Naslovnica Sport Strani nogomet

Kada navijači dižu kredit da bi gledali utakmicu, to je onda to!

– U Argentini je na prvome mjestu nogomet, na drugom nogomet, na trećem nogomet... A ovo je posebno jer su Boca i River igrali jedan protiv drugoga.
11. prosinca 2018. u 08:10 1 komentara 1497 prikaza
Luis Ibanez na Superclasicu
Pogledajte galeriju 1/7

Ne događa se svaki dan da se zvijezde poklope tako da u finalu Cope Libertadores spoje dva najveća argentinska kluba: Boca Juniors i River Plate.

Huesca Real Madrid NIJE DVOJIO Luka otkrio koji klub je odbio zbog Reala: Ne želim ih uvrijediti!

Trebala je to biti lijepa nogometna priča. Ljubitelji oba kluba došli su na svoje, utakmica se igrala na njihovu tlu, doma..., a onda su zbog nereda diljem Argentine uzvratnu utakmicu preselili gotovo 10 tisuća kilometara dalje od Buenos Airesa. Tako je “Santiago Bernabeu” ugostio Copu.

Bila je to prilika za nogometne ljubitelje izvan Argentine da gledaju veliki južnoamerički derbi.

Nije bilo ništa posebno

A na tribinama bio je i bivši Dinamov igrač Luis Ibáñez (30), veliki navijač Boce u kojoj je i počeo karijeru.

Luis Ibanez na Superclasicu
1 / 8
River Plate Boca juniors

– Nije isto igra li se u Južnoj Americi ili u Europi. Navijači nisu mogli doći, tako da nisu mogli ništa, morali su ostati u Južnoj Americi i zato atmosfera nije bila sjajna. No, sve u svemu, bilo je lijepo. Bitno da nije bilo nereda, nije to kao atmosfera u Južnoj Americi – javio se Ibáñez s aerodroma netom prije nego što je ušao u avion za Tursku u kojoj trenutačno igra. Pojasnio je i zašto su navijači bili zaluđeni tom utakmicom, u kojoj je na kraju slavio River ukupno s 5:3.

– U Argentini je na prvome mjestu nogomet, na drugom nogomet, na trećem nogomet... A ovo je posebno jer su Boca i River igrali jedan protiv drugoga, a to se u Copi ne događa često. Pa vidite da su i najbolji nogometaši svijeta došli u Madrid gledati tu utakmicu. Neki su došli samo na jedan dan i isti dan vratili se kući, u svoje klubove... Vidio sam vani, u hotelu i u restoranima puno ljudi iz svijeta nogometa, svi su došli zbog te utakmice, a u gradu se pričalo samo o Boci i Riveru. Sve je to lijepo, ali razočaran sam i nogometom i atmosferom, no što se tu može.

Maksimir VELIKI PLANOVI Predsjednik Dinama: Pao je dogovor, gradit ćemo novi stadion!

Da, mora se priznati da to nije bila neka nogometna rapsodija. Slažu se u tome svi.

– Moram reći da je ta utakmica ipak bila po nečemu posebna, a to je ta ljubav prema tim klubovima još od malih nogu koja je sve spojila. Bio je to veliki derbi, ali nogomet nije bio najbolji. Nije to bila lijepa igra kao kad igraju Real, Barcelona, Manchester City..., ali ta atmosfera kada navijači putuju 12 sati, dižu kredite i prodaju aute da bi došli na utakmicu, to je to – prepričava Lucho koji je utakmicu s tribina pratio s četvoricom kolega iz Turske te sa suprugom Matejom.

U Madrid je došao samo zbog utakmice pa se prisjetio i prvog Superclasica koji je gledao.

Sina već uči sve o Boci

– Sjećam se toga jako dobro. Imao sam 12 godina i išao sam na utakmicu sam. Bio sam tamo kao skupljač lopta i tada sam prvi put sve to pratio uživo. Tata me nikada nije puštao jer se uvijek bojao nereda.

River Plate Boca juniors | Autor : Reuters/Pixsell Foto: Reuters/Pixsell

I sam priznaje da nije bio na puno takvih utakmica.

– Uvijek sam morao ići na neke druge, moje utakmice, na pripreme, treninge... No, bio sam na pet-šest takvih utakmica.

Georgina Rodriguez VELIKI JE VJERNIK Ronaldo demantirao glasine pa otkrio zašto stalno mijenja crkvu!

Boca je većini djece u Argentini probudila ljubav za nogometom pa tako i njemu, a on sada i svog sina privikava na slavni klub.

– S Bocom sam i ja počeo pa i moj sin gleda njezine utakmice, ali i utakmice svih klubova za koje sam igrao, Dinamo, Zvezdu..., ali Boca je svima početak – zaključio je Luis pomalo razočaran što njegova Boca nije slavila. 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti