Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UKIĆ SE POSUO PEPELOM

Kapetan nakon debakla Hrvatske: Pukli smo po šavu, i naši navijači su nam zviždali

Split: Kvalifikacijska utakmica za odlazak na Olimpijske igre, Hrvatska - Brazil
Ivo Cagalj/PIXSELL
01.07.2021.
u 08:16

– Publiku nismo potaknuli da nas bodri nego da nam zviždi, što je nezamislivo, ali je zasluženo. A zaslužili smo i gore kada igramo ovako – kazao je kapetan hrvatske reprezentacije Ukić

Na otvaranju kvalifikacijskog turnira košarkaša za Olimpijske igre Hrvatska je doživjela debakl protiv Brazila (67:94) i teško je bilo pronaći bilo što iz igre izabranika Veljka Mršića što bi bilo za pohvalu.

Kapetana Roka Ukića zapala je neugodna uloga, upravo on je bio taj koji je morao pred novinare u miks-zonu kroz koju sada ne prolaze svi igrači nego u nju odlaze samo odabrani. A ovaj 36-godišnjak s 13 koševa (tri trice), četiri asista i dvije osvojene lopte bio je naš najkorisniji pojedinac.

– Zašto uvijek ja moram pred novinare kada izgubimo? – promrmljao je sebi u bradu u dolasku, ali je potom stoički primao pitanja na neugodnu temu posvemašnjeg kolapsa njegove momčadi.

– Od početka utakmice nismo izgledali kao momčad. Ljudi su bili bolji u svakom pogledu. Zasluženo su nas razbili.

Što je bio glavni taktički problem?

– Od početka su nas lagano prolazili jedan na jednoga, a kasnije su iz igre dva na dva lagano dolazili do koša. Deset puta su nam sa slabe strane utrčali na zicer. U napadu smo igrali prilično plašljivo, bez puno samopouzdanja. Čak smo krajem treće četvrtine imali priliku uhvatiti priključak, no u tome nismo uspjeli, a kasnije smo izgledali katastrofalno.

Kako to objasniti?

– Sigurno to nismo očekivali i ja sam iznenađen. Nije prvi put da smo startali katastrofalno, no ništa nije izgubljeno. Treba dobro analizirati i sve promijeniti.

Posljednji put na otvaranju nekog velikog natjecanja Hrvatska je izgledala ovako loše još 2013. kad smo u prvoj utakmici Eurobasketa izgubili od Španjolske s 28 razlike (40:68), a na kraju smo igrali u polufinalu. Tada je takav poraz među izabranicima tadašnjeg izbornika Jasmina Repeše izazvao inat. Može li se to ponoviti i ovom prilikom?

– Ako ćemo se osloniti samo na inat, nećemo dospjeti daleko. Moramo se osloniti na košarkaške stvari koje danas nisu bile dobre.

A ponajprije je to obrana koja je primila 94 koša.

– Obrana nam od početka priprema ne funkcionira i moramo je ozbiljno analizirati. Pa mi primamo kadetske koševe. Priđemo igraču od kojeg smo sporiji i on nas dobije bez ikakvog problema. Utrčavaju nam sa slabe strane na zicere i to se ne da braniti. Ni jedna taktika to ne može pokriti, to su individualne pogreške koje su neshvatljive.

Zahvaljujući relaksiranim protuepidemijskim mjerama u dvorani je bilo oko 2500 hrvatskih navijača kojima je početkom drugog poluvremena dopušteno (od lokalnog stožera civilne zaštite) da skinu maske, čime ih se poticalo da glasnije navijaju. No, ni to nije pomoglo onima na parketu.

– Bila je to prilično tužna atmosfera. Pripremamo se za ovaj turnir tri godine i onda mi, kao domaćin, odigramo ovako lošu utakmicu. Ugođaj je bio užasan, no mi smo krivi za to.

Što je sve bio problem?

Sve je bilo problem. Sve povezano s košarkom.

Niste uspjeli potaknuti publiku da vas podrži?

– Potaknuli smo ih da nam zvižde, što je nezamislivo, ali je zasluženo. Jer nismo ništa bolje ni zaslužili kada igramo ovako.

Momčad koju vodi bivši hrvatski izbornik Aco Petrović, koji očito dobro zna slabe strane naših igrača, pobijedila je odveć lako.

– Slažem se. Sigurno publika nije tu došla da bi se za...avala s nama. Ništa im nismo ponudili i onda je logična njihova reakcija takva kakva je bila. A mogla je biti i deset puta gora jer smo to zaslužili. Kada se raspadneš, kada pukneš po šavu, onda to izgleda ovako. No nije prvi put. Imamo dosta iskustva, a imamo i vremena za reakciju. Na nama je da reagiramo u utakmicama koje će nam život značiti jer svaka će do kraja ovog turnira biti ključna – zaključio je Ukić.

>> Pogledajte i Ćirinu analizu nastupa Hrvatske na Euru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije