Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBORNIK NAKON ISPADANJA

Kovač: Razočarani smo, ali moja savjest je čista

Niko Kovač
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
24.06.2014.
u 19:02

– Znam što nosi ovaj posao. Ne bježim od toga, radit ću kako znam i mislim da je najbolje. Smatram da je ovo do sada bilo dobro – rekao je Kovač.

Hrvatski izbornik Niko Kovač nakon poraza od Meksika i ispadanja sa SP-a održao je posljednju konferenciju za medije u Brazilu. Kovač je iznio dojmove nakon prospavane noći.

– Možete razmisliti kakvo je raspoloženje, svi smo razočarani. No, život ide dalje i igrače sad čeka odmor, a onda pripreme u klubovima – rekao je Kovač.

Nije htio dati ocjenu.

– Prepustio bih vama da odlučite. Moja savjest je čista. Radili smo ono što smo si zacrtali. U prve dvije utakmice pokazali smo moderan nogomet. Jedino u jučerašnjoj utakmici nismo bili onakvi kako smo zacrtali. Imali smo 90 minuta i nismo željeli rano gubiti već smo držali nulu. Ali, vi (novinari) donesite sud.

Meksiko je dominirao u prekidima.

– Rekao sam da smo opasni u prekidima, ali je protivnik također opasan iako je niži. Igračima smo pokazali sve njihove prekide, ali Meksikanci su bili zreliji i iskoristili svoje iskustvo. Do 70. minute nisu često ugrozili naš gol, ali su im prekidi dali vjetar u leđa. Čestitam im, a mi ćemo raditi na tome.

Zadovoljan napadom, ali ne i obranom

Kako se osjećao kod rezultata 0:3?

– Bio je to rezultat koji nije lijep. Izgubili smo i ne tražim alibi. Dečki su pokušali sve, ali vidjelo se da je bilo dosta umora. Meksikancima je ova klima prirodnija nego nama, što također nije alibi. Nismo se razigrali koliko smo htjeli. Jučer su oni bili jači. Nije sve tako crno. Napravili smo iskorak, sjetite se kako je momčad izgledala nakon Škotske. Odigrali smo dvije dobre utakmice.

Da može, bi li nešto promijenio?

– To pitanje dobiva svaki izbornik poslije prvenstva. Do 60. minute protiv Meksika igrali smo vrlo zrelu utakmicu, a onda tražili otvoreniju igru. Najlakše je biti general poslije bitke. Nije sve tako crno...

Foto: Sanjin Stukić/PIXSELL

Je li Ivan Rakitić trebao igrati na zadnjem veznom?

– Kad se izgubi sve što je bilo dobro, postane loše. Trebamo se upitati je li to u redu. U prijašnjim utakmicama sve je bilo dobro, a došla je jedna u kojoj nije bilo. Pitam vas – imamo li Gustava u Hrvatskoj? Da ga imamo, zar mislite da ga Niko Kovač ne bi stavio. Išli smo s Ivanom jer je inteligentan igrač i zna što treba odigrati. On mi je rekao da mu ta pozicija odgovara. Činjenica da smo zabili šest golova na SP-u govori da smo nešto u napadu napravili, dok smo u obrani morali biti bolji. Primili smo šest komada i normalno da nisam zadovoljan – rekao je Kovač.

Izbornik je naglasio da se ništa neće promijeniti jer je s predsjednikom Davorom Šukerom dogovorio dugoročnu suradnju.

– Znam što nosi ovaj posao. Ne bježim od toga, radit ću kako znam i mislim da je najbolje. Smatram da je ovo do sada bilo dobro. Volio bih da cijenite naš rad jer smatram da smo napravili pomake. Prije nego što sam potpisao dogovoreno je da će ovo biti dugoročna suradnja. Bio sam u kontaktu s predsjednikom i on je to potvrdio. Ni Rim nije izgrađen preko noći.

Moguće da nakon SP-a neke igrače više nećemo gledati u reprezentaciji, no Kovač kaže da je o tome još prerano govoriti.

– Svojim igračima ne mogu ništa predbaciti. Oni su moji igrači i moj su izbor. Ne dam na njih.

Nismo podcijenili Meksiko

Jesu li igrači podcijenili Meksiko?

– Nismo. Što bismo trebali – doći i reći da se predajemo. Svi traže pozitivnu atmosferu, želi se hrabriti i čvrsto ući u utakmicu. Nikada nismo podcijenili ni jednog protivnika pa ni Meksiko – rekao je Kovač koji je zadovoljan afirmacijom mladih igrača.

– Zadovoljan sam. Imali smo nekoliko mladih igrača i sjajnu U-21 reprezentaciju. Hrvatska se ne mora bojati za budućnost.

Kakvi su Kovačevi planovi?

– Sad ću malo odmoriti dušu u Austriji, a onda ne znam kamo ću... Nemojte me tražiti.

Koga Kovač vidi kao favorite?

– Južnoameričke momčadi imaju prednost. Ne samo zbog klimatskih uvjeta nego i podrške navijača. Njemačka i Francuska od europskih reprezentacija najviše su pokazale.

>> Kruno Jurčić: Sve je ovo izgledalo kao jedan veliki eksperiment

>> Strani mediji: Hrvati, precijenili ste svoju reprezentaciju koja je limitirana

>> Hrvatska se oprostila od Svjetskog prvenstva nakon uvjerljivog poraza od Meksika

Komentara 145

BU
bumtresurnebes
20:05 24.06.2014.

Od kada nema Prosinečkog u stručnom stožeru mi imamo problema s organizacijom igre i taktičkim napadom - protiv Brazila i Meksika nismo stvorili niti jednu 100% -u šansu, a golovi protiv Kameruna su poklon rastrojenog Kameruna

M2
m2
20:11 24.06.2014.

Hrvatska nije imala niti jednu uigranu akciju. Sto su radili na treninzima?

DU
Deleted user
20:30 24.06.2014.

Iako cijenim Niku Kovaca kao bivseg igraca i kapetana reprezentacije koji je ginuo na terenu za hrvatske boje, kao domoljuba kojemu je Hrvatska uvijek bila na prvom mjestu uz obitelj i vjeru, mislim da nakon ove utakmice nije pokazao ni mrvu samokriticnosti kao i dosadasnji hrvatski izbornici, i to mu je veeeeliki jinus. Od njega sam ocekivao realnu analizu naseg sudjelovanja na SP-u i priznanje nekih gresaka koje je ucinio, da li zbog neiskustva ili neznanja svejedno. Posao je putem hrvatskih nedodirljivih politicara koji su sami sebi svrha i koji su " nepogrjesivi ", a sto ljudi ne cijene i ne vole. Zelim mu kao i repki sve najbolje u buducim kvalifikacijama za EP, ali uz vise samokriticnosti bez obzira na medije koji su reprezentaciji vise stetili nego pomagali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije