Naslovnica Sport Košarka

Karamarko i Tedeschi, spasite hrvatsku košarku!

Vrh HKS-a mogu promijeniti samo politika i financijska moć
07. rujna 2011. u 08:12 18 komentara 12 prikaza
\'Greece\'s Ioanis Bourousis (L) vies with Croatia\'s Stanko Barac (R) during the EuroBasket 2011 first round group C qualifying basketball match between Greece and Croatia at the Arena in Alytus on S
Foto: AFP

U posljednjih 14 godina povijest nastupa Hrvatske na EP-ima puna je podbačaja i pehova. Godine 1997. izgubili smo od Ukrajine i Poljske, a dvije godine poslije podcijenjeni njemački Hrvat Dražan Tomić odigrao je baš protiv Hrvatske partiju karijere i izbacio nas iz natjecanja. U Istanbulu 2001. Aco Petrović ispustio je plus 19 u 27. minuti u četvrtfinalu protiv Turaka, dok su dvije godine kasnije Spahijini štićenici promašili niz slobodnih bacanja za rani povratak iz Švedske. Uz ozljede Kasuna i Planinića, u Beogradu su nas pokrali suci, da bi Španjolska mogla na SP, a u Španjolskoj (2007.) od sramote spašavali su nas Portugalci. U Poljskoj smo u četvrtfinalu propustili dokrajčiti Slovence koji su bili na konopcima, a ove godine su nam se ozlijedila dva ključna vanjska igrača (Ukić, Tomas), dok izbornik, bez nekog pravog objašnjenja, nije ni pozvao Planinića!

Propali i klubovi

Tijekom svih tih godina događao nam se i Danko Radić, najprije kao moćnik iz sjene, a potom i kao prvi čovjek HKS-a (od 2005.). Radić misli da je za to najmanje kriv, a jedino je spreman prihvatiti tek malo zapovjedne odgovornosti. No, izbornik Vranković je njegov projekt. Koji je propao. Osim toga, propali su nam i tradicionalni proizvođači talenata, klubovi poput Splita i Šibenika, a sada su i Zadar i Cibona na izdisaju.

Dakako, Radić ne želi otići, a malo je onih koji ga mogu "uvjeriti" da bi to za hrvatsku košarku bilo najbolje. Jer, on je i dalje vlasnik glasačke mašinerije. No, postoje ljudi koji bi ga, udruženi, mogli dovesti do abdikacije. Dopredsjednik KK Zagreb i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, te mecena KK Cedevite i vrsni biznismen Emil Tedeschi. Obojica su pravi zaljubljenici u košarku i ako im je stalo, udružit će se i angažirati. Ako im nije do toga, ako ne izađu iz svojih klupskih boja, ostat će ovako kako jest. S Radićem kao doživotnim predsjednikom HKS-a. Ako se nešto stubokom ne promijeni, tko jamči da će Šarić i Hezonja svoja kadetska europska zlata pretvoriti u uspjehe reprezentacije kad to, s Radićem na čelu HKS-a, nije uspjelo s Ukićevim i Tomasovim juniorskim zlatom? Doduše, pametan izbor izbornika na duže razdoblje (Spahija, Perasović) mogao bi donijeti ploda. Repeša bi mogao biti samo izbornik profesionalac, prošli put preskočeni Perasović čeka priliku, a zainteresiran je i bivši izbornik Neven Spahija i to ne skriva. Ipak, postoji jedan "ali".

>> Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista <<

Detonantno izgaranje
Neželjeno detonantno izgaranje
Što je famozni „misfire“ koji često spominju u Top Gearu i The Grand touru

A1 izdvaja za Vas

  • nisde:

    tresla se brda rodio se miš. ne pratim košarku niti me interesira,ali znam kako to sve ide kod nas nakon tjedan dana nikome ništa,sve će se zaboraviti,a lopovi će i dalje vladati košarkom.

  • dexter_morgan:

    ako su političari ti koji bi trebali spasiti našu košarku, onda bolje da je ni nema

  • kampanel:

    Kakav Karamarko i Tedeschi ,pa oni su je i sje**** zbog njih su Draper,andrić,Žorić i slični i bili u reprezentaciji a Banić,Planinić i Lončar fasovali.