Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bojali se plavih

Dinamo je bio europski gigant, a Herriberto Herrera začuđeno nas je pitao - kako vi to radite?'

Dinamova generacija 60-ih
Foto: Privatni album
1/6
26.09.2016.
u 07:16

– Protiv Talijana mi je uvijek bilo najteže, bili su najčvršći, najnezgodniji čuvari. Više pamtim utakmicu u Torinu, u kojoj smo poraženi. Tada sam jako vozao njihova braniča Sartija

Samo će se najstariji Dinamovi navijači sjetiti kako je talijanski gigant Juventus (32 puta prvak Italije, dva puta europski prvak) dva puta šezdesetih godina bio gost Maksimira, i kako je u obje te zgode nokautiran. Prvi put, 1962. godine, 2:1, a drugi put, 1967. godine, u pohodu na Kup velesajamskih gradova, čak 3:0.

Bila su to vremena kada je Dinamo u Europi gotovo imao snagu i ugled današnjeg Juventusa. Primjerice, Slovan iz Bratislave u finalu je Kupa pobjednika kupova 1969. godine u Baselu svladao Barcelonu 3:2, a na sljedećem europskom gostovanju, u Zagrebu, od Dinama je popio tricu (3:0)!

Zlatna Dinamova vremena, kojih se stari igrači prisjećaju s nostalgijom. Razgovarali smo s Ivicom Cvitkovićem (73), nekada munjevitim krilom plavih, danas članom Dinamova Izvršnog odbora, uglednim biznismenom, čovjekom čiji je pogodak 1962. godine u Zagrebu presudio velikom Juveu.

– Dinamo je, bez pretjerivanja, u to vrijeme bio među desetak najboljih europskih klubova. Svjesni svoga talenta i snage, mi nismo imali komplekse ni pred kim, pa smo redom rušili Bayern, Milan, Juventus... Nas su se bojali – govori Cvitković.

Protiv Talijana najteže

U šali kaže kako se na terenu jedino bojao – Dražana Jerkovića.

– Bio sam krilni igrač, poput Garrinche izbacivao sam se u desnu stranu i probijao bekove. Kada sam došao u gol-šansu, uvijek sam morao gledati gdje je Draža; ili ću mu dodati ili sam završiti akciju. Ali, ako ne zabijem, znao sam da sam naj..al!

Kako je bilo igrati protiv Juventusa?

– Protiv Talijana mi je uvijek bilo najteže, bili su najčvršći, najnezgodniji čuvari. Više pamtim utakmicu u Torinu, u kojoj smo poraženi. Tada sam jako vozao njihova braniča Sartija. Zbog toga ga je publika uzela na zub, pa mu podrugljivo, čak sažalno skandirala “Sarti, Sarti...”

Dinamo protiv Juventusa u utorak?

– Ah, samo da nas ne nabiju... Prejaki su i bojim se da se taj eventualni poraz negativno ne odrazi na naše dečke. Ali, treba biti hrabar i vjerovati. Mislilo se i kako će nas Arsenal razbiti, a dogodilo se suprotno – fantazija! – zaključio je Ivica Cvitković.

Dinamov slavni vratar Zlatko Škorić (75) branio je u tri od četiri sraza s Juventusom. Posebno je upečatljiv bio onaj iz 1967. godine kada su Novak, Mesić i Belin zabili za uvjerljivu pobjedu nad talijanskim prvakom.

Kako tako puno trčite

– Juventus je i tada bio moćan, predvodili su ga slavni Španjolac Del Sol i Brazilac Chinesinho. Poslije te utakmice njihov trener, Paragvajac Herriberto Herrera, došao je k nama u svlačionicu i pitao nas začuđeno – kako vi to radite, kako uopće možete toliko trčati!? Naš trener Zebec mu je hladno odgovorio: “Mi trčimo samo koliko ovo natjecanje od nas traži” – prisjeća se Škorić.

Podsjetio je i na zanimljiv detalj iz prvoga sraza Juventusa i Dinama. U Torinu, na stadionu Filadelfia, 1962. godine.

– Tada je Dinamo kao gosta na tu utakmicu pozvao hajdukovca Zlatka Papeca i Ivicu Osima iz Željezničara. No, iako je Osim tada s 21 godinom već bio strašan igrač, u toj utakmici je bio podbacio, kao da je bio impresioniran Juventusom. U klubu su nam objasnili kako smo ga za Torino “posudili” da bi kao vrhunski vezni igrač, koji zna držati loptu i pravodobno je dati, umrtvio igru Juventusa – zaključio je Škorić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije