Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI STRUČNJAK

Kada klupska uprava podrži trenera tada se svi problemi mogu riješiti

Niko Kovač
Foto: Reuters/Pixsell
13.03.2019.
u 08:44

Stvari su se počele smirivati kada je klupsko čelništvo na spomenutoj izvanrednoj konferenciji za novinare stalo u Kovačevu obranu

Čini se da će Bayer i Liverpool u međusobni sraz u uzvratu osmine finala Lige prvaka ući bitno različite forme. Prije nekoliko mjeseci, momčad Nike Kovača bila je u velikoj krizi, koju je u međuvremenu prevladala.

S druge strane, u to smo se doba divili taktičkoj superiornosti Jürgena Kloppa u Engleskoj. Zanimljivo, sve tri utakmice tih dviju momčadi u Engleskoj završile su bez pogodaka.

>> Pogledajte slavlje mladih dinamovaca nakon trijumfa protiv Liverpoola

Bayern je u sjajnoj formi kada su domaće utakmice u pitanju. Slavili su Nijemci u četiri zadnja susreta, a Liverpool je u Ligi prvaka četiri puta uzastopno poražen u gostima...

Forma može presuditi

Unatoč bogatoj povijesti dvaju klubova, bit će to njihov sedmi međusobni dvoboj. Prva utakmica u Engleskoj bila je njihov prvi susret nakon osamnaest godina!

Naime, 2001. godine Liverpool je slavio u Superkupu u Monacu (3:2). Redsi su također slavili u polufinalu Europskog kupa 1980./1981.

Nakon remija bez pogodaka u prvoj utakmici, Ray Kennedy odveo je Liverpool te sezone u finale. Bayern je pobijedio i u njihovu prvom europskom srazu.

Bilo je to u polufinalu Kupa kupova 1971./1972. godine. Prvi je susret na Anfieldu završen neodlučeno (0:0), a u uzvratu Bavarci su slavili pobjedu 3:1. Dva pogotka postigao je legendarni Gerd Müller, a jedan Uli Hoeness.

Kada su u pitanju okršaji na dvije utakmice protiv engleskih klubova, Bayern ima deset pobjeda i pet poraza. Pobijedio je u zadnjih pet, nakon poraza s ukupnih 5:6 protiv Chelseaja u sezoni 2004./2005.

Niko Kovač
1/6

Ukupno gledajući, Liverpool ima 14 pobjeda i dva poraza protiv njemačkih klubova, kada govorimo o okršajima u dvije utakmice. S time da su Redsi slavili u zadnje četiri.

Zadnji poraz (3:4) od neke njemačke momčadi bio je onaj od Bayera iz Leverkusena u četvrtfinalu u sezoni 2001./2002. U dresu njemačke momčadi tada su bili Marko Babić, Jurica Vranješ i Boris Živković.

– Ne sjećam se baš svakog detalja iz te sezone. No, te godine smo u završnici izbacili tri engleska kluba. Najprije Liverpool, pa Arsenal i u polufinalu Manchester United. No, u samo petnaestak dana izgubili smo njemačko prvenstvo zbog lošije razlike pogodaka ili jednog boda, ne sjećam se više. U finalu kupa pobijedio nas je Bayern, a u finalu Lige prvaka madridski Real s 2:1 – prisjetio se Živković.

Prema našem bivšem reprezentativcu, u ogledu tih dviju momčadi nema izrazitog favorita.

– Kada se dvije tako velike momčadi nađu u završnici Lige prvaka, onda nije važno tko je domaćin. Naravno, može presuditi trenutačna forma. Liverpoolova je možda u blagom padu. A čini mi se da i nema tu širinu. Vidi se to po premaloj rotaciji igrača u udarnoj postavi. Na kraju to uvijek bude odlučujuće. Baš kao što je i nama bilo te 2002. godine. Cijelu sezonu igralo je nas 12-13 igrača, više od 60 utakmica. To je ipak malo previše – naglašava Živković.

A kako mu izgleda Kovačev Bayern?

– Drago mi je zbog Nike što je uspio prebroditi onu krizu prije nekoliko mjeseci. Ako je bilo problema u momčadi, onda je to uspješno riješeno onim javnim istupom klupske uprave koja je otvoreno podržala našeg trenera. Objektivan mu je problem to što Bayernova politika ne ide ukorak s ostalim bogatim klubovima koji stalno plaćaju velike transfere – zaključio je Živković.

>> Pogledajte najbolje plaćene nogometaše na svijetu

U Bayernu sigurno nije problem novac?

– Naravno da nije. I ovog ljeta Bavarci će sigurno dovesti 4-5 mlađih igrača koji će odmah konkurirati za prvu momčad. To je ta širina neophodna kada igrate, primjerice, u tri natjecanja tijekom sezone – ističe Živković.

S druge strane, u dresu Liverpoola bio je Igor Bišćan. Naš trener, trenutačno na klupi Rijeke, prisjetio se spomenute utakmice.

– Ukupna 4:3 pobjeda Bayera čak i ne oslikava koliko su bili dominantna momčad u te dvije utakmice. Te godine igrali su u finalu Lige prvaka s Realom. Imali su sjajnu momčad sa Ze Robertom, Ballackom, Kirstenom, Nowotnyjem... – kaže Bišćan.

Osvrnuo se na trenutačnu formu tih dviju momčadi.

– Zadnjih mjesec dana Liverpool se ispuhao. I kada su remijem završavali utakmice, to nije bilo dobro. Puno toga promijenilo se u zadnjih mjesec dana. Momčadi su, rekao bih, u dijametralno suprotnom stanju. Bayern je preuzeo vrh i nadoknadio zaostatak, dok se Liverpoolova prednost istopila. Iskreno, očekivao sam da će Liverpool bolje igrati u toj prvoj utakmici. Ne sjećam se kada je kod kuće u nekoj domaćoj europskoj utakmici bio tako nemoćan. S druge strane, Kovač je sjajno složio svoju momčad i proučio suparnika. Bavarci su sada u puno povoljnijoj situaciji – istaknuo je Igor Bišćan.

Kovaču nije lako

Razgovarali smo o relativno komfornoj situaciji u kojoj je trenutačno hrvatski trener na klupi bavarskog diva. A prije nešto više od tri mjeseca najglasniji bili su Kovačevi kritičari.

Špekuliralo se tada i o ostavci našeg trenera. Stvari su se počele smirivati kada je klupsko čelništvo na spomenutoj izvanrednoj konferenciji za novinare stalo u Kovačevu obranu.

– Tako to rade veliki klubovi. Nekada takve geste poticajno mogu utjecati i na igrače i na trenere. To je očito pozitivno djelovalo na stanje u Bayernovoj svlačionici. Ali bilo je samo pitanje vremena kada će Kovač pronaći formulu za vođenje tog velikog kluba. Ali nije to jednostavno kako se mnogima sa strane čini. I Carlo Ancelotti svojedobno je imao teškoća, onda možete zamisliti koliko je to kompleksan posao. Niko je pokazao da je sposoban za velike stvari. Sjajno je to i za hrvatski nogomet. To je posebna dodana vrijednost – kazao je Bišćan.

 

 

Komentara 4

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
09:43 13.03.2019.

Pokazat će njima " ja i moj brat "!

SP
Spigo
06:40 14.03.2019.

Koji K...c trazi Jovica u ekipi, trebo si Rebica i Raketu dovest i nebi imo problema...... Leva i oni ostali manekeni nemaju pojma o nogometu....!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije