Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Armand Duplantis

Kao dijete skakao bi na fotelju, metla je glumila motku, trenirao je u vrtu. Danas je na vrhu svijeta

World Athletics Championship
Foto: ALINA SMUTKO/REUTERS
1/5
28.08.2023.
u 11:31

Ne znam koji je moj maksimalni rezultat, koliko ću najviše skočiti. No ono što znam jest da želim biti onaj koji će skočiti više od svih drugih motkaša ikada

Armand Duplantis opravdao je status apsolutnog favorita u skoku s motkom na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti te obranio lanjski naslov iz Eugenea. Aktualni svjetski rekorder, olimpijski pobjednik i europski prvak slavio je s preskočenih 6,10 metara, što je 10 centimetara više od srebrnog Filipinca Ernesta Johna Obiene. Pokušao je Duplantis postaviti i novi svjetski rekord, ali je tri puta rušio letvicu na visini od 6,23 metra. Ovo mu je osma velika medalja s velikih natjecanja pa je dostigao Sergeja Bubku. No, Bubka je još uvijek na vrhu po osvojenim svjetskim naslovima – ima ih šest, a Duplantis tek dva. Ukrajinski motkaš ukupno je u karijeri 35 puta postavljao svjetski rekord, 18 puta u dvorani i 17 na otvorenom, šest puta bio je svjetski prvak i jednom olimpijski pobjednik. Njegov najbolji rezultat karijere bio je šest metara i 15 centimetara, a postigao ga je 1993. godine u dvorani u Donjecku.

Tajna je u zaletu

Inače, Duplantis je postigao svjetski rekord koji je do sada šest puta rušio.Na ovogodišnjem mitingu u francuskom Clermont-Ferrandu preskočio je 6,22 metra i tako za jedan centimetar nadmašio rekord koji je postavio prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Eugeneu. Prvi put mu je to uspjelo 2020. kada je u Torunu preskočio 6,17 i za centimetar nadmašio tadašnjeg svjetskog rekordera Renauda Lavillenieja.

– Želio sam napraviti ovo od svoje treće godine. Još dok sam bio u pelenama i počinjao s treninzima u svom dvorištu želio sam biti najveći ikada i srušiti svjetski rekord. Još mi se dojmovi nisu slegli, imam dojam da haluciniram i nisam siguran da je sve ovo stvarno. Da, jasno mi je da je ovo početak nove ere u skoku s motkom – rekao je Mondo, kako ga od milja zovu, nakon što je prvi put srušio svjetski rekord u skoku s motkom.

Već tada su ga počeli uspoređivati s Usainom Boltom koji u svoje vrijeme nije znao za poraze na 100 i 200 metara...

– Nikog ne krivim zato što očekuje da ću imati ludu karijeru poput Usaina Bolta. Nastojat ću promovirati sport koliko god mogu, a najbolji način jest visoko skačući. Nikad nisam očekivao da ću se naći u toj poziciji i da će ljudi govoriti o meni kao o osobi koja predstavlja atletiku. Samo sam skakač s motkom i moja disciplina istodobno je čudna i posebna. Volim je i drago mi je da su je mnogi zbog mene počeli pratiti. Nevjerojatno mi je to da je barem nakratko postala centralni događaj atletskih natjecanja. Ako sam uspio u tome, mogu reći da sam ostvario svoje snove. No ne bih se zanosio pričama o tome da predstavljam atletiku. Ne razmišljam o tome, moram razmišljati o protivnicima – rekao je švedski atletičar BBC-ju na pitanje o statusu zvijezde.

Dio je tajne u velikoj brzini njegova zaleta. Najbolji mu je rezultat na 100 metara 10,57, a vjeruje kako bi tu dionicu u sadašnjoj formi mogao istrčati za oko 10,40. Čini se da Duplantis, kao i Bolt, uživa u onome što radi:

– Ne mogu objasniti zašto volim nešto. Jednostavno to volim. Možda je riječ o tome, kada se zaljubite u sport, da se ta ljubav produbljuje kako nastojite postati sve bolji. Koliko god da ste dobri, uvijek želite biti još bolji. Zbog toga se uvijek vraćam po još – istaknuo je jednom prilikom.

Armand Duplantis rođen je 10. studenoga 1999. godine u gradu Lafayetteu u američkoj saveznoj državi Louisiani. Otac Greg Duplantis bio je američki natjecatelj u skoku s motkom, čiji je najbolji rezultat bio 5,80 metara. Trenirao je Armanda i ostale članove obitelji od djetinjstva. Njegova majka Helena, rođena Hedlund, bila je švedska sedmobojka, a nakon odlaska na studij u SAD igrala je i odbojku. Sportski talent prenio se i na novu generaciju. Armand ima dva starija brata i mlađu sestru. Najstariji Andreas kao motkaš nastupao je za Švedsku u natjecanjima za mlađe kategorije i neko vrijeme kao srednjoškolac igrao bejzbol. Antoine je također kombinirao bejzbol i skok s motkom, no na kraju se odlučio za bejzbol te ga je vrlo uspješno igrao na sveučilištu. Sestra Johanna trenutačno je uspješna motkašica koja se natječe u američkom srednjoškolskom sportskom sustavu.

Armand Duplantis trenirati je uz očevo vodstvo počeo s tri godine na zaletištu u obiteljskom vrtu.

– Skok s motkom zbog zaletišta u obiteljskom vrtu oduvijek mi je bio dio svakodnevice. Bilo mi je sasvim normalno vratiti se iz škole i otići odraditi nekoliko skokova, kao što bi nekome drugome bilo normalno ganjati loptu. Bio sam u posebnoj poziciji i zbog nje sam danas tu gdje jesam. Zaljubio sam se u sport u vrlo ranoj dobi i postao dobar u njemu u vrlo ranoj dobi, prije nego što sam postao brz i jak. Kada se to dogodilo, moji rezultati su eksplodirali', rekao je Armand dodavši:

– Kao dijete skakao bih na fotelju, a motku mi je glumila metla. Pokazivao sam veliku sklonost skoku s motkom, a igrao sam bejzbol i nogomet. Bio sam tako lagan da nisam mogao saviti motku pri skoku. Kad sam imao sedam godina, naručili smo posebne motke kako bih mogao trenirati...

Postigao je najbolje rezultate ikada u svim dobnim skupinama od sedam do 12 godina te od 17 godina do seniorskog svjetskog rekorda. Uz oca, s njime je intenzivno radila majka te se brinula za pravilnu prehranu. Kao jedan od razloga za nagli napredak u rezultatima ove godine spomenuo je promjenu prehrane i odustajanje od tulumarenja, što je činio tijekom ranih studentskih dana. Uz roditeljski trening, Armand je analizirao snimke uspješnih skakača i pokušavao primijeniti ono što je uočio pri treningu. Uzor mu je postao Renaud Lavillenie.

– Kada sam imao 10, 11, 12 godina, Renaud je bio skok s motkom. Kad god bi netko pomislio na skok s motkom, pomislio bi na njega. Bio mi je idol i želio sam biti poput njega. Prvi put sam ga vidio kad sam imao otprilike 13 godina. Bio sam navijač koji je htio sliku s njime. Prvi put sam se natjecao protiv njega 2017. godine. Tijekom godina postali smo prijatelji, postao mi je nešto poput mentora – istaknuo je Duplantis.

Premda je odrastao u SAD-u, Duplantis je odlučio predstavljati Švedsku, državu u kojoj se rodila njegova majka, zbog čega je imao dvojno državljanstvo. Stariji brat Andreas već je nastupao za Šveđane, no Armand se u početku namjeravao natjecati pod američkom zastavom. Švedski atletski savez redovno prati rezultate svih mladih natjecatelja koji imaju pravo nastupati za Švedsku od njihove 14. godine. Uvidjevši da se radi o nesvakidašnjem talentu, obratili su se obitelji kako bi ih pridobili. Predstavili su im ciljeve i uvjerili ih da će se Armand lakše probiti do međunarodne natjecateljske razine iz švedske konkurencije, a ocu su ponudili trenersko mjesto. Armand je prvi put pod švedskom zastavom nastupao na Svjetskom prvenstvu mladih 2015. godine u Caliju u Kolumbiji. Osvojio je zlato.

Zlatna era počela u Tokiju

Duplantis je nastupio na Svjetskom prvenstvu u atletici koje je 2017. godine održano u Londonu. U kvalifikacijama je preskočio 5,70 metara i plasirao se u finale, u kojem je završio kao deveti s rezultatom 5,50 metara. Zlato je osvojio Lavillenie. No odnos snaga promijenio se već sljedeće godine na Europskom prvenstvu u Berlinu. Duplantis je osvojio zlato s pobjedničkih šest metara i pet centimetara, ispred Timura Morgunova i Renauda Lavillenieja. Na Svjetskom prvenstvu u Dohi 2019. godine otišao je korak natrag. U finalu je preskočio 5,97 metara, isto kao i američki motkaš Sam Kendricks koji je te godine osvojio i Dijamantnu ligu, no zbog više pokušaja ostao je na drugom mjestu. Njegova dominacija počet će s Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je osvojio zlato. Prošle godine postao je europski i svjetski prvak, ove godine obranio je svjetski naslov.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije