Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konferencija

HNS mijenja pravila: konačno do bolje sigurnosti na stadionima?

Miroslav Marković
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
1/7
08.02.2018.
u 16:23

Jedinstven je zaključak kako je nužno reaktivirati rad Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na stadionima

Nakon desetak izlaganja i opsežne rasprave pedesetak stručnjaka iz područja sigurnosti i pravosuđa, usvajanjem zaključaka u Sisku je završila dvodnevna Konferencija o sigurnosti i zaštiti na nogometnim utakmicama u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza (HNS).

Konferencija, četvrta po redu, održana je upravo u vrijeme poraslog huliganizma i nasilja na stadionima, te njeni organizatori iz HNS-a vjeruju kako će dogovorene mjere i prijedlozi doprinijeti većoj sigurnosti na nogometnim utakmicama.

Miroslav Marković
1/5

Jedinstven je zaključak kako je nužno reaktivirati rad Nacionalnog odbora za prevenciju i smanjenje nasilja na stadionima. Takav je prijedlog sadržan i u preporukama Stalnog odbora  Europske komisije, pa je dogovoreno da se uputi na sjednicu Vlade RH. Naime, sudionici Konferencije iskazali su zajedničku zabrinutost zbog povećane uporabe pirotehnike, javnog poticanja na mržnju prema drugim skupinama i pojedincima, te porast huliganizma koji potiče na nasilje.

Kako je uime radne skupine priopćio povjerenik za sigurnost HNS-a Miroslav Marković, također su pozdravljeni napori Središnjeg državnog ureda za šport u provođenju prevencijskih programa, a državne se institucije pozivaju za žurno potpisivanje i ratifikaciju konvencije Vijeća Europe o sigurnosti na nogometnim utakmicama i drugim sportskim priredbama.

Nadležna policijska i pravosudna tijela su pozvana da ujednače primjenu zakonskih odredbi usmjerenih prema sprječavanju kriminalnih čimbenika u djelovanju organiziranih navijačkih skupina. 

Sudionici Konferencije, kako je rečeno, u narednom će razdoblju pojačati napore u ojačavanju integriranog pristupa sigurnosti u cilju zaštite navijača, uz isključenje huligana s utakmica. Zbog toga se pozivaju predstavnici organiziranih navijačkih skupina na otvoreni dijalog, u cilju eliminiranja zapreka koje otežavaju afirmaciju pozitivnih navijačkih ponašanja. 

Na kraju, naglašena je vrlo važna uloga medija, urednika i novinara u jačanju svijesti o štetnim posljedicama korištenja pirotehnike i drugih zakonom sankcioniranih ponašanja, koja su često nekritički prikazana, a ponekad i glorificirana. Zbog toga se nameće potreba edukacije predstavnika medija o ovim temama.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 1

ŽU
žuti
17:21 08.02.2018.

Trla baba lan da joj prođe dan! HNS i da hoće nema nikakvih mogućnosti spriječiti divljanje huligana na i oko stadiona, to može samo Država, striktnom primjenom pozitivnih zakonskih propisa koji postoje! Zašto istražni suci ne dežuraju na stadionima, iako je o tome odlučeno prije par godina?!? namon što bi prvi huligan sa stadiona bio odveden na hlađenje od nekoliko mjeseci vidjeli bi se odmah učinci! Dakako da i HNS može narediti svojim službenim osobama da ukoliko se pojave neredi na tribinama, privremeno zaustave igru i zatrže od organizatora pražnjenje dijela gledališta na kojemu je utakmica sporedna stvar! No, očito je da niti HNS a dosada niti jedna Vlast, kao što neće ni ova, nisu imali interesa uvesti reda na utakmicama i oko njih! O silnoj sramoti na međunarodnim utakmicama naših klubova kao i reprezentacije ne treba niti govoriti kao i o skoro 3 milijuna Eura kazni plaćenih dosada međunarodnim nogometnim udrugama!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije