Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za pravdu

Kluba je gradio poput Arkana, ali je Galatasaray Erdoğanu ipak stao na kraj

Basaksehir
Foto: Pixsell/Reuters
1/8
20.05.2019.
u 16:36

Kad na kraju sezone navijači ipak dva njihova najljuća rivala Bešiktaša i Fenerbahčea navijaju za Galatasaray (a znate koliko su tu rivalstva ljuta), sve vam je i više nego jasno do koje je mjere premijer doveo svoju nepoštenu nogometnu avanturu.

Nije na Türk Telekom stadionu moglo bez drame, skandala i agresije, ali drukčije nismo mogli ni očekivati. Iako turski nogomet nije na ljestvici prioriteta ljubitelja sporta na Starom kontinentu, pretposljednje kolo njihove Superlige je donijelo, uz dužno poštovanje finalu FA kupa, Seriji A i Primeri, najzanimljiviju nogometnu utakmicu ovog vikenda. Ne samo zbog nogometnih razloga.

Svaka utakmica turskog prvenstva protkana je vatrenom atmosferom koja je posve drukčija nego u ostalim zemljama, ali s tim dolaze i problematični navijači, sukladno tome i neredi na stadionima. Zamislite onda kako sve izgleda kada se igra gradski derbi između ljutitih rivala, a kada uz to još dodate politički animozitet između strana te općenitu političku težinu koju je ova utakmica nosila za cijelu državu, malo je reći da smo mogli očekivati poneki incident.

Naime, Başakşehir funkcionira pod punom podrškom turskog premijera Recepa Erdoğana, čija je nećakinja udana za predsjednika kluba Göksela Gümüsdaga.

Erdogan je u turskoj napravio slično što je Željko "Arkan" Ražnatović radio kasnih devedesetih u srpskome nogometnom klubu Obilić.

Maksimalno je zloupotrijebio svoju poziciju, iz državnih blagajni i tvrtki koje podupire besramno financirao klub te ga bodrio na većini utakmica, a jednom je, primjerice, otišao toliko daleko da je dao uhititi svojeg ekonomskoga savjetnika Mustafu Sönmeza koji je kao obožavatelj Besiktasa slavio pobjedu svojeg kluba nad Başakşehirom. Da se ne priča o rekonstrukciji kluba 2014. nakon koje je prvi čovjek države nosio dres kluba s brojem 12 i umirovio ga u svoju čast?!

Narodu je trebalo nekoliko mjeseci da shvati što se zapravo događa, i dok su Erdoğanovi miljenici tijekom cijelog prvenstva vodili na prvenstvenoj ljestvici, iz dana u dan je Galata dobivala sve veću i veću podršku.

Kad na kraju sezone navijači ipak dva njihova najljuća rivala Bešiktaša i Fenerbahčea navijaju za Galatasaray (a znate koliko su tu rivalstva ljuta), sve vam je i više nego jasno do koje je mjere premijer doveo svoju nepoštenu nogometnu avanturu. 

Prvi se u utakmici dogodio već nakon 17 minuta igre kad je BiH reprezentativac Riad Bajić glavom poentirao za vodstvo gostiju iz Başakşehira i u podsvijest cijele Turske stavio mogući ishod da će Erdoğan ipak slaviti.

Napadač je proslavio pogodak pred bijesnim domaćim navijačima nakon čega su plastične čaše pune vode, vodeni baloni i mnogi drugi predmeti počeli letjeti s tribina na teren. Igrači su se počeli naguravati i prepirati usred "navijačkog tuša", sve dok nogometaši Galatasaraya, na čelu s obožavanim vratarom Fernandom Muslerom nisu zaustavili svoje fanatike na tribinama.

Međutim, bilo je prekasno jer je jedna od čaša ozlijedila stopera gostiju Tekdemira i policija je morala početi raditi red na tribinama.

U međuvremenu je euforija prešla iz negativne u većinom pozitivnu (uz pokoji kratki izljev bijesa na sudačke odluke) jer je do 67. minute utakmice Galatasaray je uspio fenomenalnim škaricama otpisanog Sofianea Feghoulija te preciznim udarcem glavom Henryja Onyekurua preokrenuti rezultat u svoju korist, baš kako su preokrenuli cijelu sezonu u svoju korist nakon što im još u ožujku nitko nije davao šanse.

Prepun stadion je eksplodirao u oba slučaja, slavilo se kao da je nacija pobijedila neku vrstu rata, a Onyekuru koji je stigao na posudbu iz Evertona postao je glavni vojnik garde koji vodi Fatih Terim, najcjenjeniji turski strateg po kojem je, ironično i potpuno nejasno, nazvan stadion Başakşehira.

Nakon dvadesetak minuta ushićenja ponovno je došlo do nereda. Pričuvni vratar Galate Ismail Cipe je pred sam kraj utakmice došao do klupe gostiju te gurnuo zvijezdu Başakşehira Emanuela Adebayora na klupu.

Započelo je to još jedno burno naguravanje u kojem su sudjelovali i Terim te suparnički trener Abdullah Avci, a nakon VAR pregleda jedan od najuspješnijih sudaca Europe Cüneyt Çakir je opomenuo obojicu umiješanih igrača te isključio trenere.

Teško je prepričati koliko je zapravo često utakmica prekidana zbog verbalnih ili fizičkih obračuna suparničkih strana, a dovoljno govori činjenica da je Çakir susret na kraju produžio za čak deset minuta. 

Kad se nakratko pozabavimo tablicom, možemo vidjeti da je prije posljednjeg kola Galata odbjegla Başakşehiru na tri boda, a zbog lošijeg međusobnog omjera premijerovi miljenici nikako neće moći preuzeti čelo tablice.

Galatasaray je pobijedio za pravdu, pošten nogomet te protiv političkog linča. Da je Başakşehir kojim slučajem uzeo naslov, ušli bismo u eru dominacije kluba jer bi nov novac uz ovaj postojeći iz vladine blagajne u potpunosti uništio poantu za konkuriranjem drugim momčadima.

Ukratko, Galatasaray je pobijedio za Tursku, a Erdoğan je na svojem Twitter profilu morao pognuti glavu i priznati poraz.

- Želim čestitati Galatasarayu na osvojenom naslovu prvaka za sezonu 2018./19. - stoji u objavi kritiziranog turskog vođe. 
 

Komentara 4

JM
juretic.milan
17:24 20.05.2019.

Vi to nas zajebavate. Jeb'o vas Google Translate.

Avatar VinkoL
VinkoL
17:22 20.05.2019.

Al nemrete vi bez vaših "arkana", taman da se radi o klubu iz Bangladeša u tekstu mora biti malo srbovanja, kaj ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije