliti eventualnim ugovorom? Da li Cedevitu koja je financijski stabilnija ili Zvezdu koja ima ponajbolje navijače u Europi, ali financijski ovisi o politici?

– Mislim da Euroliga nema preferencija. Nadam se da će ići bolje plasirani klub i onaj koji zadovoljava kriterije. A liga će odlučiti hoće li drugi i treći u Fibinu Ligu prvaka ili Eurokup, na kojem Euroliga inzistira – kaže Novosel.

 >> Fener bi čak i u NBA ligi imao što reći

Komentara 5

DU
Deleted user
10:46 11.02.2016.

Hrvati krajnje je vrijeme da izađete iz te "jugo lige" koja apsolutno ništa ne vrijedi i zbog koje ste IZDALI interese HR košarke. sad su stvari do kraja izašle na vidjelo . SAMO HRVATSKA LIGA !

DO
doniidarko
14:28 11.02.2016.

medo ... daj se uozbilji i ostavi prošlost tamo gdje joj je i mjesto. ABA liga je jedini razlog zašto i postoji trenutno hr.košarka

SV
svitilnik
19:27 11.02.2016.

Gospodine Novosel , u Hrvatskoj se itekako zna iz kojega natjecanja ćemo dobiti novoga prvaka Europe, kao što se zna iz kojega natjecanja bi dobili prvaka Hrvatske ako bi slučajno nekomu palo na pamet da uz hrvatsku ligu organizira neku svoju privatnu ligu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije