Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEMA SMISLA

Kakve barakude, zašto smo to izmislili? Ovako treba zvati hrvatske vaterpoliste!

Pula: Hrvatski vaterpolisti pobijedili su Italiju
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/3
25.06.2022.
u 13:11

Nekima je dupin zvučao previše hrvatski jer se ranije, prije hrvatskoga osamostaljenja, češće upotrebljavao naziv – delfin. Zbog toga mi još uvijek imamo puno klubova, tvrtki i drugih organizacija koje se zovu Delfin, Delfinček i kako već.

Gledao sam u jednoj televizijskoj reportaži dupine u Jadranskom moru, kako elegantno plivaju, igraju se i iskaču iz vode, i ne mogu se čudom načuditi zbog čega se hrvatskim vaterpolistima agresivno nameće nadimak barakude, umjesto da ostanu ono što su oduvijek bili - dupini. Tako smo zvali vaterpoliste iz reprezentacija bivše Jugoslavije u kojima su preovladavali Hrvati, najčešće s mora, i logično je da se sportaše koji se nadmeću u vodi uspoređivalo s tim lijepim i pametnim životinjama.

Kad su Hrvati samostalno počeli osvajati svjetske bazene, još su neko vrijeme bili dupini. Ali nekima se to nije svidjelo. Nije bio problem u životinji, tom prelijepom morskom sisavcu, nego u imenu. Nekima je dupin zvučao previše hrvatski jer se ranije, prije hrvatskoga osamostaljenja, češće upotrebljavao naziv – delfin. Zbog toga mi još uvijek imamo puno klubova, tvrtki i drugih organizacija koje se zovu Delfin, Delfinček i kako već. Pa, se taj dupin, jer zvuči previše hrvatski, na jednoj strani sve više izbjegavao, a na drugoj strani koristio se i dalje izraz delfin. Pa, tako na Hrvatskoj televiziji nikad niste mogli čuti za plivanje dupinovim načinom. A kad više nije bilo najuputnije upotrebljavati delfinovim načinom, otišlo se na neutralno – leptirovim načinom, iako kao što znamo leptiri ne plivaju.

18.06.2022., Zagreb, - Trening Hrvatske vaterpolo reprezentacije na vanjskom bazenu Mladost pred odlazak na svjetsko prvenstvo koje se odrzava u Madjarskoj. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

I tako smo mi bježeći od hrvatske riječi dupin stigli do Karipskog mora i izmislili neke barakude. Za koje ni ne znamo kako izgledaju, osim da su ribe. I navodno zastrašujuće, ali gle čuda – dupini jedu barakude.

Svi znaju kako izgleda dupin, može ga nacrtati svako dijete, dok će barakudu biti teško nacrtati a da se razlikuje od girice. Osim toga dupini žive u Jadranu, tu pred našim očima. I zato bi HVS, s čije se internetske stranice agresivno forsira ovaj nadimak (barakude ovo, barakude ono...), trebao poduzeti energičnu i korisnu akciju: proglasiti dupina službenom maskotom hrvatskih vaterpolista. Stilizirani dupini potom bi mogli biti zgodni suveniri koji bi se dobro prodavali.

 

Ključne riječi

Komentara 47

YO
yopi
14:12 25.06.2022.

Ma dobro je to, ne moze gore od kauboja

Avatar Storm95.
Storm95.
14:21 25.06.2022.

Pa kog briga od kud su barakude. Agresivna riba predator, takva bi trebala biti i naša igra... nek ostanu barakude.

Avatar Bud Humski
Bud Humski
15:29 25.06.2022.

Sto se tice ovog "leptir stila" plivanja, taj naziv se koristi i u engleskom jeziku, "butterfly", sto je u prijevodu "leptir". Ne znam kako drugi narodi taj nacin plivanja opisuju. A ovaj nadimak za hrvatsku vaterpolo reprezentaciju... nisam bas siguran da bi "dupini" bila prava rijec. Dupini jesu inteligentni i dragi, ali su miroljubivi, to je naziv koji bas i ne impresionira protivnike. Ne znam da li u Jadranu zivi neka agresivna riba ili neka druga vrsta morskih zivotinja, moze cak i rijecna ali domaca, ali mora biti agresivna i opasna, nesto sto budi strah. Ja ne mogu zamisliti da naprimjer neki bokser ili MMA borac uzme nadimak "cica maca"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije