Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIJO CAKTAŠ

Kod Kovača igrao uz Broza i Oršića, a u Arabiji nije mogao bez obitelji

Mijo Caktaš i Vinko Petković novi su igrači NK Osijeka
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
24.01.2022.
u 21:40

Pojačanje Osijeka Mijo Caktaš (29) u svom posljednjem klubu nije briljiralo, što je, kako kaže njegov dojučerašnji trener Režić, povezano i s nostalgijom za suprugom Teom i četiri kćerkice.

Statistika kaže da je Mijo Caktaš (29) u 17 nastupa za Damac iz četvrtog po veličini saudijskog grada Khamis Mushaita (1,35 milijuna stanovnika) postigao samo četiri pogotka u 17 nastupa. U tih proteklih šest mjeseci nije imao nijednu asistenciju.

Pa ipak, Mijo Caktaš, šutljivi i skromni momak iz Dugopolja, u Hrvatskoj je uz Petra Bočkaja najzvučnije ime zimskoga prijelaznoga roka. Ništa čudno, jer ne samo da se u Prvu HNL vraća njegova donedavna zvijezda, i to u najboljim godinama, očuvan i motiviraniji nego ikada, nego je posrijedi nogometaš iznimne produktivnosti u domaćem natjecanju.

Antolić umjesto Caktaša

Naime, Mijo Caktaš u svojoj riznici ima 185 nastupa za Hajduk u Prvoj HNL, postigao je čak 81 pogodak i na podjeli je prvoga mjesta Hajdukovih topnika s Tomom Ercegom, a ima i 32 asistencije. Ono što bi za pojačanje Osijeka u ovom trenutku bilo poželjno, neprocjenjivo iskustvo osvajanja naslova prvaka, Caktaš, uza sve svoje vrline, ipak ne posjeduje.

No vratimo se načas na Mijinu epizodu u Saudijskoj Arabiji. Zašto je ona tako naprasno bila prekinuta?

– Mijo se zaželio obitelji i prilagodba u Saudijskoj Arabiji teško mu je padala – kazao nam je Caktašev trener iz Damaca, Splićanin Krešimir Režić, pa nastavio:

– Na kraju, raspletom ove priče svi su zadovoljni; Mijo je pronašao novi klub, a u Damacu se njegovim odlaskom otvorilo mjesto za jednoga stranca pa smo potpisali ugovor s Domagojem Antolićem. Što me posebno veseli.

Nagađa se da će Caktaš još do kraja ove sezone, uza svoja primanja u Osijeku, primati plaću i od Damaca. To je potvrda kako je kako Mijo oduvijek imao i talent za okrenuti veliku lovu. Kada se u siječnju 2018. godine bio vratio u Hajduk iz ruskoga Rubina, u tom trenutku bio je najbolje plaćeni nogometaš bijelih s 500 tisuća eura godišnje. U sljedećoj sezoni Mijo je postao najbolji strijelac Hrvatske lige.

24.01.2022., Osijek - Pres konferencija na stadionu Gradski vrt na kojoj se predstavilo dva nova igraca NK Osijeka Mijo Caktas i Vinko Petkovic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Ali tko je uopće Mijo Caktaš, zašto uvijek tolika buka i prašina oko njega, koja je njegova priča? Najprije, kada Režić kaže kako se Mijo u Saudijskoj Arabiji zaželio obitelji, onda u to ne treba sumnjati. Naime, 29-godišnji Mijo sa suprugom Teom Granić, s kojom je braku od 2013. godine, ima čak četiri kćeri: Enu, Mihaelu, Mašu i malenu Piju rođenu na Sveta tri kralja prošle godine. Mijo je doista pravi obiteljski čovjek, veliki vjernik, član zajednice Dobri pastir koju vodi nekadašnji nogometaš Goran Granić, uvijek se najbolje osjećao kada je bio blizu supruge i kćerkica.

Mijo Caktaš istodobno je i jedan od najdarovitijih izdanaka generacije hrvatskih nogometaša rođenih 1992. godine. Uz Vrsaljka, Brozovića, Oršića..., premda nije ostvario značajnu karijeru u A-reprezentaciji. U njoj ima samo jedan nastup.

Staž u mlađim selekcijama počeo je graditi u selekciji U-20, kada ga je tadašnji izbornik Niko Kovač uvrstio u momčad u svome izborničkom debiju, u veljači 2013. godine. Hrvatska je svladala Italiju u Umagu s 3:1, a nastupili su: Picak (od 46. Sluga), Vrsaljko (od 58. Gorupec), Župarić, Čalušić, Bručić (od 46. Mitrović), Mrzljak, Brozović (od 46. Babić), Caktaš, A. Jakoliš (od 46. Močinić), Šitum (od 63. Mlinar), Oršić (od 46. Livaja). Mijo je u toj utakmici bio i strijelac, uz Brozovića i Mitrovića.

U Hajduk je prvi put zakoračio u zimu 2011./2012. kao 19-godišnjak koji je do tada briljirao u svome Dugopolju, u kojemu je svlačionicu dijelio s Frankom Andrijaševićem i spomenutim Granićem.

Pogodak već u debiju

Mijo je u Hajduk došao u eri bugarskoga trenera Krasimira Balakova pa je već u službenome debiju postigao pogodak protiv Rijeke na Kantridi. I baš je toga dana, 21. ožujka 2012., počela njegova bajka u Hajduku. Gotovo deset godina kasnije, Dobri pastir iz Dugopolja prvi put će zaigrati protiv kluba koji ga je proslavio. I ne samo da Miju uskoro u dresu Osijek čeka prvenstveni ogled protiv Hajduka, nego i potencijalno finale Kupa na Poljudu.

Mijo Caktaš s 81 pogotkom nalazi se na 11. mjestu u poretku najboljih strijelaca Hrvatske lige. Dva pogotka više od njega postigao je Marijo Dodik. Tko zna, možda je Gradski vrt Mijina odskočna daska prema stotki...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije