Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči ogleda s Ukrajinom

Bivši nogometaš sad je konzul: Naš sir, maslinovo ulje i vina osvojili su Ukrajince, a Klička dovodim u Split

Ivica Pirić
Foto: Facebook
1/4
16.03.2017.
u 21:55

Ukrajinci su se za Hrvatsku htjeli pripremati u Umagu, ali ipak su odustali, kaže Ivica Pirić.

Ususret kvalifikacijskoj nogometnoj utakmici za Svjetsko prvenstvo Hrvatska – Ukrajina (24. ožujka u Zagrebu) iz Kijeva nam se javio Ivica Pirić (40), bivši nogometaš, danas počasni konzul Ukrajine u Splitu i predsjednik Ukrajinske gospodarske komore za bivšu Jugoslaviju.

Tko je najpoznatiji Hrvat u Ukrajini, Darijo Srna ili vi?, pitamo Pirića.

– Darijo Srna moj je prijatelj, nekada smo bili i poslovni partneri jer smo bili suvlasnici restorana u Kijevu. Ono što je Darijo ostvario u Ukrajini teško će ikada dostići bilo koji naš nogometaš – diplomatski odgovara novopečeni splitski diplomat, nekada nogometaš ugašena kluba Arsenala iz Kijeva.

Volio sam društvo

Kakav ste bili igrač? Potencijal za reprezentaciju?

– Bio sam vrlo solidan igrač, ali volio sam društvo, izlaske... To me unazadilo. Kada sam sa Zagrebom osvojio naslov prvaka, bio sam iza Ivice Olića najbolje ocijenjeni igrač Hrvatske lige. Tada sam prešao u Hajduk, u kojemu se nažalost nisam naigrao. Da sam imao bolju poziciju u Hajduku, vjerojatno bih postao reprezentativac – kaže Pirić.

Tko je najbolji igrač s kojim ste igrali?

– Šampionska Zagrebova generacija iz 2002. godine, predvođena Olićem, bila je sjajna, a Ibrahim Duro bio je vezist neslućena potencijala i talenta. Ne znam kako nije završio u nekom velikom klubu – nastavlja Pirić.

Otkud ta vaša ljubav prema Ukrajini?

– U Ukrajini sam proveo najljepše godine svoje nogometne karijere. Ljudi su me divno prihvatili, sjajno sam se osjećao među njima, valjda zato što su sličnog mentaliteta kao mi. Slični su nam jezici, sličan način života, hrana... Živio sam i u Njemačkoj i nisam mogao dugo izdržati, dok Ukrajinu sada smatram svojom drugom domovinom – nastavlja Pirić.

Još uvijek i Fifin menadžer, zastupnik nekolicine najboljih mladih ukrajinskih nogometaša.

– Svojedobno sam iz Blackburna u Dnipro doveo Nikolu Kalinića, u Ukrajinu sam transferirao Bartulovića, Jakoliša, Marina Ljubičića... Moji igrači iz Dnipra, Baranjuk, Vakulka i Lunjov, najtraženiji su u Ukrajini. Preuzeo sam ih kad su bili dječaci, godinama u njih ulagao, a sada ih traže i engleski premijerligaši. Imam i neke igrače u Šahtaru i kijevskom Dinamu – dodaje Pirić.

Okrenimo se vašem današnjem poslu, diplomaciji. Nedavno ste u Kijevu organizirali ukrajinsko-hrvatski poslovni forum na kojemu je bio i premijer Andrej Plenković.

– Rat je unazadio ukrajinsko društvo, sport, gospodarstvo... No, trendovi su se posljednjih mjeseci okrenuli i njihovo gospodarstvo počelo se oporavljati. Moja je zadaća povezati hrvatske i ukrajinske tvrtke. U ovom trenutku radim na promociji naših proizvoda u Ukrajini, ribljih konzervi, sireva, vina, koji polako ulaze u lance ovdašnjih supermarketa. I Ledo sa svojim proizvodima ima veliku šansu na ovdašnjem tržištu, kao i u Kazahstanu, Azerbajdžanu, gdje sam mu također pripremio teren. Spajam također ukrajinska i hrvatska brodogradilišta... Otkad je Plenković premijer, veliki prijatelj Ukrajine, ovdje vlada vrlo pozitivno ozračje prema poslovnoj suradnji Ukrajine i Hrvatske – nastavlja Pirić dodajući da na otvorenje njegova ureda u lipnju u Split dolaze slavni boksač Vitalij Kličko i prva dama Ukrajine, predsjednikova supruga Marina Porošenko.

Poznajete li ukrajinskog nogometnog izbornika Andrija Ševčenka?

– Da, odličan momak, prava zvijezda, pošten i otvoren čovjek. Znam da je pun dojmova o našoj reprezentaciji i da mu je ovo najteža, najzahtjevnija utakmica otkad je postao izbornik. Stoga je želio odraditi petodnevne pripreme u Hrvatskoj, već sam im bio dogovorio smještaj u Umagu, ali zbog toga bi morali pomicati prvenstveno kolo u Ukrajini pa se od toga ipak odustalo.

Rožićev zet

Trebamo li strahovati od ukrajinskih huligana u Zagrebu?

– Ne, ukrajinski navijači nisu nimalo ni opasni ni nasilni, to je sve ruska propaganda na koju ne treba nasjedati.

Bit ćete na utakmici uz premijera Andreja Plenkovića?

– Bit ću na utakmici Hrvatska – Ukrajina, ali ne uz Plenkovića. On je ipak premijer i sjedit će uz ukrajinskog premijera koji je dobio pozivnicu za utakmicu i velike su šanse da dođe u Zagreb. Tko još dolazi? Znam za još neke političare i za dvojicu oligarha čija imena ne bih spominjao – zaključio je Ivica Pirić, inače zet legendarnog Hajdukova igrača i bivšeg gradonačelnika Trogira Vedrana Rožića.

>>Za više sporta posjetite našu Facebook stranicu Večernji list - Sport

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije