Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNA 16-GODIŠNJAKINJA

Joško Vlašić: Čudo da se u maloj Hrvatskoj pojavi talent kao Jana, u Americi bi imala jake sponzore

Jana Koščak
Željko Hladika/Pixsell
28.02.2023.
u 21:59

Ovogodišnju atletsku sezonu u dvorani obilježila je mlada, 16-godišnja Jana Koščak, članica varaždinskog kluba Sloboda. Rušila je rekorde iz vikenda u vikend

Ovogodišnju atletsku sezonu u dvorani obilježila je sjajna 16-godišnja Varaždinka Jana Koščak. Iz vikenda u vikend rušila je rekorde, a ove nedjelje postala je vlasnica najboljeg svjetskog rezultata u petoboju do 18 godina. Jana je trenutačno u dvorani vlasnica rekorda Hrvatske na 60 metara prepone (mlađe juniorke), u dalju (mlađe juniorke, juniorke i seniorke), visu (mlađe juniorke) i petoboju (mlađe juniorke, juniorke i seniorke). Na svjetskoj rang-listi u dvorani do 18 godina prva je u dalju i petoboju te druga na 60 m prepone i visu. Na svjetskoj rang-listi do 20 godina prva je u petoboju, druga u visu, četvrta na 60 m prepone te osma u dalju.

Ona trenira sa srcem

– Meni Jana izgleda sjajno, odnosno njezini rezultati. Ovo što je napravila u petoboju u konkurenciji mlađih juniorki rezultat je kojeg se ne bi posramila većina europskih seniorki. Njezin tim sve je to dobro složio i Jana sve to lijepo gura. Naravno da ima još prostora za napredak u nekim disciplinama, primjerice u kugli i na 800 metara. Bitno je da se ona super osjeća u višeboju i neka istraje koliko god može u toj disciplini. Kao bivši višebojac jako dobro znam koliko treba odricanja, truda, treninga da se dođe do rezultata. Pravo je čudo da se u jednoj maloj Hrvatskoj pravi jedan ovako velik talent u višeboju – rekao je Joško Vlašić, atletski trener.

Dakle, vidite Janu u bližoj budućnosti samo u višeboju?

– Kada ti nešto ide jako dobro, onda to treba njegovati koliko je god dugo moguće. Ona višeboj radi sa srcem, voli to što radi bez obzira na to što ulaže ogroman trud. Da je Amerikanka, već sada bi iza sebe imala nekoliko jakih sponzora, već bi snimila nekoliko reklama. No Hrvatska je malo tržište u kojem se više cijene pojedinačne discipline nego višeboj. Na kraju krajeva, u višeboju je jako malo mitinga pa će se Jana s vremenom vjerojatno opredijeliti za jednu disciplinu. Ali jedva čekam što će biti ove sezone na otvorenome u sedmoboju. Vjerujem da će biti još puno dobrih i lijepih rezultata – rekao je Joško.

>> Pogledajte razgovor s Janom Koščak

Kako vam je građena za višebojku?

– Nisam je nikad vidio uživo, ali na fotografija mi izgleda sjajno. Naravno, što se tiče građe za atletiku – zaključio je Joško.

Jedine tri seniorke koje su u povijesti petoboja prebacile 5000 bodova su Ukrajinka Natalija Dobrinska, Amerikanka Anni Hall i Britanka Katarina Jackson-Thompson. Zanimljivo je da su sve tri u dobi od 16 godina, koliko danas ima Jana, imale puno slabije rezultate u petoboju. Natalija je sa 16 godina u petoboju osvojila 3975, Anna 4054, a Katarina 4092 boda. Dakle, sve tri bile su slabije za 500 bodova. Što se tiče sedmoboja, Jana je sa 16 godina imala bolji rezultat u sedmoboju od Caroline Klüft. Lani je u sedmoboju osvojila 6106 bodova, a Klüft je u tim godinama osvojila 6056 bodova. Znamo kakva je poslije bila karijera sjajne švedske višebojke. Osvojila je olimpijsko zlato u Ateni (2004.), bila je triput svjetska (od 2003. do 2007. godine) i dvaput europska prvakinja. U dvorani ima svjetsko zlato i broncu te dva zlata i broncu na europskim prvenstvima.

Janin uzor je belgijska višebojka Nafissatou Thiam, dvostruka olimpijska pobjednica (Rio i Tokio). Kada je Thiam imala 16 godina, nije se još natjecala u višeboju, ali je, primjerice, skakala 1,74 metara u vis te 5,56 metara u dalj. Jana je u toj dobi puno bolja od Thiam, i to dvadesetak centimetara u visu i gotovo jedan metar u dalju.

Nije samo Jana u timu

Za sve ove rezultate zaslužan je u prvom redu Patrik Koščak, njezin otac i trener. No nije samo Jana njegov proizvod. U toj nadarenoj ekipi još su Klara Koščak, Janina starija sestra, Roko Farkaš i Janko Kišak. Kad je riječ o dvorani, Janko Kišak trenutačno je najbolji mlađi junior na 60 i 200 metara, 60 m prepone i u dalju. Roko Farkaš je trenutačno najbolji junior na 60, 200 i 400 metara, u visu i petoboju, dok je Klara najbolja juniorka na 200 metara.

U redu, svi će sada pitati kakav će i hoće li njihov put u seniorskoj konkurenciji biti isto tako uspješan kao u mlađim dobnim kategorijama. U povijesti hrvatske atletike imali smo dobrih, ali i lošijih primjera. Primjerice, Blanka Vlašić, Sara Kolak i Sandra Perković bile su jednako uspješne u mlađim kategorijama te su u tom ritmu nastavile i u konkurenciji seniorki. No neki atletičari i atletičarke koji su osvajali juniorske medalje nisu uspjeli kao seniori, poput Danijele Grgić, Edisa Elkasevića, Igora Blaževića, Ljiljane Ćulibrk...

Ključne riječi

Komentara 4

KA
kajinx
03:54 01.03.2023.

Joško Vlašić, hvala za odličnu analizu nasih atletičara.

SA
SI aka SI
11:40 01.03.2023.

Berri, ti baš voliš izokretati stvari. HOO, HAS, Varaždin i Varždinska županija svi financijski prate Koščake i to će njen trener i otac uvijek reći. Doslovno je izjavio da imaju toliko dobre uvjete da ne moraju ni na pripreme izvan Varaždina, da je pokrivena u svakom pogledu (vitaminizacija, liječnici, oprema itd). Ono što je Vlašić rekao je da bi da je Amerikanka već imala jake sponzore iza sebe i bila medijska zvijezda. Vlašić nije kriv što nema sponzore, jer sponzori se lijepe na one sportaše koji su interesantni masama i medijima kao "reklamni pano". Ovo obaranje rekorda su gledali višebojci koji su taj dan imali natjecanje, njihovi treneri i roditelji. Nije se nakrcala dvorana (one dvije vrlo skromne montažne tribine), kao što se ne napuni nijedan stadion(čić) kad su mitinzi i državna prvenstva, ne prenosi niti jedna tv kuća itd. Ima još puno vrlo talentiranih klinaca koji imaju top 20 rezultate sezone na svjetskim ljestvicama, ali nikoga ne zanimaju. Da na miting u npr. Čakovcu dođe 2 tisuće ljudi, za njima bi došli i mediji provjeriti što se dešava, pa za njima sponzori. Do tada je to pomoć države, grada i županije, te dobrovoljne donacije pojedinaca.

BE
Berri
02:52 01.03.2023.

Dopredsjednica HOO-a je Blanka Vlašić, a Blankin otac Joško izjavljuje da su bogati sponzori u Americi??? Pa tko je tu lud? Što će nam HOO, što će na mjesto dopredsjednice HOO ako najveći biser hrvatskog ženskog sporta guraju prema SAD-u?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije