Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. OBLJETNICA

John Opačak: Doveo sam Amerikance u Zagreb i tražio da Dražan bude izbornik

Hrvatska
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
17.10.2015.
u 13:17

Predsjednik HNS-a Davor Šuker tada je bio mladi reprezentativac Jugoslavije, a 17. listopada 1990. godine bio je na maksimirskim tribinama.

Prije 25 godina ili točno 9130 dana hrvatska nogometna reprezentacija odigrala je svoju prvu utakmicu nakon proglašenja samostalnosti. Prijateljski ogled Hrvatska – SAD u Zagrebu simbol je odcjepljenja našega nogometa od famoznih beogradskih Terazija, ali i početak uzleta najpopularnijeg hrvatskog sportskog brenda. Tih 14 odvažnih momaka, skupljenih preko noći sa svih strana Europe, za hrvatski nogomet ne znači ništa manje od legendarnih osvajača svjetske bronce iz Francuske. I jedni i drugi za nas su kao – bogovi. I Cico, i Mlinka, i Boban, i Šuker, i njihovi šefovi Draža i Ćiro.

Niz je intrigantnih okolnosti pratio prvo okupljanje kockastih, čiji su dresovi, po ideji Duška Grabovca, bili kopija Boavistinih. Portugalci su imali crno-bijele, naši odmah, od prvoga dana, prepoznatljive crveno-bijele kockice. Izradio ih je čakovečki MTČ.

Hoće li se obilježiti...

A kako su za protivnika izabrani baš Amerikanci? S tom originalnom idejom pojavio se naš iseljenik iz Toronta, Ivan John Opačak zvani Lega, danas 74-godišnjak.

Lega se javi svake godine oko 'svoje' godišnjice. Pita kako će se obilježiti, hoće li se uopće netko sjetiti...

– Ideja je nastala nekoliko mjeseci uoči utakmice. Prvo sam je iznio novinarima Židaku i Tironiju, kasnije se u akciju uključio i Mamić. Bili su to ljudi kojima sam najviše vjerovao. Vodstvu Saveza svidjela se ta ideja pa smo u najvećoj tajnosti krenuli u realizaciju. Sjećam se da sam predsjednika Saveza Mladena Vedriša zamolio, čak bih rekao ultimativno, da izbornik postane Dražan Jerković. Njegov govor nakon osvajanja Kupa 1965. u Beogradu i danas mi zvoni u ušima – kaže Opačak, koji od 17. listopada 1990. godine nijednom više uživo nije gledao reprezentaciju.

Bila je to politička akcija

A on nam je doveo Amerikance, koji su četiri mjeseca prije bili sudionici SP-a u Italiji.

– Da, ja sam doveo Amerikance u Zagreb, iako su mnogi smatrali da je to nemoguće izvesti. No radio sam u tajnosti, preko svojih američkih veza i poznanstava, i uspjeli smo – prisjeća se Opačak i naglašava:

– Eh, da je netko kod nas znao na čemu ja tamo radim, danas me ne bi bilo. Bila je to politička akcija, a ne sportska i njezina izvedba nije dopuštala ni najmanju pogrešku. Primjerice, u javnost je bila puštena informacija da Amerikanci dolaze igrati protiv selekcije tadašnje lige, a ne protiv Hrvatske. Oni su nekoliko dana prije Zagreba gostovali u Varšavi i u prijateljskoj utakmici pobijedili Poljake sa 3:2. Bio sam i na toj utakmici s Darkom Tironijem i Dražanom Jerkovićem – dodaje Opačak.

Amerikancima je za gostovanje u Zagrebu isplaćeno 90.000 dolara. Vjerojatno se mnogi pitaju gdje je 17. listopada 1990. godine bio Davor Šuker? Iako je nominalno bio član mlade reprezentacije Jugoslavije i trebao je s njom biti u Simferopolju na finalu EP-a do 21 godine protiv SSSR-a, Šuker je nastup otkazao i s maksimirskih tribina gledao – Hrvatsku. Od Hrvata na Krimu su bili Panadić, Prosinečki, Boban, Jarni i Bokšić.

>> HNS želi obilježiti utakmicu sa SAD-om

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije